Cum să alegi cel mai bun hosting pentru site-ul tău

Una dintre întrebările pe care le primim cel mai des de la cei care vor să-și facă un blog sau un site este „la ce firmă de hosting să apelez”? E o întrebare legitimă: când te-ai decis să-ți faci un site, găzduit independent și nu pe vreo platformă de blogging, primul lucru este să cumperi un domeniu iar imediat următorul – să îl hostezi undeva. Adică să cumperi un spațiu de găzduire la una dintre companiile care se ocupă cu așa ceva. Și atunci vine întrebarea: care e cea mai bună? Apoi curg celelalte întrebări. Și ce criterii ar trebui să îndeplinească? Și cât ar trebui să plătesc? Și așa mai departe.

Haideți să vedem în cele ce urmează care ar fi factorii de care trebuie să ții cont atunci când cauți o firmă de hosting pentru site-ul tău.

Fiabilitatea

Un site trebuie să fie fiabil și trebuie să garanteze faptul că este online și funcțional aproape nonstop. De ce spunem „aproape”? Pentru că niciun host nu-ți va garanta că pe parcursul unei luni vei avea 100% din timp site-ul „în picioare”. Există lucrări de mentenanță la servere (care se fac noaptea) și care ți-l vor pune la pământ pentru perioade scurte. Timpul optim garantat trebuie să fie undeva la 99,5% sau mai sus. Nu găzdui niciodată un domeniu la cineva care nu îți garantează măcar 99% din timp. Sigur că aceste cifre sunt greu de verificat însă pentru o mai bună documentare, înainte de a cumpăra hosting, citește review-urile despre acea companie și îți vei face o idee mai bună. În plus, îți poți înscrie gratuit domeniul pe Uptime Robot, și vei primi notificări despre timpul și perioadele în care site-ul tău nu a fost funcțional.

Transferul de date / Lățimea de bandă

Transferul de date se referă la cantitatea de bytes care se transferă de pe site-ul tău atunci când cineva ți-l vizitează. Compania de hosting trebuie să plătească pentru lățimea de bandă iar dacă site-ul tău e un mare consumator, acest lucru te va costa. Chiar dacă majoritatea companiilor fac reclamă la faptul că au „unlimited bandwidth” – adică bandă nelimitată, uită-te cu atenție la termenii și condițiile pachetului pe care vrei să-l achiziționezi. În principiu, acest lucru e o minciună: nimeni nu-ți dă acces nelimitat la resursele sale.

În plus, nu fii tentat de promisiunile unei lățimi de bandă uriașe, fiindcă, de regulă, site-ul tău nu va putea folosi această ofertă din pricina altor limitări, precum cele legate de resurse. Așa că economisește-ți banii în această privință și cumpără o lățime de bandă rezonabilă, în funcție și de necesitățile viitoare ale site-ului. Oricum, orice plan de hosting poate fi upgradat ulterior.

Spațiul pe disc

Similar cu povestea despre lățimea de bandă stă treaba și cu spațiul pe disc, atunci când acesta este „nelimitat” în oferte. Multe site-uri, care nu includ fișiere de muzică sau video, nu au nevoie de spații imense pe disc. Prin urmare, dacă ți se oferă 100 GB, nu te lăsa ademenit – vei plăti degeaba, cel puțin la început. Deci acesta nu e un factor decisiv atunci când alegi o companie de hosting. La fel, spațiul pe disc poate fi mărit, atunci când (și dacă) ai nevoie, moment în care vei decide să treci la un alt plan tarifar de găzduire.

Suportul tehnic

Din experiență, acesta e foarte important. Asigură-te că hostezi site-ul la o companie care oferă suport tehnic 24/24. Sigur, asta nu înseamnă neapărat că o și fac. De aceea, citește review-uri și informează-te despre experiențele altora cu compania respectivă. Un suport prompt, cu oameni care își dau seama că ești un novice într-ale tehnicii digitale, și care vor să te ajute rapid, vorbind pe un ton civilizat, este esențial. Pentru că, și aici, Murphy acționează când nu te aștepți: adică vei avea probleme la site când îți va arde buza mai tare sau, eventual, în weekenduri.

