7 locuri de vizitat în luna ianuarie

Academia Barbatilor

Ianuarie e luna în care, în România, totul îngheață. Teoretic. Practic, dacă ești un călător înrăit și nu-ți place să stai la gura sobei, ai Carpații care te așteaptă cu crestele lor înzăpezite și cu pârtiile de schi, din ce în ce mai multe și mai amenajate. Ce faci însă dacă schiul nu e chiar principala ta pasiune hibernală și dacă-ți dorești să evadezi un pic din România și din gerul autohton? Fie pentru a face cunoștință cu alte… geruri, fie pentru a-ți încălzi oasele în locuri mai senine și mai exotice. Pentru a-ți stimula simțurile de călătorie, îți propunem mai jos 7 locuri de vizitat în luna ianuarie.

Abisko (Suedia)

Dacă-i ger… ger să fie! Sunt oameni pe care temperaturile scăzute nu-i deranjează și care iubesc iarna cu atâta pasiune încât vor să-i cunoască toate fețele, indiferent de locație. Iar unul dintre locurile în care iarna se manifestă la maxim, este localitatea Abisko, din Suedia. În fapt, un sat suedez, aflat în nordul extrem al țării, suficient de aproape de Cercul Polar încât să ai senzația că te-ai transformat în ren în momentul în care ajungi aici. Dar Abisko are o calitate rară: da, ai ghicit! E unul dintre acele locuri în care luminile Nordului sunt atât de frumoase încât ai da orice să îngheți ca un om de zăpadă ca să le vezi. Asta dacă faci abstracție de faptul că în luna ianuarie n-o să prea vezi lumina soarelui. Adică n-o s-o vezi deloc. Pe lângă aurora boreală există, desigur, și alte lucruri de făcut și văzut în Abisko: schi, patinaj, drumeții, plimbări cu sania trasă de câini, parcuri naționale. La care se adaugă primul și cel mai cunoscut hotel de gheață din lume, aflat în Kiruna, satul vecin.

Copenhaga (Danemarca)

Rămânem pe nord dar mai coborâm un pic, pentru orașul lui Hans Christian Andersen, domnul acela piroman, care și-a dat foc propriului personaj, într-una dintre cele mai depresive povești scrise vreodată: Fetița cu chibrituri. Dincolo de asta, Copenhaga este un oraș de poveste frumoasă, în special iarna, atunci când conceptul danez hygge, oarecum intraductibil dar asociabil cu fericirea, atinge cote maxime. În Copenhaga te poți distra în parcul Tivoli, unul dintre cele mai vechi de lume, poți vedea Castelul Rosenborg și Christiansborg Slot – toate mult mai frumoase atunci când sunt acoperite de zăpadă. Iar shoppingul pe cea mai lungă stradă pietonală din lume – Syroget, 3,2 km – e un deliciu.

Costa Rica

Schimbăm rapid decorul, fiindcă bănuim că te-au luat frigurile și întrebăm dacă știi cine e pe locul 1 în Happy Planet Index anul trecut? Exact: Costa Rica. Iar dacă o țară e atât de „fericită”, cu siguranță trebuie vizitată. Te vor îmbia tot felul de oferte care să-ți ia mințile și care în mod cert pe prietena ta o vor încânta, precum terapii de genul „atinge pământul sau nisipul cu picioarele goale sau cu mâinile” sau „îmbăieri în pădure și în peisaje tropicale”. Suportă-le și pe acestea (dacă poți, îți va fi greu) dar gândește-te și la alte activități relaxante, de pildă observarea balenelor în Bahia Ballena și Bahia Drake, coasta Pacificului în care se întâlnesc emisfera nordică cu cea sudică.

Galle (Sri Lanka)

Sri Lanka e o țară pe care ar trebui s-o vizitezi cât mai rapid iar un argument în plus pentru luna ianuarie este orașul colonial Galle, aflat pe coasta de sud, cu zidurile groase ale fortului olandez ce pare că se prăbușește în ocean. Începând cu anul 2007, în fiecare ianuarie, pasionați ai literaturii din întreaga lume se întâlnesc în Galle pentru Festivalul Literar la care iau cuvântul personalități marcante și scriitori din întreaga lume. În 2018 te vei întâlni (între 24-28 ianuarie) cu Shrabani Basu, autorul romanului Victoria & Abdul, recent ecranizat, cu Sebastian Faulks și cu Tom Stoppard. Fă un tur al orașului dar și un tur al insulei, pentru a vedea, printre altele, fantasticele plantații de ceai.

Granada (Spania)

Granada e soluția la-ndemână pentru a fugi de frig. Nu te gândi că vei avea parte de o vacanță pe plajă – vorbim de Spania continentală și de luna ianuarie – dar, fiind situat în sud, Granada e un oraș care-ți oferă mult soare în orice anotimp. Opțiunea e perfectă din cel puțin două puncte de vedere: acum nu sunt mult turiști și, dacă ții neapărat să te bucuri și de iarnă, te poți îndrepta rapid către Munții Sierra Nevada, unde să-ți pui schiurile în picioare. În Granada vizitezi Palatul Alhambra, cartierul arab, Catedrala, tradiționalul cartier Sacromonte și alte locuri minunate, având parte de un oraș care îmbină cum se cuvine cultura islamică și cea creștină.

Edinburgh (Scoția)

Străzi șerpuite, castele fabuloase, palate, parcuri și… fantome. Edinburg e unul dintre cele mai vechi orașe europene, o urbe care are un farmec aparte iarna, atunci când se așterne zăpada. Nu e nimic mai frumos decât să patinezi în centrul orașului sau pur și simplu să te plimbi pe străzile lui, îndreptându-te către Arthur’s Seat, unde te așteaptă peisaje care-ți vor solicita la maxim aparatul foto. Mergi la o degustare de whisky, vizitează Muzeul Național al Scoției, savurează o băutură la The Dome, fă cunoștință cu istoria plimbându-te pe Royal Mile. Edinburgh te va fascina.

Insulele Maldive

Dacă nu acum, atunci când? Maldive, desigur, e o destinație pentru tinerii căsătoriți dar la fel de bine te poți relaxa în acest arhipelag din mijlocul Oceanului Indian și dacă ești mai puțin tânăr și mai puțin căsătorit. Pentru că ansamblul de insulițe cu plaje albe, înconjurate de ape turcoaz în care recifurile de corali adună în jurul lor o faună marină de excepție, pot face deliciul oricui. Iar ianuarie e luna perfectă pentru cei care iubesc sporturile acvatice, de care se pot bucura din plin. Snorkeling, restaurantul subacvatic Ithaa, o plimbare cu submarinul, croaziere de pescuit – iată doar câteva dintre activitățile pe care le poți încerca în Maldive în afară de, desigur, statul cu burta la soare.