7 filme care au fost interzise de-a lungul timpului

Industria cinematografică a produs multe filme controversate, care au ajuns să fie interzise de diverse guverne sau autorități locale. Majoritatea acestor decizii au părut un afront adus libertății de opinie. Și totuși, câteva dintre filmele în cauză au fost banate din motive obiective. În tot cazul, controversele au persistat iar poveștile legate de aceste pelicule le-au extrapolat în adevărate cazuri dramatice. Hai să vedem care au fost 7 dintre filmele celebre interzise în unele țări.

Portocala mecanică

Regizat de Stanley Kubrick, Portocala mecanică este o poveste brutală și violentă, ce se desfășoară în viitorul distopic al Marii Britanii. Alex DeLarge este un psihopat șarmant, care are un trecut extrem de violent, fiind închis într-un centru de reabilitare în care, într-o încercare de terapie, e adus față în față cu propriile violențe.

Filmul a fost lansat în Marea Britanie în anul 1971, fără a fi cenzurat, iar discuțiile pe marginea lui au explodat imediat, presa britanică scriind despre crimele la indigo care au urmat. De aceea, Kubrick a limitat rularea filmului său până în 1973, când acesta a ajuns în Statele Unite, acolo unde pelicula nu a creat o controversă atât de mare, fiindcă acțiunea de petrecea în UK.

În acest timp însă, multe persoane au crezut că filmul face apologia violenței și crimei în Marea Britanie. În 1973, o olandeză a fost violată de un bărbat care îi cânta „Singing in the rain”, exact precum DeLarge o făcea în film. Kubrick a tăiat apoi 30 de secunde din film, pentru a primi un rating R (spre deosebire de ratingul X pe care-l avea înaintea cenzurării). În tot cazul, Portocala mecanică a fost interzis în Marea Britanie vreme de 27 de ani, pentru ca în anul 2000 să fie lansată o nouă versiune necenzurată pe ecranele britanice.

The Texas Chainsaw Massacre

The Texas Chainsaw Massacre este un film horror, regizat de Tobe Hooper și interzis de BBFC în 1975, pe motiv că prezintă violență extremă și scene grotești. Apoi a fost vizionat de un alt organism, GLC, care i-a dat un rating X și i-a dat drum liber pe ecrane numai cu condiția tăierii unei scene de 28 de secunde. Filmul a primit aprobarea câtorva consilii locale dar multe au decis să-l interzică definitiv. Abia în 1988, pelicula a fost prezentată la The London Film Festival.

Din cauza creditelor din deschidere, s-a crezut faptul că filmul e bazat pe fapte reale. Dar Hooper a demontat aceste zvonuri. The Texas Chainsaw Massacre a fost interzis în multe țări iar în altele a fost lansat în versiuni cenzurate. Nu este un film cu scene sexuale ci cu foarte multă violență. De la lansarea lui, Hooper a revenit cu alte câteva continuări, care nu au mai avut impactul primului „episod”, rămas drept unul dintre cele mai înfricoșătoare filme de groază din istorie, material de studiu în multe facultăți de profil.

E.T. Extraterestrul

Probabil te întrebi oare cum de a avut probleme un film atât de drăguț, despre o ființă extraterestră rătăcită pe Terra. Și totuși, da, pelicula a fost interzisă copiilor în Norvegia, Finlanda și Suedia pe motiv că îi prezintă pe adulți drept inamici ai copiilor. Vârsta minimă de la care puteai să vezi E.T. în Finlanda a fost 8 ani, respectiv 12 ani în Suedia și Norvegia.

În Statele Unite, filmul lui Steven Spielberg a avut un succes uriaș, făcând 12 milioane de dolari numai în weekendul cu premiera, din anul 1982. Apoi, E.T. Adventure a devenit o atracție populară în parcul de distracții Universal Studios, din Florida. Filmul a devenit un clasic al cinematografiei americane dar cu toate acestea, scandinavii au considerat că ar putea avea efecte negative asupra copiilor.

