Siria, țara care stă pe un butoi de pulbere. Lucruri inedite despre Siria

Academia Barbatilor

, Top 7

Lucrurile par să o ia razna în Siria, acolo unde situația politică e atât de complicată încât pur și simplu pare greu de înțeles. Zilele acestea, Statele Unite au amenințat că vor trimite rachete în direcția țării aflate sub controlul lui Bashar Al Assad, în vreme ce Rusia a contraatacat, declarând că orice rachetă va fi trimisă împotriva Siriei va fi doborâtă iar bazele de lansare vor fi atacate.

În speranța că nu vom asista la începerea celui de-al Treilea Război Mondial, hai să vedem câteva lucruri interesante despre Siria, această țară greu încercată, care se află de la o vreme în centrul atenției (și îngrijorărilor) întregii planete.

„Prințul” Orientului Mijlociu

Siria este o țară antică, aflată în Orientul Mijlociu, o poartă între Asia și Europa. De-a lungul secolelor a fost ocupată de romani, greci, arabi și turci.

Siria nu are o religie oficială iar Constituția ei garantează libertatea religiei. În ciuda acestui lucru, Islamul influențează toate zonele vieții sirienilor iar Constituția vine cu o precizare: președintele țării trebuie să fie musulman.

Siria se află în război civil din anul 2011. Acesta a început atunci când Assad, a cărui familie conducea țara de patru decenii, a intervenit în forță asupra manifestanților care susțineau Primăvara Arabă.

Mulți cercetători sunt de acord cu faptul că numele Siria derivă din Assyria, care provine de la Ashur, cuvânt ce înseamnă prinț în limba akkadiană.

Tatăl biologic al lui Steve Jobs a crescut în orașul sirian Homs și se numea Abdulfattah „John” Jandal. Jobs nu a fost singurul nume faimos cu origini siriene din America. Printre alții se numără Paula Abdul, Jerry Seinfeld, actorul F.Murray Abraham și hocheistul Brandon Saad.

Siria este cea mai „mortală” țară din lume pentru ziariști, în principal din cauza războiului civil. Numai în anul 2014 au fost uciși 17 jurnaliști.

Războiul civil sirian e foarte complicat, pentru că mai multe facțiuni se luptă pentru a deține controlul și puterea. Regimul președintelui Assad e susținut de Rusia și Iran, Armata Siriană Liberă primește suport din partea țărilor occidentale în vreme ce alte miliții, care-i include pe extremiștii islamiști ISIS, Jabhat al-Nusra dar și forțele kurde, încearcă și ele să-și facă simțită prezența.

Circa 87% dintre sirieni sunt musulmani (74% sunt sunniți), 10% sunt creștini, 3% druzi și un număr mic, evrei (în special în Damasc și Alep). Populația Siriei este de circa 17 milioane de locuitori.

Din cauza războiului civil, peste 10 milioane de sirieni au fost nevoiți să-și părăsească locuințele și să emigreze.

Imaginile luate din satelit arată faptul că Siria a devenit cu 83% mai întunecată noaptea după ce a început războiul civil, în anul 2011. Acest lucru e parțial cauzat de faptul că infrastructura a fost complet distrusă.

damasc

Capitala Damasc (Foto: 123rf.com)

Numele Damasc, capitala Siriei, derivă din vechiul nume aramaic Darmeseq, care se traduce prin „un loc bine irigat”.

Peste 60% dintre sirieni nu au slujbe. Un procent similar trăiește într-o sărăcie lucie, fără a-și putea asigura traiul zilnic.

O țară de refugiați

Unele dintre șoselele Siriei au o vechime de 4000 de ani și încă sunt folosite.

De la izbucnirea războiului civil în 2011, speranța de viață în Siria a scăzut cu 20 de ani. Peste 250.000 persoane și-au pierdut viața, ceea ce înseamnă că 130 de oameni sunt uciși în fiecare zi.

Turcia a primit 2,5 milioane de refugiați sirieni, mai mult ca oricare altă țară. În Liban se află 1,1 milioane, adică unul din cinci locuitori ai țării în acest moment este sirian.

refugiati

Drama refugiaților sirieni

Regina Zenobia (274 – 240 î.Hr) a domnit peste Imperiul de la Palmira, din Siria. Ea vorbea câteva limbi străine și a creat un imperiu independent aflat în permanență sub amenințarea Romei.

Țări puternic industrializate, precum Rusia, Japonia, Singapore și Coreea de Sud nu au primit nici măcar un refugiat sirian. Țările membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului – Bahrain, Kuweit, Oman, Qatar, Arabia Saudita – au primit foarte puțini refugiați sirieni. Organizația Amnesty International a numit această lipsă de implicare „de-a dreptul șocantă”.

În 2016, 60% dintre spitalele Siriei erau închise sau inoperabile. Conform ONU, jumătate din populația Siriei are nevoie urgentă de asistență umanitară.

Siria a făcut parte din Imperiul otoman vreme de 400 de ani, până când a intrat sub mandat francez, în 1920, după care, în 1946, și-a cucerit independența.

Călugărul de pe stâlp

În mod istoric, Siria a inclus Iordania, Israel și Liban, jucând un rol extrem de important. Siria e descrisă ca una dintre țările care au constituit leagănul civilizației, fiind locul în care au apărut obiceiuri și îndeletniciri precum agricultura, comerțul, scrisul și religia.

Damasc este cel mai vechi oraș locuit în permanență din lume. A fost menționat întâia oară într-un document egiptean ce datează din anul 1500 î.Hr. iar datarea cu carbon sugerează că situl a fost ocupat încă din 6300 î.Hr.

Anticul oraș sirian Bosra adăpostește un teatru roman incredibil de bine conservat, cu scena înaltă, construit în secolul 2 d.Hr., în care încăpeau 15.000 de oameni.

Biserica Sf. Simion Stâlpnicul din Siria este cea mai veche biserică bizantină rămasă în picioare, aceasta datând din secolul 5. Ea este numită după un călugăr care a trăit în vârful unui stâlp pentru a se păzi de hoardele de oameni care veneau la el să se roage și să-i ceară sfatul.

În 1967, Israel a purtat un război împotriva Egiptului, Iordaniei și Siriei, care a durat doar șase zile și a fost câștigat de evrei, care au cucerit Înălțimile Golan, aflate în Siria. Returnarea acestui teritoriu a fost condiția Siriei pentru semnarea unui tratat de pace cu Israelul.

Moscheea Umayyad

Moscheea Umayyad

Moscheea Umayyad este cea mai faimoasă moschee siriană, fiind una dintre cele mai vechi moschee din lume. Considerată de musulmani a fi al patrulea cel mai sfânt loc de pe Terra, a fost construită pe locul unei biserici creștine dedicate lui Ioan Botezătorul.

Dungile orizontale de culoare alb, roșu și negru de pe steagul Siriei reprezintă drumul spre libertate, pacea, respectiv istoria colonială a țării. Cele două stele verzi din mijlocul dungii albe simbolizează Siria, Egiptul și independența arabă.