7 filme de comedie la care vei râde în hohote oricând

Industria cinematografică livrează din ce în ce mai puține filme de calitate. Punând accent mai mult pe efectele digitale și mai puțin pe ideea de a transmite emoție, Hollywood-ul duce filmul înspre o zonă care nu e chiar pe placul tuturor. Dar lucrurile nu au stat dintotdeauna așa, ba dimpotrivă. Comedia, unul dintre cele mai iubite genuri, a avut de-a lungul vremii câteva repere de-a dreptul istorice, producții care și astăzi stârnesc hohote de râs.

Mai jos îți vom aminti despre 7 asemenea filme de comedie, care pot intra oricând pe lista producțiilor pe care să le vizionezi cu prietenii într-o seară în care ai chef de distracție. Nu am inclus filme vechi, capodopere cu Charlie Chaplin sau Stan și Bran, care reprezintă pietre de temelie ale genului, nu am inclus filme europene (de genul excepționalei serii Jandarmul), nu am inclus filme românești (da, Filantropica, seria B.D., Nea Mărin Miliardar și chiar recentul Două Lozuri pot sta oricând aici) însă, dincolo de subiectivismul selecției, suntem convinși că – în cazul în care nu le-ai văzut deja – ele te vor încânta și te vor amuza în același timp.

Top Secret

Anul: 1984. Cu: Val Kilmer

O parodie în care un interpret american de rock’n roll se trezește în mijlocul celui de-al Doilea Război Mondial, intrând aproape fără să vrea în rândurile Rezistenței franceze, care are ca plan răpirea unui om de știință. Scenariul e o fabulație aproape fără noimă, dar întreg filmul e o cavalcadă de scene și situații amuzante (pe unele le depistezi abia dacă-l vezi a doua oară) încât abia dacă poți sta pe scaun de râs. A fost primul film din îndelungata carieră  a lui Val Kilmer, unul cu siguranță unic.

Borat

Anul: 2006. Cu: Sacha Baron Cohen

Actorul de comedie Sacha Baron Cohen a adus pe marele ecran una dintre cele trei personalități abordate în show-ul său, Da Ali G. Reporterul TV Borat, din Kazahstan (un tip umil, misogin, rasist și anti-semit), ajunge în Statele Unite, „cea mai măreață țară din lume”, oficial pentru a face un documentar cultural și neoficial pentru a o căuta și a se însura cu Pamela Anderson. Borat a devenit rapid un personaj universal, hulit sau apreciat, dar imitat pe alocuri atât de mult încât astăzi se pot cumpăra inclusiv costume de baie Borat mankini.

The Naked Gun: From the files of Police Squad

Anul: 1988. Cu: Leslie Nielsen, Priscilla Presley

Prima dintre cele trei serii cu Locotenentul Frank Drebin, care caută răzbunare după ce partenerul său a fost ciuruit de un individ misterios. Drebin îl suspectează pe magnatul Vincent Ludwig dar nu are nicio dovadă. În încercarea de a o găsi, locotenentul intră pe făgașul unor întâmplări absurde, alături de fosta lui prietenă. Naked Gun e o comedie care a avut un succes imens, prima serie fiind, de fapt, reluarea unui episod din serialul Police Squad, anulat de canalul ABC cu șase ani în urmă.

Airplane!

Anul: 1980. Cu: Leslie Nielsen, Robert Hays

O comedie despre un avion care se prăbușește? Ei bine, da. Una dintre cele mai amuzante și mai absurde comedii din istorie, în care poantele sunt atât de înlănțuite încât abia dacă le poți face față, un mix incredibil de suprarealism, parodie, gaguri și umor inteligent. După 30 de ani de la lansare, filmul inspirase deja peste un miliard de remarci și replici și chiar dacă mulți au încercat să-l imite, nimeni nu a reușit să se ridice la înălțimea lui.

Groundhog Day

Anul: 1993. Cu: Bill Murray

Cinicul prezentator meteo Phil Connors, e trimis într-un orășel cu nume imposibil să filmeze „sosirea iernii”, eveniment marcat de scoaterea la lumină a unei cârtițe, conform tradiționalului obicei anual. Aflat într-un loc care îi provoacă o mare neplăcere, Connors se trezește a doua zi în ipostaza de a trăi din nou ziua precedentă. Și iar. Și iar. Aceeași zi, trăită la infinit, într-o buclă teribilă, care însă are darul de a-l face pe ciufutul prezentator TV să-și reconsidere viața. O comedie de excepție, care a intrat în conștiința oamenilor, în primul rând prin ideea de a trăi această imposibilă „zi a cârtiței”.

The Hangover

Anul: 2009. Cu: Bradley Cooper, Zach Galifianakis

O petrecere a burlacilor desfășurată în Las Vegas se termină cu dispariția unuia dintre „eroi”, prietenii lui pornind să investigheze cazul pentru a transforma totul într-una dintre cele mai spumoase comedii ale anilor 2000, primită atât de bine de public încât producătorii aproape că au fost obligați să-i facă două continuări (nu la fel de bune). Un cocktail de situații amuzante într-un film cu target clar pe „băieți”, pe care-l poți viziona, pentru ridicarea moralului, de fiecare dată când te cerți cu prietena.

Dumb and Dumber

Anul: 1994. Cu: Jim Carrey, Jeff Daniels

Un film cu doi idioți care sunt atât de cretini încât la început te revoltă, apoi te fac să râzi cu lacrimi. Un fel de „i-a tunat și i-a adunat”, cele două personaje cu suflet mare și minte mică devin parteneri de drum pentru un weekend în care trec printr-o serie de întâmplări neverosimile pornind de la o valiză plină cu bani, uitată accidental în mașina unuia dintre ei. Cei doi decid să meargă în Austin pentru a returna banii și… Doamne, ce idee proastă! Iar dacă vrei să auzi care e cel mai enervant sunet din lume… vezi filmul. Mwahaha!