Exorcistul

Timp de 11 ani, în Marea Britanie, Exorcistul a fost interzis cinefililor, din cauza subiectului. Lansat în anul 1973, filmul ecranizează povestea unei fete de 12 ani, posedată de un demon. Mama ei e îngrijorată de comportamentul bizar al fiicei și cere ajutorul a doi preoți, în încercarea disperată de a o readuce pe calea cea bună.

Inițial, filmul primise un rating X dar apoi a fost retras de pe rafturile magazinelor de închiriat casete video, considerându-se că ar afecta viețile celor tineri. Adolescenta de 12 ani, posedată de diavol, era o imagine inadecvată pentru eventualitatea în care ar fi fost văzută de către adolescenți. În anul 2010 a fost lansată o nouă versiune a filmului, îmbunătățită grație noilor tehnologii de redare a efectelor speciale, despre care s-a considerat că este ok pentru a fi vizionată „la liber”. Ratingul i-a fost schimbat la R, pentru limbaj violent și imagini perturbatoare. Și Exorcistul a fost sursă de inspirație pentru una dintre atracțiile „horror” din parcul Universal Studios.

The Interview

Filmul, care-i are în rolurile principale pe Seth Rogen și James Franco, parodiază penibila personalitate a conducătorului nord-coreean Kim Jong Un. O comedie în care cei doi sunt angajați de CIA într-o misiune ce are ca scop uciderea liderului Coreei de Nord.

Toate bune și frumoase, doar că nord-coreenii au considerat că acest film (stupid, în esență) promovează violența împotriva țării lor. Evident, acesta nu a rulat în cinematografele din Coreea de Nord iar filmul lansat pe canalele de livestream a fost tăiat și cenzurat la greu, pentru a nu-i supăra și mai tare pe cei al căror conducător îl parodiază. De altfel, la un an de la lansarea din 2014, în Statele Unite, The Interview a fost interzis pe internet.

Rogen și Franco au declarat în repetate rânduri că filmul nu promovează violența. Cu toat acestea, compania Sony nu a ajuns la o înțelegere cu Coreea de Nord pentru a difuza pelicula pe scară largă.

Ultimul tango la Paris

Un film de neuitat, care l-a avut în rol principal pe Marlon Brando și care, din cauza conținutului sexual explicit a fost interzis în nu mai puțin de 30 de țări, între care Coreea de Sud, Portugalia, Singapore, Italia și Chile. În Marea Britanie producția a fost cenzurată, reducându-se durata scenelor cu sex. Subiectul are în prim-plan relația sexuală dintre un american și o pariziană, acesta fiind văzut drept unul dintre cele mai erotice și mai libere filme făcute vreodată, cu toate că, relativ recent, au apărut unele zvonuri în legătură cu comportamentul lui Brando și al regizorului Bernardo Bertolucci pe platourile de filmare, sugerându-se că actrița Maria Schneider, 19 ani la acea vreme, ar fi fost violată fără consimțământul ei chiar în timpul unei scene de sex din film, care implica lubrefierea cu o bucată de unt. Și totuși, lucrurile nu au fost atât de grave: Schneider a declarat că s-a simțit umilită și „un pic violată” dar a precizat că scena a fost simulată și nu a existat sex real pe parcursul ei.

A Serbian film

Un film poate mai puțin cunoscut, fiind realizat de un regizor sârb, dar despre care s-a scris foarte mult. Pelicula a fost interzisă de două ori în Australia, chiar și în versiunea cenzurată, iar un tribunal a blocat rularea lui în Spania, alte încercări de a fi lansat în Marea Britanie fiind sortite eșecului. Netflix a refuzat difuzarea filmului, care a fost interzis inclusiv în Brazilia și Norvegia, transformându-se într-unul dintre cele mai controversate producții din ultimii ani.

A Serbian film este despre o starletă porno ajunsă la o vârstă destul de înaintată, care își dă acordul să joace într-un ultim film care-i va garanta securitatea financiară, în așa fel încât să iasă cu fruntea sus de pe „scenă”. În fapt, însă, filmul e plin de scene pedofile, prezentând violuri de copii, incesturi, violență sexuală extremă și crime.