Când și cum să bei șampania

Ghidul rapid de mai jos este despre cum să bei șampanie, această minunată băutură inventată de zei. Ne vom preface că nu există francezi de data asta și îi vom numi zei dar, dincolo de asta, îți dăm un sfat preliminar: ai încercat să bei șampanie la micul dejun? Atât am avut de spus.

De fapt, nu doar atât. E despre cum să răcești șampania, cum să deschizi sticla, cum s-o torni, cum s-o bei și, cel mai important, cum să o savurezi.

Mai întâi de toate, când ar trebui să bei șampanie și când nu ar trebui să bei șampanie?

Cineva celebru (nu dăm nume, nu contează) spunea „Beau șampanie doar când sunt fericită și când sunt tristă. Uneori, beau când sunt singură. Când am companie, o consider obligatorie. Mă bucur de ea când nu-mi e foame dar o beau și când îmi este. Altfel, nu mă ating de șampanie dacă nu mi-e sete”. Concluzia? Poți să bei șampanie oricând, dacă simți nevoia.

degustare sampanieLa ce temperatură ar trebui servită șampania?

Răspunsul e scurt și simplu: șampania nu trebuie să fie înghețată dar trebuie să fie rece. Majoritatea șampaniilor se servesc la o temperatură de 8 grade Celsius. Pentru șampaniile vechi, temperatura urcă un pic, cea perfectă fiind de 10 grade. Dacă șampania e prea rece sau prea caldă, vei pierde din aromele băuturii. Iar pentru a ajunge la temperatura potrivită, șampania ar trebui să stea în frigider cam 3-4 ore sau circa 15-20 de minute într-o frapieră cu gheață. Dacă nu dispui de atât de mult timp și vrei s-o răcești mai repede, poți adăuga sare pe gheața din frapieră și o vei avea rece în doar cinci minute.

Cum deschizi o sticlă de șampanie

Modul tradițional este să arunci dopul în aer. O faci o dată și a doua oară nu mai vrei, după mizeria pe care o vei provoca. Varianta mai bună este ca mai întâi să scoți folia, să deschizi cu grijă sârma și să o înlături, apoi să ții sticla în mâna dreaptă (dacă ești dreptaci) sau în cea stângă (dacă ești stângaci) iar cu cealaltă mână să răsucești ușor dopul, către exterior, până când acesta iese, având grijă să controlezi direcția lui. Adică să nu-l lași să sară. De asemenea, nu agita sticla înainte de a o deschide.

Citește aici mai multe lucruri despre cum să deschizi sticla de șampanie ca un maestru.

Cum torni șampania. Și în ce pahare?

Pe vremuri, oamenii beau șampanie în pahare de tip cupă, deoarece considerau că după ce e turnată, șampania trebuie eliberată cât mai rapid de acidul în exces. Ba chiar unii foloseau un bețișor cu care scăpau rapid de bule. Dar apoi și-au făcut loc rapid paharele de șampanie, elegante și stilate. Iar în anii recenți, paharele de vin roșu au devenit și ele populare pentru șampanie, în special pentru șampaniile vintage, deoarece se presupune că acestea discern mai bine aromele.

pahare sampanieLa urma-urmei, toarnă șampania în paharele care te inspiră mai mult. Atenție, însă: când o fac, majoritatea oamenilor apucă sticla de gât sau de partea din mijloc. Cel mai corect mod este să ții un deget pe fundul sticlei, să o prinzi bine cu celelalte degete și să o torni cu eleganță în paharul care trebuie ținut aplecat. Torni un pic, aștepți să se ducă spuma, apoi continui până umpli cât trebuie. Dacă folosești pahare clasice de șampanie, umple-le până la jumătate. Dacă folosești pahare de vin roșu, ceva mai puțin de jumătate.

Niciodată să nu umpli un pahar de șampanie până sus: acest lucru arată diletantism. De asemenea, evită să torni în pahar prea repede deoarece s-ar putea să te trezești că spuma făcută va da p-afară fără să te-aștepți. Toarnă ușor, ținând paharul înclinat, și vei avea circa 7-8 pahare / sticlă. O metodă bună pentru a-ți calcula necesarul la o petrecere.

Cum să bei șampania

Mai întâi, privește șampania. Dacă e un lichid de un auriu pal, înseamnă că e o șampanie tânără. Dacă e mai închisă la culoare, mai galbenă sau mai aurie, înseamnă că ai de-a face cu o șampanie mai vintage.

Miroase-o. Apropie lichidul de nas și încearcă să înțelegi ceea ce miroși. Sunt cinci grupe de arome. Flori, legume, fructe, fructe uscate și delicatețuri.

Acum e momentul s-o guști. Ia o mică închițitură, las-o să se rostogolească pe limbă, apoi să-ți umple palatul. Degustătorii profesioniști învârt șampania prin gură, așa cum faci cu apa de gură, pentru a avea experiența completă a aromei.

În fine, dar nu în cele din urmă, fii atent la gustul pe care-l lasă în gură după ce s-a scurs pe gât. Cu cât aroma persistă mai mult, cu atât șampania e mai scumpă și, prin urmare, de o calitate mai bună.