Bitcoin: viitor sau prezent?

Avatar

Ioana Arsenie

, Business

Banii sunt o iluzie. Sunt larg acceptați și folosiți cu încredere, pentru că au un istoric. De exemplu, în SUA 90% din bani sunt abstracți, nefiind utilizați în formă tangibilă (date 2012). În România, încă o mare parte din tranzacții se fac în numerar, dar există un progres evident către tranzacțiile online. De-a lungul timpului, țările suverane au emis tot mai multă monedă, generând inflație. Dar criptomonedele?  Bitcoin a apărut tocmai pentru a adresa această slăbiciune. Moneda a fost creată în 2009 de către Satoshi Nakamoto.

Acest sistem va fi limitat la 21 milioane (limită ce se va atinge aproximativ în anul 2040). În 2017, deja ¾ din masa monetară este generată. Către limita superioară, valoarea bitcoin va simți o perioadă de creștere, datorită lipsei de noi introduceri de masă monetară.

În momentul în care tranzacțiile cu bitcoin vor fi larg acceptate, volatilitatea va scădea, iar cursul e posibil să scadă.

O altă diferență foarte mare este că tranzacțiile cu bitcoin sunt înregistrate într-un sistem (tehnologia blockchain) pe care, teoretic, nimeni nu îl poate accesa, nefiind supus autorităților bancare sau guvernamentale. Bitcoin este deci o monedă universală, nesupusă regulilor de tranzacționare și control al capitalului.

Dacă în condiții de criză un guvern poate decide să „folosească” depozitele cetățenilor (Cipru, 2013) sau în sistemul bancar avem situații de corupție, aceste lucruri nu se pot întâmpla în cazul bitcoin. Sau cel puțin, așa spun artizanii proiectului (deși în 2014 au dispărut 120 000 bitcoin din contul unui client).

Bitcoin oferă libertate prin „ieșirea” din sistemul controlat al tranzacțiilor actuale, datele personale fiind criptate.

Un aspect neclar este impozitarea veniturilor din investiții în criptomonede. Este investiția în bitcoin o oază de fraudare a sistemului de impunere? Așa pare. Cum va fi tratată de fisc situația celor îmbogățiți peste noapte din creșterea bitcoin, de 4 ori în 2017? Acesta este un exemplu al faptului că legislația nu ține pasul cu schimbările din economie. Probabil vom avea un răspuns în curând.

Bitcoin poate fi viitorul. Investitorii își construiesc deja ecosistemele din afaceri pe bază bitcoin, a tehnologiei blockchain. Sunt investiții uriașe în aceste ecosisteme, care facilitează tranzitul valorii de la persoană la persoană, fără intermedierea băncilor, deci instant, în timp real și cu comisioane foarte mici.

Ținând cont de aceste aspecte, aș dori să concluzionez că, în opinia mea, cu toată rezistența celor din sistemul bancar și a guvernelor, „uberizarea” banilor se va produce. Bitcoin este un exemplu de blue ocean în zona de investiții. Să nu uităm un lucru: cei care vor folosi bitcoin în viața de zi cu zi sunt tinerii și copiii de astăzi, cu înclinație fantastică spre tehnologie. Așadar, dincolo de zonă speculativă, „moneda oamenilor” este viitorul.