Cum să preparaţi socata

academia barbatilor

Socata este o băutură răcoritoare foarte cunoscută, iar acum odată cu apariţia primelor flori de soc, puteţi să vă faceţi puţin timp pentru a culege câteva cu scopul preparării sucului de soc – care pe lângă că e sănătos, e şi gustos.

Timp: 3 zile

Cantitate: 2l

Ingrediente: 2l apă, 150-200g zahăr, 4 flori de soc, 1-2 lămâi(sau lime), un vârf de cuţit de drojdie uscată (opţional, doar dacă nu e soare ca să fermenteze natural)

Mod de preparare:

Alegeţi un recipient transparent, un borcan de sticlă sau o sticlă de plastic de 2l, la care în prealabil îi tăiaţi partea superioară.

Curăţaţi florile de soc de impurităţi, însă fără să le spălaţi, deoarece prin spălare veţi pierde toată aroma ce stă în polen. Aşezaţi florile în recipient, adăugaţi apoi lămâia în bucăţi mai mari şi peste toate adăugaţi zahărul.

Puneţi la final 2l de apă, amestecaţi bine, acoperiţi sticla/borcanul cu un tifon şi o/îl aşezaţi într-un loc însorit în aşa fel încât să fermenteze. În cazul în care nu aveţi unde să ţineţi socata la soare adăugaţi un vârf de cuţit de drojdie pentru a accelera fermentaţia.

Timp de 3 zile amestecaţi de 2 ori pe zi in socată ca să nu se bălească. Gustaţi şi atunci când consideraţi că e suficient de acidulată strecuraţi socata, păstrând-o la frigider.

Dacă o ţineţi la frigider pentru mai mult timp, devine ca o şampanie după aproximativ 1-2 săptămâni.

De ce sunt sănătoase florile de soc?

– au proprietăţi diuretice şi laxative.
Florile şi sucul din fructe au proprietăţi antinevralgice, în special sub formă de extract slab alcoolizat;

– se utilizează atât în tratarea reumatismului, în afecţiuni ale căilor respiratorii, cât şi în nevralgii ale trigemenului şi sciatice. Proprietăţi similare au si frunzele. Scoarţa de soc este utilizată în special pentru efectul diuretic în nefrite şi edeme, precum şi pentru proprietăţile ei laxative;

– intra în compoziţia ceaiului antireumatic, depurativ şi sudorific, în siropuri sau băuturi răcoritoare, în special pentru copii. În unele regiuni ale ţării, din fructele de soc se prepară dulceaţă, sirop sau vin;

– se folosesc pentru vindecarea cistitelor şi a infecţiilor renale, a rinitelor cronice şi acute. Sunt foarte folosite de asemnea pentru a trata răceala, bronşite, stări gripale, foarte folosite la curele de slăbire pentru efectele laxative, stimulează lactaţia în perioada de alăptare, sunt foarte eficinte în cazul degerăturilor, furunculelor, conjunctivitelor, abceselor, ulcioarelor şi înca multe altele.

Bucuraţi-vă de florile soc şi de socată 😉 !!!