25 de hobby-uri și idei pe care să le practici în timpul liber (3)

Academia Barbatilor

Continuăm să-ți prezentăm idei de hobby-uri pentru o viață sănătoasă și fericită. În primele două părți ți-am propus să-ți ocupi timpul liber, printre altele, cu grădinăritul, bowlingul, cititul, artele marțiale, cursurile online, cursul de dans sau parkour-ul. Ce urmează?

13 Cumpără antichități

antichitatiSeriile americane de succes de tipul Pawn Stars (Așii amanetului) au scos la iveală faptul că nu e chiar atât de rău să colecționezi lucruri vechi. Ba chiar acestea îți pot aduce la un moment dat o avere, mai mică sau mai mare. Nu trebuie să dezvolți o manie de tipul celei pe care o au unii care nu aruncă nimic niciodată și se trezesc că nu mai pot respira de câte lucruri au în jur. Ca hobby, antichitățile se referă la a cumpăra și colecționa lucruri de valoare din magazine, mall-uri, etc. În multe cazuri, asta presupune și să le revinzi, făcând un profit, uneori după ce le restaurezi. Cumpără direct de la colecționari, de la istorici, de la oameni care știi că au lucruri de valoare neexploatată, apoi vinde-le magazinelor de antichități. Cel mai bun mijloc pentru a face asta este să alegi o nișă și să începi să cauți obiecte din acea nișă specifică.

12 Joacă golf

golferNiciun alt sport nu pare la fel de nobil precum golful. E un sport burghez, un sport de gentlemani: hainele sunt aparte, mișcările sunt grațioase, peluzele sunt tunse perfect. Există puține alte modalități în care un grup de bărbați să se întâlnească cu un prilej atât de agreabil și să petreacă în cel mai bun mod cu putință câteva ore. E un sport greu de învățat dar și acest lucru face parte din distracție. Concurezi întotdeauna împotriva altora dar și împotriva propriei persoane. În alte sporturi trebuie să fii mai bun ca alții dar în golf și echipamentul tău trebuie să fie mai bun ca al celorlalți pentru a câștiga.

11 Scrie

scriitorJurnalismul a fost un hobby pentru mulți, ani de zile. Chiar dacă lucrau în alte domenii, oamenii aveau colaborări la diverse ziare și reviste, fiind luați în seamă drept unii care dospeau de talent. Odată cu moartea prematură a presei scrise, lucrurile s-au mutat într-o oarecare măsură în online. Însă unii bărbați scriu doar pentru a-și pune ordine în gînduri. Sau pentru a publica o carte. Pentru a rezolva probleme. Pentru a evita stresul. Sunt multe motivații care să te facă să scrii. Dacă scrii mult și ai idei, fă-ți un blog. Ține un jurnal. Nu trebuie să scrii neapărat pentru un milion de cititori. E suficient să o faci pentru nepoții care vor descoperi peste ani ce bunic grozav și plin de idei au avut.

10 Fă scuba diving

scuba divingNavigatul te aduce pe valurile mărilor și oceanelor. Dar scuba divingul te duce în adâncurile lor, pentru a descoperi o lume fascinantă și plină de mistere. Fă un curs de scuba și avântă-te în „marele albastru”. Avem Marea Neagră la îndemână și chiar dacă ea nu are o viață marină atât de spectaculoasă ca a altor mări, e un bun punct de început. Apoi, treptat, îndreaptă-te către locuri care-ți oferă satisfacții mai mari. Trebuie să-ți iei un certificat de scufundător și să-ți cumperi echipamentul adecvat. Apoi, apele cristaline ale Caraibelor sau ale Mării Roșii abia te așteaptă să-ți spună o poveste de vis.

9 Fă cățărări

catarariCățărările reprezintă un sport în sine. Dacă la scuba vorbim despre adâncuri, de data asta ne referim la înălțimi și la dorința omului de a urca mai sus, cât mai sus. Într-un mod aparte, ce-i drept, adică nu pe cel mai drept și mai lin drum. Ci dimpotrivă. Învață să te cațări, cu tot ceea ce implică asta, pentru a avea satisfacția de a ajunge în locuri nebănuit de frumoase și a te bucura de unul singur de peisaje pe care alții nu le văd nici măcar în poze. Cel mai la-ndemână mijloc e să începi cu un curs indoor, în care vei învăța ceea ce e necesar despre frânghii și tot tacâmul. Apoi fă-ți prieteni în această zonă și mergeți împreună să explorați pereții de escaladă. E un hobby periculos dar pe care dacă îl deprinzi cum se cuvinte îl vei iubi la nebunie.

8 Viniluri

viniluriÎn anii 50-70, lumea se aduna în jurul unui pick-up la care se învârtea un disc, declanșând petreceri de neuitat. Și românii aveau cultura pick-up-ului în anii 80, când mai găseai discuri locale, cele străine fiind aduse în țară în mare secret și vândute pe sub mână. Unii păstrează și acum colecțiile de discuri deși nu prea mai au la ce să le asculte. Dacă ești atent însă, vei vedea că se comercializează pick-up-uri, drept un fel de obiecte pentru hipsteri. Trecând peste acest aspect, un iubitor de muzică știe să colecționeze viniluri valoroase, pe care le ascultă seara, în fumul unui trabuc, cu un pahar de coniac în mână. Este cel mai curat sunet ce poate fi integrat într-o înregistrare.

7 Observă păsările

pasariAtenție, vorbim despre păsări, nu despre diminutivul lor. Iar dacă ai fost vreodată în Delta Dunării, poate ai trecut cu barca pe lângă o altă ambarcațiune ce părea de-a dreptul suspectă, fiindcă stătea nemișcată iar niște indivizi acoperiți cu o prelată își întinseseră tunurile sofisticatelor aparate foto către vegetația din jur. Aceștia sunt observatorii de păsări, o specie de turiști care fac un scop din a prinde în fotografii specii rare de păsări. E o pasiune pe care mulți o consideră bizară și care pare mai degrabă a face deliciul unui om în vârstă. Dar odată ce ești prins de ea, vei vedea că lucrurile stau altfel. Pentru că acest hobby îmbină cunoștințele ornitologice detaliate cu liniștea și relaxarea în mijlocul naturii. Și în special în zone în care sălășluiesc speciile rare de păsări.