Cum să alegi un vin bun pentru o petrecere

Academia Barbatilor

Când mergi la o petrecere (sau organizezi una) și intenționezi să cumperi un vin, ideea ar fi să nu iei prima sticlă pe care o vezi pe raftul magazinului din colțul casei. La o masă, sau la o petrecere, importanța vinului este mare și toată lumea știe cât de bine se savurează un preparat bun alături de un pahar de vin de calitate. Iar dacă faci o alegere potrivită, ai toate șansele ca vinul „tău” să fie lăudat.

Sunt multe tipuri de vin din care să alegi iar această decizie poate fi, uneori, confuză, atunci când chiar îți dorești ca ea să conteze. Mai ales în situația în care nu ești un mare cunoscător de vinuri. Dar nu te-ngrijora: chiar și marii experți pot da greș în a sugera care să fie cea mai potrivită alegere pentru un cadou. Mai jos încercăm să-ți dăm câteva ponturi legate de cum să alegi o sticlă de vin pentru o petrecere. Pe care o organizezi tu sau la care ești invitat. Dacă ai un pic de timp înainte, e bine să scotocești un pic internetul, pentru a te informa despre tipurile de vin, eventual căutând review-uri. Dacă nu, orientează-te astfel:

Lucruri de bază

Înainte de a alege o sticlă de vin, trebuie să știi câteva lucruri de bază. Și anume că dintr-o sticlă de vin de 750 ml se vor servi aproximativ cinci pahare, maxim șase. Vinul se consumă mai lent, nu repede, precum berea: în mod normal, o persoană consumă un pahar pe oră. Contorizează numărul de invitați și calculează cam câte sticle ar trebui să cumperi. Apoi adaugă cinci extra-pahare, fiindcă nu poți să știi niciodată cât și cum se prelungește petrecerea.

La o petrecere, lumea se așteaptă să bea un pahar de vin bun, care să creeze o stare de bine. Nimeni nu vine la un party cu așteptarea că va bea un vin foarte scump și super-premiat. Prin urmare, dacă mergi să cumperi de la un magazin de vinuri, nu lua un brand foarte cunoscut dar ieftin ci întreabă de un vin de calitate, cu un preț rezonabil. Se știe că unul dintre indiciile legate de calitatea unui vin este prețul. Dacă vinul e ieftin, în mod cert e prost. Un vin cât de cât ok are un preț care începe de la 25-30 de lei.

Când alegi un vin, trebuie mai întâi să te hotărăști dacă acesta să fie alb sau roșu. De regulă, vinul alb se consumă mai mult. Unii oameni beau doar vin roșu, alții doar alb. Dacă nu ai timp să te gândești la invitați și la gusturile lor, alege un Pinot Noir și un Riesling. Sunt soiuri foarte comune și foarte versatile, opțiuni pe care, de regulă, oamenii le acceptă și le consumă cu plăcere.

E recomandabil să nu cumperi o cantitate prea mare din ceva de care nu ești sigur. Uneori, vânzătorii încearcă să te fraierească și să-ți bage pe gât sticlele care nu se vând. Și care conțin, evident, un vin atât de prost încât nu va satisface pe nimeni. Fii atent și ferește-te, de asemenea, de vinul vărsat. Câtă vreme nu-l iei dintr-o sursă sigură, nu știi de cine e produs și ce a pus în el.

Atenție la mâncare!

Preparatele ce urmează să se servească la petrecere ar trebui să se „asorteze” cu vinul. Dacă tu ești cel care organizează party-ul, vei știi cu ce urmează să servești invitații, așa că urmează regula generală: vinul roșu se servește cu carnea roșie iar vinul alb se servește cu pește și cu celelalte tipuri de carne. Dacă ai în meniu preparate indiene, vegetariene, condimentele lor „cer” un vin roșu, corpolent. Acestea sunt detalii de bază, pe care trebuie să le ai în minte când cumperi un vin.

Dacă organizezi o petrecere cu adolescenți (sau mergi la una) cea mai bună opțiune este vinul spumant. Acesta merge bine cu aproape orice tip de gastronomie. Iar dacă vrei să devii, încet-încet, un mic expert în vinuri, caută evenimentele de degustări și, toamna, festivalurile viticole. De aici poți învăța multe lucruri folositoare și, mai mult, poți găsi vinuri bune la prețuri bune, ocazii pentru a te aproviziona în eventualitatea unor petreceri viitoare. Și mai reține că trebuie să ai în casă, în permanență, o sticlă de vin. Nu se știe niciodată când vei avea nevoie de ea.