Butonii, un accesoriu al eleganței, cu o istorie interesantă

Butonii fac parte din acea categorie – foarte limitată – de accesorii (ceasul, batista, butonii, acul de cravată) pe care le poate purta un bărbat și care, pe lângă rolul lor practic, arată o mare atenție la detalii și o înclinație spre rafinament, lucru care îl diferențiază pe purtătorul acestor ‘bijuterii’ în mulțimea și multitudinea de cămăși cu… nasturi!

Alexandre Dumas a fost primul care a descris cu lux de amănunte în cartea sa, Contele de Monte Cristo, modul în care bancherul Danglars își prindea butonii la cămășile fine, cu manșetă dublă – de unde și impresia că ‘french cuffs’ are origini frantuzesti, când, de fapt, acestea sunt…britanice! Acesta a fost startul producției în masă de butoni, succesul cărții fiind folosit de designerii europeni ai momentului pentru a lansa o nouă modă, butonii fiind un ‘must’ al perioadei Victoriene, dar care a trecut proba timpului până în zilele noastre.

Butonii pot avea cele mai diverse forme, culori, măsuri sau forme de prindere, însă… menirea butonilor este aceea de a ține unite manșetele – simple sau duble ale cămășii – și de a face ‘diferența’ într-un mediu înclinat să judece destul de aspru statutul social în funcție și de aspectul vestimentar.

Rolul butonilor este acela de a da o notă formală sau semiformală unei ținute, de cele mai multe ori butonii fiind asociați unei ținute business, însă noile curente din modă permit purtarea lor într-o paletă mai largă de vestimentații.

Pot fi executați dintr-o varietate de materiale, de la cele nobile sau combinații ale acestora cu pietre prețioase și până la sticlă, lemn, mătase, onyx, piatră, lavă vulcanică sau alte tipuri de ‘ingrediente’  pentru tot atâtea tipuri de clienți – mai clasici, mai practici, mai hipsteri sau pur și simplu preocupați de aspectul lor.

Butonii sunt destinați doar cămășilor care posedă, evident, niște butoniere speciale – destinate acestora. Totuși, o cămașă simplă, cu nasturi, poate fi ușor ajustată pentru o pereche de butoni.

Se pot purta în orice conjunctură în care simți nevoia să îi porți, trebuie doar să ai cămașa potrivită și… un buget care să îți permită achiziționarea unor butoni de calitate sau ceva mai speciali – asta dacă tot te-ai hotărât să îi porți. Tot ei pot deveni un accesoriu funky, o pată de culoare adusă unei ținute casual, ducând-o într-o zonă semiformală.

Reguli de aur pentru butoni:

  • atunci când se impune purtarea unui papion sau a unei cravate, ele trebuiesc asortate obligatoriu unor butoni de calitate.
  • prezența la un eveniment cu ștaif, ‘la costum’ dar cu o cămașă închisă în butoni și gulerul desfăcut… nu reprezintă o opțiune demnă de un gentleman – ar arăta extrem de ciudat și neglijent, în niciun caz cool. Mizează pe stilul clasic și nu vei da greș.
  • la smoking, frac sau un costum pretențios se pot purta doar butonii metalici, fie argintii ori aurii, valoroși, eventual gravați discret cu inițialele tale.
  • gravarea însemnelor de pe butoni nu trebuie să distragă atenția; poate fi făcută în funcție de hobby-urile sau preocupările tale – golf, echitație, tenis, etc.
  • într-un mediu familiar, butonii pot fi colorați, din materiale mai puțin pretențioase, în combinații vesele și în armonie cu ținuta pe care o porți.
  • în cazul în care alegi niște butoni din material textil, atunci ei trebuie asortați cu batista de buzunar și cravata – se vând de cele mai multe ori împreuna, în set.
Maria Andrei

Maria Andrei

Expert Fashion la MariaAndrei.ro
Maria Andrei a fost fashion & beauty editor pentru unele dintre cele mai bune reviste glossy de pe piață, între care FHM, Cosmopolitan, Beau Monde, Burda, Eve, Femeia, B Fresh, Mami, Top Gear etc. Totodată este realizator de emisiuni TV, colaborând la numeroase emisiuni de stil de la diverse posturi TV. A lucrat și lucrează cu artiști, designeri de succes, fotografi celebri și formează, la rândul ei, profesioniști.
Maria Andrei

Ultimele postari ale lui Maria Andrei (vezi toate)