PHP și altele

La alegerea unei companii de hosting, trebuie să vezi dacă ți se oferă următoarele lucruri: PHP, SSI, FTP, .htaccess, MySQL, crontabs, SSH și Perl. În principiu, toate oferă. Dar te mai poți trezi cu situații în care unii hosteri comerciali nu autorizează înstalarea de scripturi PHP sau Perl fără aprobarea lor. De regulă, ele sunt incluse în pachet și nu va fi nevoie de pre-aprobări. Posibilitatea de a crea sau modifica fișierele .htaccess este importantă atunci când vrei să-ți customizezi paginile de erori sau să-ți protejezi site-ul în diverse moduri (de pildă, să ai un director protejat cu o parolă). Accesul SSH e necesar pentru mentenanța bazelor de date și pentru testarea unor programe. MySQL e esențial dacă ai un blog sau un site de content. Crontabs e un program de planificare a unor taskuri.

Server securizat

Cu atât mai mult dacă site-ul tău vinde produse online, vei avea nevoie de hosting pe un SSL, un server securizat. Poți sesiza la alte site-uri, faptul că acestea sunt hostate pe un SSL dacă adresa lor începe cu https://, în loc de http-ul simplu. Un server SSL e inclus de regulă într-un pachet mai scump dar e bine să ai în vedere dacă ți se oferă această opțiune, chiar dacă la început nu vei dori să o ai. Un simplu blog sau un site fără pretenții de trafic uriaș nu necesită un server SSL.

Forward de mail, autoresponding, POP3 și… email

Dacă ți-ai cumpărat un domeniu, atunci vei avea posibilitatea să-ți setezi propriile adrese de email, gen ion.ionescu@academiabarbatilor.ro. Verifică faptul că respectva companie de hosting permite setarea emailurilor pe domeniul tău și că adresele vor beneficia de toate facilitățile necesare unui serviciu complet. Nu sunt probleme, de obicei, dar e bine să ai în vedere.

Panoul de control (Control Panel)

Panoul de control îți permite să operezi și să verifici diverse aspecte legate de site-ul tău. Într-o formă minimalistă, pentru novici, odată ajuns în Control Panel, poți să-ți setezi adresele de email, să schimbi parolele de acces sau să-ți ștergi/adaugi fișiere (în loc să o faci prin ftp). Nu trebuie să apelezi la serviciul tehnic pentru orice lucru de bază. Dacă ai cât de cât cunoștințe tehnice, poți face însă și lucruri mai complicate prin intermediul Panoului de Control. De pildă, să-ți instalezi și să-ți activezi WordPress-ul, cea mai populară platformă pe care se construiesc site-urile în acest moment, dar și alte platforme, gen Joomla sau Drupal.

Web Serverul și sistemul de operare

Majoritatea oamenilor își aleg un hosting care oferă un sistem de operare de tip Unix (Linux, OpenBSD, Free BSD), pus pe un web server de tip Apache. Cele mai multe dintre softurile cu care vei opera sunt compatibile cu aceste servere și cu aceste sisteme de operare. Vei dori să folosești un server Windows doar în cazul în care rulezi un program specific Windows-ului, precum scripturile ASP. Concluzia: hostează pe sisteme Unix, nu Windows.

Prețul

Nu întotdeauna cele mai scumpe pachete de hosting sunt și cele mai bune. De aceea, trebuie să știi de la început exact ceea ce vrei și până unde să te întinzi, pe principiul că dacă vei avea nevoie de mai mult, îți vei face un upgrade. Dacă site-l tău va sta pe un server înpreună cu altele, pachetul va fi ceva mai ieftin decât dacă alegi să-l hostezi pe server dedicat. Vei plăti pe lună, însă dacă alegi să plătești pentru întreg anul (sau pentru doi ani sau mai mulți) vei avea discounturi considerabile. Totuși, dacă începi să lucrezi cu o companie de hosting cu care nu ai mai lucrat, recomandabil este ca la început să plătești lunar, pentru a te asigura mai întâi că ești mulțumit de serviciile lor. În acest caz, îți vei putea permite să schimbi host-ul mult mai ușor, fără să-ți pară rău că ai pierdut bani.