25 de hobby-uri și idei pe care să le practici în timpul liber (4)

În primele trei părți, ți-am făcut o mulțime de sugestii despre cum ai putea să-ți ocupi timpul liber, în afară de a sta pe telefon și a te juca tot felul de joculețe stupide care nu-ți aduc absolut nimic bun. În cele ce urmează, ai încă șase idei, ultimele din această serie de 25, cu gândul că a-și ocupa timpul într-un mod creativ și constructiv e un lucru bun pentru orice bărbat care dorește să-și mențină trupul și spiritul într-o stare perfectă de sănătate.

6 Învață fotografie

fotografDacă ai vrut dintotdeauna să practici o artă dar nu ai avut talent de pictor, încearcă fotografia. În ziua de azi, când fotografia digitală și softurile de editare sunt, practic, pretutindeni, e mult mai ușor să ridici această pasiune la un nivel superior. Poți urma un curs de fotografie organizat de fotografii români (sunt multe workshop-uri, urmărește în special site-ul celor de la F64) sau poți face un curs de fotografie online – le găsești la o simplă căutare pe Google. Nu e suficient să ai un aparat foto digital sau un telefon cu o cameră potentă. Fotografia de calitate presupune mult mai mult decât să apeși pe un buton, având funcția „auto” activată.

5 Fă voluntariat

voluntariAceasta ar putea fi o ocupație pentru orice bărbat care nu se consideră materialist și care nu e lacom cu propriul său timp liber. A dărui ne poate face, uneori, mai fericiți decât am crede. Sunt multe proiecte frumoase care se dezvoltă în România și în care e nevoie de mâna de ajutor oferită de voluntari. Ajutându-i pe alții, te ajuți pe tine însuți. Iar dacă nu România este țara în care simți că trebuie să-ți oferi serviciile, atunci intră pe acest site și e imposibil să nu găsești un proiect care să-ți facă plăcere, undeva prin lumea largă.

4 Învață să gătești

Orice bărbat ar trebui să știe să gătească. Se știe că bărbații sunt cei mai buni bucătari iar aceasta nu e o vorbă-n vânt. De aceea, pentru a ține stindardul masculinității gastronomice ridicat, apucă-te de bucătărit. Satisfacțiile sunt multiple: îți oferă independență, vei economisi bani, vei impresiona absolut orice femeie, vei fi mai sănătos (fiindcă vei controla ceea ce mănânci). E un hobby accesibil, care-ți va face plăcere și te va relaxa. Și sunt atât de multe resurse online, bloguri și site-uri gastronomice, încât e imposibil ca după o săptămână de studiu să nu fii în stare să pregătești măcar o cină delicioasă pentru ființa iubită.

3 Fă surfing

România nu e neapărat cea mai bună țară în care să pui în practică acest hobby dar dacă totuși călătorești mult, și în special în zone de coastă, cu plaje largi și valuri mari, e păcat să nu încerci acest sport în care adrenalina e principalul erou și în care te confrunți în permanență cu Mama Natură. Puține lucruri creează o legătură mai strânsă între om și natură decât cel care aduce omul pe o placă, pe valurile mării sau ale oceanului. Într-una dintre vacanțele tale exotice fă un curs de surfing, apoi cu siguranță te vei îndrăgosti iremediabil de… călăritul valurilor ca un Neptun modern.

2 Învață magie

Îți amintești de anii copilăriei, în care cu siguranță învățaseși câteva trucuri magice cu care-ți impresionai prietenii? Copilul din tine ar putea să reia acele vremuri, la un nivel superior, și să învețe din secretele magiei, pe care apoi s-o practice la petreceri și întâlniri, pentru a distra audiența. Dacă practici un truc de multe ori, vei ajunge să-l înveți atât de bine încât vei stârni invidia tuturor. Nu ai nevoie decât de o carte de magie și de o pereche de cărți de joc. Recuzita mai sofisticată, pentru trucuri mai complexe, o poți achiziționa mai târziu, dacă chiar ți-ai pus în minte să ajungi la performanțe de genul să o tai în două pe soacră-ta, în mijlocul sufrageriei.

1 Învață o limbă străină

Dintre toate, probabil acesta e cel mai folositor hobby. O limbă străină învățată e ca o meserie dobândită. Nu doar că-ți va permite să te descurci cu ușurință în țările în care se vorbește dar îți poate oferi posibilitatea ca, la un moment dat, să-ți iei un job de translator sau traducător. Mai toată lumea știe engleza, mulți știu franceza, spaniola, italiana, germana… dar ia în calcul învățarea unei limbi mai grele, pe care nu mulți o cunosc și care ar putea să-ți ofere satisfacții multiple. Ce-ai zice, de pildă, de japoneză sau de arabă?