30 de lucruri inedite despre sărut

Academia Barbatilor

Sărutul. Primul pas către începutul unui relații de natură fizică. Îți mai amintești de ziua în care ai sărutat prima oară o fată? A fost un succes sau un eșec total? E o amintire frumoasă, cu focuri de artificii… peste tot sau te-ai trezit că domnișoara se șterge la gură, cu discreție, făcându-te să te întrebi ce naiba ai greșit?

Nu te speria: nu urmează o lecție despre cum să săruți. Suntem convinși că ai făcut-o bine de la început sau că, odată cu trecerea timpului, te-ai perfecționat și acum Casanova și-ar dori să învețe câteva tehnici de la tine. Vom vorbi însă despre unele lucruri mai puțin cunoscute legate de sărut, această romantică „poartă” către împlinirea relației.

Antrenează 34 de mușchi

1 Știința sărutului se numește filematologie.

2 Insultătoarea formulă „pupă-mă-n fund” datează din anul 1705.

3 Buzele sunt de 100 de ori mai sensibile decât buricele degetelor. Nici măcar organele genitale nu au atâtea terminații nervoase.

4 Pe de altă parte, gura e un loc plin de bacterii. Când doi oameni se sărută, schimbă între 1 și 10 milioane de bacterii pe zi.

5 În 5-6 iulie 2005, un cuplu din Londra s-a sărutat vreme de 31 de ore, 30 de minute și 30 de secunde, intrând în Cartea Recordurilor pentru cel mai lung sărut din istorie.

6 Cel mai activ mușchi atunci când săruți este orbicularis otis, supranumit, evident, mușchiul sărutului. Acesta permite buzelor să se plieze.

7 Sărutul francez implică nu mai puțin de 34 mușchi faciali. Un sărut cu buzele țuguiate implică doar doi.

8 Termenul de „french kiss” a intrat în vocabularul limbii engleze în jurul anului 1923, ca o ofensă adusă culturii franceze despre care se spunea că este prea focusată pe sex. În Franța, acesta e numit sărut cu limba sau sărut de suflet, fiindcă dacă e făcut cum trebuie, arată de parcă cele două suflete se întrepătrund. De fapt, în multe culturi antice, sărutul cu limba era considerat că unește sufletele celor două persoane.

9 Prima menționare într-un document a unui sărut apare în cele patru texte vedice sanscrite (1500 î. Hr).

10 Romanii au categorisit sărutul ca fiind de trei feluri: Osculum (sărutul pe obraz), Basium (sărutul pe buze) și Savolium (sărutul adânc).

Nu săruta în ureche!

11 În timpul unui sărut pasional se ard 6,4 calorii pe minut. O bomboană de ciocolată conține circa 26 de calorii, pe care le poți arde cu aproximativ patru minute de sărutări nebune.

12 O femeie din China și-a pierdut parțial auzul după ce prietenul ei a sărutat-o cu putere în ureche și i-a spart timpanul.

13 E posibil ca o femeie să ajungă la orgasm în timpul unui sărut (încercați asta acasă!)

14 Din punct de vedere mecanic, sărutul e aproape identic cu suptul. Unii spun că felul în care sărută o persoană poate arăta despre aceasta dacă a fost hrănită la sân sau cu biberonul.

15 Kamasutra menționează 30 de tipuri de sărut, între care și bătălia limbilor.

Sărutul, reprezentat în sculpturile antice

16 Conform unui studiu, foarte mulți bărbați își amintesc, în mod surprinzător, mai degrabă despre cum s-au sărutat cu o femeie decât despre cum au făcut sex, considerând că sărutul „vorbește” mai mult despre dragoste decât o face sexul.

17 În unele culturi din Africa și Asia nu se practică sărutul.

18 Cimpanzeii comuni se sărută cu gurile deschise dar nu și cu limbile. În schimb bonobos (o altă specie de cimpanzei), cele mai inteligente primate, folosesc și limba atunci când se sărută.

19 Să săruți un lepros devenise la modă printre asceții dar și printre nobilii Evului Mediu, aceasta fiind considerată o dovadă de umilință.

20 O persoană își petrece, în medie, două săptămâni din viață sărutând.

Ține măgarul aproape!

21 În Evul Mediu, sufletele vrăjitoarelor erau inițiate într-o serie de ritualuri diavolești care includeau sărutul fundului Satanei, o parodie după sărutul piciorului Papei.

22 Naturalistul și filosoful antic Plinius era de părere că dacă săruți nara unui măgar te vei vindeca de răceală.

23 Primul sărut dintr-un film apare într-o scenă de 30 de secunde a unei producții din 1896 aparținând companiei Edison, intitulată The May Irwin – John C.Rice Kiss.

24 Între 1930 și 1968 în State s-a aplicat o regulă conform căreia în filmele americane sărutul nu avea voie să se petreacă la orizontală. Cel puțin una dintre persoane trebuia să stea în picioare sau în fund și nu culcat. În plus, toate cuplurile căsătorite trebuiau să doarmă în paturi separate iar în cazul în care cei doi se sărutau, unul dintre picioare trebuia să aibă contact cu podeaua. Această lege s-a numit Hays Code dar spre finalul perioadei de mai sus nu prea mai ținea nimeni cont de ea.

25 Sărutul dintre Ingrid Bergman și Cary Grant, din filmul Notorious (1946) a fost deseori votat în sondaje drept cel mai sexy sărut din istoria cinematografiei. Din cauza faptului că acel Cod Hays permitea ca săruturile din filme să dureze doar câteva secunde, regizorul Alfred Hitchcock le-a spus celor doi să se sărute cu întrerupere, în timp ce Grant răspundea la telefon. Sărutul a fost astfel prelungit dar aceeași scenă nu dura mai mult de 3-4 secunde.

Scena sărutului din filmul Notorious

26 Filmul cu cele mai multe săruturi este Don Juan (1926), în care John Barrymore și Mary Astor o fac de 127 de ori. Filmul cu cel mai lung sărut este Kiss (1963), regia Andy Warhol. Primul french kiss dintr-un film de Hollywood este Splendoare în iarbă (1961), cu Natalie Wood și Warren Beatty.

27 Prin intermediul sărutului se pot transmite boli și viruși precum mononucleoza și herpesul. Nu și virusul HIV, chiar dacă este raportat un caz al unei femei, în anul 1997. Cei doi aveau însă probleme cu dantura care sângera, prin urmare virusul nu s-a transmis prin salivă ci prin sânge.

28 Un manuscris medieval îi atenționează pe bărbații japonezi să nu practice sărutul adânc în timp ce femeia are orgasm, deoarece aceasta le poate mușca accidental limba.

29 Pe 16 iulie 1439, regele Henric al VI-lea a interzis oficial sărutul în Anglia, pentru a preveni răspândirea ciumei.

30 Basorexia este dorința nestăvilită de a săruta în permanență.