8 piețe de Crăciun din Europa pe care să le vizitezi în acest an

Academia Barbatilor

Se apropie Crăciunul. Și dacă nu ești unul dintre frații lui Grinch, care la 1 decembrie face orice ca să saboteze „magia” Sărbătorilor de Iarnă, te vei bucura că intrăm în perioada în care răsună jingle bells-ii, hohoho-ii sau Ștefan Hrușcă, în vreme ce Fuego o roagă din nou pe mămica lui să împodobească bradul. Adaugă la toate astea goana după cadouri, aglomerația, nebunia din trafic… wait, wait! Ne-am oprit. Și revenim la ideea de bază: Crăciunul e o sărbătoare superbă și, în multe locuri ale lumii, ea se cinstește ca atare, la început de decembrie începând să funcționeze celebrele piețe de Crăciun.

Piețele de Crăciun reprezintă totodată un super-motiv pentru a călători în luna decembrie. Sunt câteva orașe europene în care merită să mergi fie și numai pentru a vizita aceste locuri, fie că e vorba de capitale sau de orașe mai mici. Sunt prilejuri perfecte pentru a face cunoștință nu doar cu artizanii locali, care vin să-și vândă produsele ci și cu gastronomia locală, cu tradițiile legate de Crăciun și cu alte povești pe care primăriile se străduiesc să le „spună” cât mai frumos. Am ales în cele ce urmează 8 piețe de Crăciun din Europa ce merită vizitate în această iarnă.

Praga (Cehia)

Piața de Crăciun din Praga este una… dublă, care se organizează atât în Piața Wenceslas cât și în Piața Centrului Vechi (la mică distanță una de cealaltă), ideea fiind centrată pe cultura tradițională a cehilor și pe obiectele artizanale. În plus, berea curge la… robinet, alături de mied și svarene vino (un vin dulce), în aer se aude muzica magică a corurilor de copii, care cântă colinde iar pe grătare sfârâie produse cehești, precum cârnații, șunca și deserturile locale, fie că e vorba de Trdelnik (cu alte cuvinte, renumitul kurtos kalacs), de vánocvka (un foetaj cu stafide) sau de vosí hnízda (prăjituri cu nucă). Se mănâncă și mult pește, în special crap, iar la standurile din piață găsești bijuterii, obiecte de sticlă, cristal de Boemia, broderii, jucării, ceramici, lumânări parfumate și alte asemenea obiecte.

Sibiu (România)

Târgul de Crăciun din Sibiu a fost inaugurat prima oară în anul 2007, unul în care orașul fusese desemnat Capitală Culturală Europeană. 10 ani mai târziu, 80 de standuri sub formă de căsuțe s-au deschis din nou în Piața Mare, atragând turiștii în frumosul oraș transilvan alături de manifestări specifice Sărbătorilor de Iarnă, precum Atelierul lui Moș Crăciun (vizitat de mii de copii) sau parcul de distracții cu carusel. La standurile din 2018, vedetele se prefigurează a fi deja (Târgul s-a deschis pe 16 noiembrie și se va închide pe 3 ianuarie) Castelul Brutarilor, Rulota Das Wurstmobil, Cuibușorul Manufacturii de Brânză, Choko Kebap-ul, Rulota Das Frittenmobil și multe altele.

Salzburg (Austria)

Orașul lui Mozart se pregătește, ca în fiecare an, să-și întâmpine oaspeții cu Christkindlmarkt, unul dintre cele mai vechi târguri de Crăciun din Europa, unele documente atestându-l încă din secolul 15, atunci când artizanaturi fine erau vândute de femei în vârstă, în fața Catedralei din Salzburg, pe perioada de Advent (cum este numit Postul Crăciunului de către Biserica Catolică). Piața de Crăciun din Salzburg nu este una foarte mare – sunt aproape 100 de standuri – dar amplasarea și atmosfera generală fac din ea una dintre cele vizitate. Sub „veghea” maiestuoasă a impunătoarei cetăți Hohensalzburg, în Piață se vând obiecte de artizanat, papuci de blană, haine de loden, se mănâncă turtă dulce și migdale prăjite, nelipsiții cârnați și, desigur, se bea vin fiert. Pe fundalul muzicii clasice sau a colindelor de Crăciun.

