Cele mai tari gadgeturi din lemn

Avatar

Dragos Placinta

, Tehnologie

Pasiunea pentru obiecte şi accesorii din lemn hand-made ţine mai puţin de componenta eco (există, desigur, excepţii – citeşte cu atenţie întreg textul acestui articol) şi mai mult de o nostalgie legată de sobele cu lemne ale copilăriei, grămezile de buşteni din gările de provincie, poveştile cu Strâmbă-Lemne etc. Oricum ar fi, chiar şi în vremea noastră, valenţele lemnăritului, indiferent că-i dulgherie, sculptură ori altceva, nu sunt deloc de neglijat, inclusiv atunci când vine vorba de tehnologie şi gadgeturi. Iată şase argumente solide:

Staţie de încărcare iPhone (versiunile 5 şi 6) by CraftEstDesign

În primul rând, este, cu siguranţă, un produs destinat în special acelora care nu se grăbesc să renunţe la vechile terminale Apple în favoarea celor mai noi oferte. Există şi alte modele, iar fiecare piesă este realizată manual – ceea ce, spunem noi, îi conferă fără tăgadă statutul de unicat. Suportul-încărcător este migălit (undeva în Estonia) în rădăcină de pin, culeasă de pe plaje şi din apele de coastă. Aşadar, e greu de crezut că Natura pune constant la dispoziţie producătorilor mai multe bucaţi identice de lemn. Culoarea este naturală 100%, fiind conferită de radiaţiile solare receptate de-a lungul anilor, înainte şi după desprinderea de sol. Cablul de conectare la priză este finisat cu material textil. Greutate: 400 g. Preţ: 70 €. Disponibil la: en.dawanda.com.

Suport pentru laptop by Etsy

Este lesne de purtat după tine oriunde te-ai duce, având o greutate redusă. Asta nemaivorbind despre factorul atractivitate. Cei care l-au conceput – compania germană Etsy – susţin că acest suport, aparent banal, din lemn de fag (prelucrat în mod responsabil!) te ajută să stai mai confortabil în timp ce lucrezi, păstrând totodată o postură corectă (o chestiune esenţială pentru cei petrec zilnic câteva ore – sau pe toate cele 24 – în faţa ecranului). De asemenea (deşi nouă nu ne este pe deplin clar filmul evenimentelor nedorite), îţi fereşte agregatul de deversări – apa, ceai, cafea, bere, lac de unghii ş.a., după pofta, imaginaţia şi bafta ta – şi, la modul general (aici am înţeles), ţi-l protejează de supraîncălzire. Este oferit împreună cu un manşon din silicon (care ajută la prindere şi transport) and patru abţibilduri pentru laptop. Preţ: 24 €. Disponibil în două versiuni („Slim“, pentru device-uri mai recente şi mai subţiri de 1,8 cm; „Big Boned“, potrivit oricărui dispozitiv, însă recomandat veteranelor de peste 1,8 cm grosime), la: www.etsy.com.

Boxe Cubo by JosiFine Design

Cea mai tare chestie la aceste boxe nu o reprezintă faptul că sunt taiate/sculptate non-industrial din lemn de stejar şi finisate cu ceară de albine. Nici acela că învelişul cablului de alimentare este tricotat, tot manual, din lână verde. Nici măcar că sunetul produs este unul chiar de calitate, dincolo de aspectul lor haios… Deşi, până la urmă, de aspect totuşi vorba, mai precis de forma lor. Aceea de cuboctaedru. Altfel spus, un poliedru cu opt feţe triunghiulare şi şase pătrate. Înainte de a te lăsa să consulţi internetul pentru informaţii suplimentare legate de corpul geometric de care ai auzit pentru prima oară (dacă eşti profesor la Politehnică sau măcar un pasionat al volumelor arhimedice, retragem cele afirmate), să menţionăm că latura… poliedrului măsoară 10 cm şi că boxele au o putere de 50 W (impedanţă 8 ohmi). Preţ: 150 €. Disponibile la: en.dawanda.com.

Dacă nu ţii atât de mult la lemn, ai aici alte câteva idei.

Amplificator acustic pentru smartphone by Trobla

Nu te uita după fire, n-ai să găseşti niciunul. Nu există vreun compartiment ascuns pentru baterii/acumulatori. Nu, n-am editat în vreun fel fotografia. Ştim că noţiunea de amplificator este profund, cvasidefinitiv asociată cu imaginea unui aparat relativ sofisticat, dotat cu potenţiometre, scale, displayuri, butoane, VU-metre etc. Însă trei amici sloveni şi-au propus să bulverseze reprezentările noastre sociale, reducând conceptul amplificării la esenţial şi propunându-şi să scoată ce este mai bun în/din sunetele emise de telefonul tău isteţ, într-un mod cât mai natural. Aşa că au tăiat frumos în lemn, manu propria (de fapt, unul singur dintre cei trei prieteni se ocupă de prelucrarea efectivă a lemnului), un amplificator care nu are nevoie de nicio sursă de curent, externă sau încorporată. Fiecare exemplar este livrat cu un adaptor conform cererii clientului, desigur, în funcţie de modelul de smartphone. Preţ: 99 €. Disponibil (în două versiuni – lemn de nuc, respectiv, de arţar), la: crowdyhouse.com.

Calculator solar by Wood Lovers

Bun, ai prins utilizarea corectă a termenului – celălalt, cu care ai atât de mult de-a face, se numeşte computer. Probabil că e şi cel mai important beneficiu, pe moment. Deşi, hai să fim sinceri, cam orice device care nu are nevoie decât de lumina Soarelui este cât se poate de util. (Sigur, dincolo de expediţii în noaptea polară şi alte câteva excepţii notabile.) Calculatorul este confecţionat – manual, cum altfel!? – din lemn de bambus, aşadar, nu e doar uşor, ci şi foarte rezistent. (Cine ştie ce matematician sau negustor înrăit este cel care îl achiziţionează…) Displayul afişează până la 12 cifre. Preţ: 39,95 €. Disponibil la en.dawanda.com.

Bufet „Caruso“ by Paolo Cappello @Misinforms

Bazaconia asta cu look minimalist-retro-bizar este, în vorbe simple, o piesă de mobilier-sistem audio de înaltă fidelitate (50 Hz-19 KHz), multifuncţională. Pâlnia, confecţionată din ceramică, aminteşte de gramofoanele de acum 100 de ani şi mai bine. Vremea lui Caruso (nu a jucat în Serie A), invocat de conaţionalul său Cappello (nu, nici el… şi nu antrenează). Dulapul ascunde, în partea stângă, o conexiune Bluetooth 4.0 şi tot ceea ce înseamnă secţiunea audio hardware. În dreapta, un spaţiu de depozitare (opţional, luminat la deschiderea uşii respective), delimitat vertical de un raft din sticlă. „Bufetul cu muzicuţă“ este disponibil în câteva finisaje şi culori, pentru dulapul propriu-zis şi pâlnia ce-l decorează (picioarele sunt, invariabil, lăcuite în negru). Versiunea stejar/aur 24 k – 4.441 €. Cea mai ieftină (diverse combinaţii) – 2.707 €. Sigur, nu e chiar cât o pereche de cuboctaedre, nici măcar cât o duzină, însă gândeşte-te la impactul vizual asupra celui care-ţi deschide uşa biroului… Dimensiuni: 106 cm (156 cm, pentru Caruso XL) x 54 x 89 cm. Disponibil la: smithersofstamford.com.

 

Nu te-ai săturat de tehnologie cool? Continuă.