5 lucruri pe care le poți face în pauza de masă, la birou

Academia Barbatilor

Pentru majoritatea dintre noi, care lucrăm prin corporații sau prin cine știe ce birouri, pauza de masă – care în mod normal ar trebui să dureze o oră – are două părți: cea legată de mâncare și cea în care vorbim cu colegii, „mergem la țigară” sau stăm și ne holbăm la telefonul mobil sau pe cine știe ce site-uri.

E un timp pe care, însă, ar trebui să-l folosim într-un mod mai eficient. Cam ce ai putea să faci în pauza de masă pentru a avea o viață mai bună și să aduci un plus de echilibru în ea? Noi îți sugerăm 5 lucruri simple.

Începe un proiect sau un blog

În cazul în care te simți suficient de proactiv, ia în calcul să începi un proiect care să aibă la bază un blog. Bloggingul simplu e o activitate care nu consumă mult timp și care-ți dă posibilitatea să-ți deschizi lumea, te ajută să ai o mai mare încredere în tine și să acumulezi cunoștințe noi, indiferent de domeniul pe care-l vei aborda.

Stabilește-ți domeniul de interes – sport, gastronomie, călătorii etc – găsește un nume reprezentativ, apoi începe să scrii, în limita timpului disponibil, schimbând idei cu alții și creând, încet-încet, în jurul lui, o comunitate care te va ajuta să ajungi la scopurile pe care ți le propui. Timpul cotidian din perioada pauzei de masă îl poți astfel dedica eventualelor postări pe blog, cu tot ceea ce presupune acest lucru.

Meditează

meditatieMulte nume mari din showbiz (amintim aici pe Paul McCartney sau Oprah Winfrey) se adâncesc uneori în meditație, pentru a reduce din stress și pentru a se auto-echilibra. Meditația e acea activitate introspectivă care nu presupune consum de timp dar care te ajută foarte mult în plan personal.

Cum o poți face zi de zi? Dacă ești suficient de norocos încât să ai propriul tău birou, închide ușa, pentru a te izola de restul colegilor. Dacă nu, ieși în parc sau într-o zonă liniștită, așează-te pe scaun sau pe o bancă (ideal ar fi pe jos, cu picioarele încrucișate), lasă-ți mâinile pe lângă genunchi și ține spatele drept. Închide ochii și începe să te concentrezi pe respirație, trăgând aer în piept, pe nas, apoi dându-l afară încet, cu un exalație cât mai îndelungată, pe gură, într-un mod controlat, până când elimini tot aerul din plămâni.

Repetă acest exercițiu vreme de 5-10 minute. Scopul acestui focus pe respirație este să-ți eliberezi mintea de orice fel de gând stresant și de orice grijă care ar putea să te apese. La finalul exercițiului vei vedea că ești capabil să gândești mai limpede și mai bine.

Fă abstracție de rețelele sociale

Oscar Wilde spunea cândva: „Timpul pe care-ți face plăcere să-l pierzi nu e timp pierdut”. Probabil că în timpul pauzei de masă stai cu ochii pe feed-ul de Facebook sau apeși  compulsiv pe fotografiile prietenilor de pe Instagram. Sau poate folosești chat-urile acestora, pentru tot felul de dialoguri fără sens.

În loc să pierzi vremea pe telefon, răscolind rețelele sociale, mai bine folosește-ți inteligența pentru a scoate din această activitate ceva productiv. De pildă, intră în conversație cu o persoană nouă, care-ți poate aduce ceva de calitate. Se numește networking și e ca și cum ai planta semințe pentru a te bucura de plantele care răsar mai târziu. Dar mai bine decât să-ți pierzi timpul pe Facebook… citește câteva pagini dintr-o carte. 100% vei fi mai câștigat!

Fă cumpărături care să merite

online shoppingFără să faci cumpărături fără sens, pe cine știe ce site chinezesc de unde produsele îți vin stricate, după 3 luni, folosește minutele pe care le ai la dispoziție în timpul pauzei de (după) masă pentru a căuta și a cumpăra online obiectele sau serviciile de care chiar ai nevoie. Astfel vei câștiga timp din… timpul liber și vei rezolva și problemele de acest gen, care-ți stau pe cap.

Iar una dintre zonele pe care o poți „rezolva” așa este cea a vacanțelor. Caută bilete de avion sau rezervă hoteluri pe booking.com (sau orice alt portal turistic) – o activitate care, parol, altfel îți mănâncă timp foarte mult.

Sună pe cineva

Știi proverbul ăla cu „nu lăsa pe mâine ce poți face azi”? Convorbirile telefonice intră la acest capitol, pentru că în mod cert ai câteva persoane cu care trebuie să vorbești, chiar dacă o convorbire cu ele nu înseamnă altceva decât o socializare necesară. Prin urmare, folosește timpul din pauza de masă pentru a-ți suna mătușile sau bunicii, pentru a trimite un mesaj prietenului cu care nu te-ai mai auzit de mult, pentru a te împăca cu prietena după un conflict minor (sau major, după caz) sau pentru a trimite e-mailuri de răspuns – de genul celor care s-au adunat în inbox și pe care, totuși, nu le poți ignora, chiar dacă nu-ți fac plăcere.