Cum să pregătești o cină pentru iubita ta

Academia Barbatilor

Știi momentul acela în care te copleșește romantismul și, aflat în căutare de idei pentru a-ți impresiona iubita, te lovește cea mai îndrăzneață dintre ele? Da, îl știi. Este momentul în care te gândești să petreceți o cină la lumina lumânărilor, cu mâncare pregătită de tine. OK, eliminăm siropul – adică lumânările – și ne concentrăm pe cină.  Deci… știi să gătești? La naiba, te uiți la televizor și observi că oricine știe să gătească, fie și niște cartofi prăjiți. Dacă sunt făcuți cu sufletul, asta e tot ce contează. Dar sunt suficienți niște cartofi prăjiți ca să-ți impresionezi prietena?

Poate că da, poate că nu. Asta depinde de ea. În tot cazul, dacă plănuiești să-i pregătești o masă, gândește-te la ceea ce vrei și poți face, apoi adaugă și ceva în plus. Sunt mai multe lucruri pe care trebuie să le iei în calcul atunci când pornești în această… aventură.

Nu, nu trebuie să fii Jamie Oliver sau Gordon Ramsey. Nici măcar Scărlătescu sau Bontea. Chiar dacă preparatul final nu va arăta precum cel al unui finalist la Master Chef, important e să demonstrezi că te-ai străduit, că ți-ai dorit să-ți iasă ceva fantastic și că ai avut această idee. Gustul delicios și eventualele fotografii de Instagram sunt bonusuri.

Alege genul de mâncare

Mai întâi, gândește-te ce fel de mâncăruri îi plac. Adoră mâncarea picantă? Atunci gătește-i un preparat mexican – fajitas, quesadillas, nachos, enchiladas. Sau, dacă te țin balamalele creației, fii mai îndrăzneț și îndreaptă-te către Maroc, India sau Thailanda. Un preparat ce ține de o gastronomie exotică e foarte posibil să-ți garanteze succesul. Câtă vreme nu-l ratezi complet.

După ce ai stabilit proveniența geografică, focusează-te asupra preparatului în sine. Iubita ta e vegetariană sau vegană? Îi plac fructele de mare? Fă o documentare pe internet, cu căutări specifice, și fă o selecție de preparate delicioase, ușor de realizat și de efect. Câtă vreme nu ești un bucătar cu ceva experiență, nu alege preparate complicate, chiar dacă ești tentat. Vei sfârși în lacrimi, comandând pizza.

Câte feluri urmează să pregătești? În funcție de asta, ia un pix și-o hârtie și notează ingredientele de care ai nevoie. Dacă există unele ingrediente mai greu de găsit (pentru unele preparate exotice), nu-ți bate capul cu acea rețetă: înlocuiește-o! N-are niciun sens să pierzi timpul umblând prin oraș după ingrediente. Economisește-ți energia pentru gătit.

Un alt aspect important de luat în calcul e cel legat de băuturi. Din nou, amintește-ți ce preferințe are ea. Îi place vinul? Sau mai degrabă ar savura un martini? Dacă adoră cocktailurile – care sunt cele care-i plac cel mai mult? Cu ce ai deschide seara, pentru a o relaxa și a intra în atmosfera romantică?

Nu uita de desert

După ce ai terminat cu felul principal, ia în calcul că va trebui să servești și un desert. Dacă-i plac dulciurile – și e foarte posibil să-i placă – la fel de posibil e ca acum să fie partea cea mai dificilă a meniului. Cu desertul nu-ți poți permite să greșești. Adică dacă la preparatul principal o poți da pe glumă în cazul în care nu ți-a ieșit strălucit, desertul care încheie cina trebuie să fie… beton. Adică să arate bine și să aibă un gust fantastic.

Întrebarea este dacă să pregătești un desert sau două iar răspunsul merge mai degrabă către cifra doi. Dintr-un singur motiv: dacă-l ratezi pe primul, mai ai o șansă. Pentru primul desert alege ceva mai sofisticat (aici îți poți permite), precum lava cake sau tiramisu iar pentru al doilea, pe care să-l mâncați mai târziu, într-o atmosferă mai… intimă, fă ceva lejer. O plăcintă, de pildă. Dacă ambele deserturi îți reușesc, vei avea parte de focuri de artificii.

Asigură ambientul

Partea cu gătitul nu e suficientă pentru a avea o seară perfectă, indiferent de cât de bine ți-au ieșit preparatele. Asigură un ambient plăcut și relaxant. Dacă e o tipă romantică, poți apela la clasicele lumânări, petale de trandafiri pe masă și muzică la saxofon. Dacă nu, adaptează setup-ul la „imaginea” iubitei tale. La urma-urmei, se poate servi o cină delicioasă și pe muzică de Rammstein.

Faza cu gătitul nu e un capăt de țară. Nu-ți imagina că vei purta un război gastronomic din care vei ieși pe scut, cu iluziile făcute țăndări. Alege cu inteligență, nu te avânta acolo unde se avântă vulturii bucătăriilor, gătește cu sufletul, folosește-ți imaginația, păstrează-ți răbdarea și ai toate șansele să oferi iubitei o seară de neuitat.