Hamburg (Germania)

În Hamburg găsești cele mai diverse Piețe de Crăciun din Europa, unele dintre ele atrăgând în special bărbații, precum cea din zona St. Pauli, destinată exclusiv adulților. Cea mai veche piață se organizează în jurul bisericii St. Petri dar pe întreaga suprafață a orașului sunt nu mai puțin de alte 14 târguri, care atrag până la trei milioane de vizitatori pe parcursul Sărbătorilor de Iarnă. Standurile vând suveniruri, ciocolată, alte dulciuri, prăjituri de la brutarii din Aachen, turtă dulce provenită din Nuremberg, ceramică din regiunea Lausitz, cârnați, vin fiert, jucării, produse din lemn provenite de la meșteșugarii din Tirol. În Piața de Crăciun din fața Primăriei, caruseluri vintage atrag iubitorii de adrenalină. O paradă se desfășoară în fiecare duminică pe perioada Adventului iar în fiecare zi, la orele 16, 18 și 20, Moș Crăciun zboară în sania lui trasă de reni pe deasupra acoperișurilor, spunând povestea lui Rudolf, renul cu bot roșu.

Copenhaga (Danemarca)

S-o spunem din start: capitala Danemarcei e un oraș foarte foarte cool. La propriu și la figurat. E plină de palate, de castele, de restaurante de modă veche și nouă, de magazine de design, de berării și de… piețe organizate în perioada Crăciunului, de la cele din parcul de distracții Tivoli la cele din coloratul cartier Nyhavn. Dacă ajungi în Copenhaga ar trebui să le vizitezi pe toate, dar în mod cert cele mai frumoase sunt cele două deja menționate. În Tivoli, pe o suprafață de 1200 mp, se întind căsuțe de lemn, standuri de mâncare și pomi de Crăciun, pe Moșul urmând a-l găsi în anticul Teatru de Pantomimă. De-a lungul cărărilor parcului sunt alte standuri, care vând decorațiuni, cadouri, băuturi fierbinți, dulciuri și mâncare, inclusiv specialități daneze, precum klejners (biscuiți uriași) și prăjituri cu miere. În Nyhavn, târgul de Crăciun pune accent pe bere, mâncare și artizanat.

Strasbourg (Franța)

Piața de Crăciun din Strasbourg a fost organizată pentru prima oară în anul 1570, este cea mai veche din Franța și una dintre cele mai populare din Europa, organizatorii estimând că în fiecare an este vizitată de peste două milioane de oameni, hotelurile fiind rezervate cu până la un an înainte pentru perioada Crăciunului. E o piață mare – sunt 300 de standuri plasate în 11 locații din centrul orașului, majoritatea aflându-se în jurul magnificei Catedrale Gotice și de-a lungul Pieței Austerlitz, Pieței Gutenberg și Pieței Kleber. În Strasbourg poți cumpăra decorațiuni tradiționale, mâncare alsaciană (pretzeli și pâine cu condimente) dar poți da o tură și prin Satul Belgian, acolo unde vei găsi un târg de cărți.

Bruxelles (Belgia)

Piața de Crăciun din Bruxelles nu are o tradiție îndelungată, fiind organizată prima oară abia în anul 2002 dar ea a devenit deja celebră fiindcă organizează un festival extrem de elegant: Plaisirs d’Hiver (Plăcerile Iernii). Evenimentele din cadrul acestuia includ un show de sunet și lumină, care se desfășoară în Grand Place dar și piața în sine, care se întinde de jur împrejurul Bursei și de-a lungul Pieței Sf. Catherine. În ideea că Bruxelles promovează globalizarea, cele peste 200 de căsuțe de lemn găzduiesc artizani din întreaga lume, produsele vândute fiind extrem de variate. La acestea se adaugă mâncarea,  în prim-plan fiind midiile, cartofii prăjiți, waffles, caricoles (o specie de melci) și croustillons (gogoși cu zahăr). La capătul unuia dintre târguri, în apropierea pieței de pește, vei da peste o roată înaltă de 50 de metri iar în Place de la Monnaie, peste un patinoar uriaș, de 8000 mp.

Cracovia (Polonia)

cracovia piața de crăciunCracovia e unul dintre cele mai frumoase orașe ale Poloniei, iar uriașa piața centrală Rynek Glowny, din mijlocul Centrului Vechi găzduiește în fiecare an Piața de Crăciun. Aici poți degusta tradiționala brânză afumată poloneză Oscipek, precum și o gamă variată de ciocolată de la producătorii locali, unul dintre sortimentele obligatorii fiind ciocolata roz, din lavandă, făcută cu castane. Încălzește-te cu un pahar de vin fiert, fiindcă polonezii sunt experți la așa ceva, rețeta acestuia fiind secretizată complet. Vei identifica rapid standurile cu vin fiert, după butoaiele uriașe.

Citește și cum să alegi bradul de Crăciun