Cum să scapi de trac și să ajungi expert la vorbitul în public

Academia Barbatilor

Toată lumea are trac de scenă. Chiar și cei mai talentați și buni oratori de pe planetă se emoționează înainte de a vorbi unei audiențe. Pentru a trece peste acest lucru, ei știu că cea mai importantă regulă care se aplică este că publicul este acolo ca să-i asculte. De aici, pornesc celelalte reguli.

În adunările sociale, publicul vrea să fie distrat iar în adunările cu caracter profesional, oamenii vor să învețe. Premiza este aceeași în ambele și, deși una este mai formală, abordarea este aproximativ la fel. Când ajungi în fața consiliului de administrație, sălii de clasă sau a oricărei mulțimi de oameni, gândește-te că sunt toți „fanii” tăi. Este mai ușor să le vorbești oamenilor atunci când știi că te plac. De îndată ce realizezi că oamenii cărora îți era teamă să le vorbești te susțin, o mare parte din presiune dispare.

Abordarea

Pentru mulți, vorbitul în public este în topul celor mai mari temeri. Privind la rece, însă, această teamă e caraghioasă, așadar folosește următoarele tactici și în curând vei ajunge un orator desăvârșit, înspăimântat doar de moarte, taxe și clovni.

Ce ți se pare mai înfricoșător: moartea sau vorbitul în public? Majoritatea întâmpină dificultăți în a alege dintre cele două. Poate fiindcă vorbitul în public poate să le aducă moartea în timp ce moartea rareori poate duce la vorbit în public.

vorbit in publicȘi totuși, vorbitul în public nu este un lucru de speriat ci, surprinzător, e o oportunitate. Ai ocazia să impresionezi un grup de oameni cu care lucrezi rareori. Să fii un bun vorbitor este una dintre cele mai bune căi de a le arata colegilor și șefilor că știi ceea ce faci. Sigur, acesta nu e un sfat de mare ajutor pentru depășirea tracului de scenă. Dacă te consideri unul dintre aceste suflete înspăimântate, relaxează-te, trage o gură de aer și continuă să citești. Vei vedea că vorbitul în public este un subiect mult mai ușor de gestionat decât credeai.

Un alt punct important peste care se trece cu vederea este să-ți amintești că nervozitatea se simte în ambele direcții atunci când vorbești. În mod frecvent, când privești oamenii drept în ochi îi faci să se simtă inconfortabil (iar dacă ești emoționat, se poate să uiți despre ce vorbeai). Un truc bun, dacă atmosfera nu este foarte intimă, e să privești zona frunții, fapt ce creează impresia de contact vizual dar fără disconfort.

Asigură-te că nu analizezi prea mult ceea ce ai de prezentat. Oamenii au tendința să exagereze cu analiza personală atunci când vine vorba de vorbitul în public, fiindcă se gândesc că va fi mult mai greu decât este în realitate. Un mod sigur de a uita replicile pe scenă este să te concentrezi prea tare pe ceea ce ai de spus. Încearcă să urmărești ce ai de transmis, în cel mai natural mod posibil, și gândește în avans, care este următorul punct de discutat.

Exersează. Exersează. Exersează!

Aceste trei cuvinte reprezintă singura cale pentru a ține o prezentare bună. Asigură-te că știi materialul cât de bine se poate: e posibil ca șeful tău, sau oricine altcineva, să te testeze cu o întrebare dificilă. Sunt multe metode bune de a exersa discursuri și prezentări. Cartonașele sunt o alegere foarte comună dar oamenii sunt prinși folosindu-le drept… copiuțe. Dacă vrei să folosești cartonașe, încearcă să exersezi cu ele suficient de mult încât să nu mai ai nevoie în momentul în care trebuie să susții prezentarea. Dacă totuși trebuie să le folosești, notează doar câte o idee generală, pentru a-ți aminti subiectul.

Nu nota discursul cuvânt cu cuvânt pe ceva ce vei folosi în prezentare – va fi foarte plictisitor pentru audiență și va da impresia că nu ai repetat deloc. Altă metoda de exersare este folosirea unui reportofon. Reportofoanele digitale sunt perfecte pentru acest lucru: sunt ieftine și se găsesc în orice magazine de electronice. Procesul poate consuma mai mult timp, pentru că trebuie să asculți înregistrarea dar de ajută să memorezi mai repede punctele cheie iar marele avantaj este că te poți auzi. Îți dai seama ce sună bine și ce nu. În timp ce-ți notezi punctele cheie, vei descoperi că înregistrarea te va ajuta să-ți faci prezentarea mai creativă și mai interesantă, numai bună de următorul nivel.

De îndată ce începi să interacționezi cu audiența, oamenii se vor relaxa și vor deveni la fel de confortabili pe cât ești și tu cu ei. Un alt truc este să încerci să introduci o glumă pe la începutul prezentării. O glumă face câteva lucruri bune: destinde atmosfera și scade presiunea, arată că oamenii sunt atenți, îi stimulează să asculte mai atent și, nu în ultimul rând, dovedește abilitățile tale de socializare.

Vorbește publicului

obama

Obama, unul dintre cei mai buni vorbitori în public

Vorbitul în public, din punctul de vedere al oratorului, se poate împărți în trei mari categorii : sărac, direct sau interactiv. Primul, cel sărac, este atunci când te bâlbâi foarte mult, uiți ce ar trebui să spui, practic toate lucrurile pe care ar trebui să le eviți dacă repeți suficient. Vorbitul direct este ceva mai bun dar conține doar informații și chiar dacă îl prezinți energic, poate plictisi sau, mai rău, poate face audiența să plece.

Țelul final este să ajungi la performanța vorbitului în public interactiv iar primul pas pentru a realiza asta este legat de publicul căruia te adresezi. Când un comediant de stand-up vorbește în fața unui grup format din studenți, materialul lui e diferit de cel pentru, să zicem, un show la Sala Palatului. Același principiu se aplică și la tine. Dacă ții o prezentare colegilor cu care lucrezi frecvent, simte-te liber să fii ceva mai lejer. Asta nu înseamnă că ar trebui să fii crispat atunci când te afli într-o sală alături de superiorii tăi ci ar trebui să încerci să înveți câte ceva despre ei. De pildă, dacă sunt fani ai unui sport sau dacă sunt familiști – te poți folosi de aceste informații. Dacă reușești să găsești un subiect cât de mic din prezentarea ta, cu care cei din audiență să rezoneze personal, îi vei impresiona și vor fi deveni atenți.

Fii entuziast

Trebuie să lucrezi puțin la acest aspect. Nu este întotdeauna ușor să găsești ceva interesant cu privire la cifrele de vânzări sau la profitul trimestrial dar dacă reușești să stăpânești acest subiect, vorbitul în public va deveni floare la ureche. Ai observat vreodată câte lucruri ai de spus despre ceva ce te enervează sau despre trupa ta preferată? Ei bine, așa ar trebui să vorbești când ții un discurs: liber. Încearcă să găsești ceva unic pentru cel puțin unul sau două subiecte, cărora le poți acorda o atenție specială în timpul prezentării. Nu poți să falsifici pasiunea adevărată iar dacă o faci, toată lumea din sală își va da seama.

Încearcă să nu te entuziasmezi atât de mult încât să uiți subiectul despre care vorbeai sau stăpânirea de sine dar vei vedea că pasiunea este contagioasă iar dacă publicul crede în atitudinea ta, oamenii vor începe să fie entuziaști la rândul lor, pentru că împărtășești subiectul cu ei. Așa ajungi de la „Hey, prezentarea de ieri nu a fost rea“ la „Hey, prezentarea lui Victor despre Economia Voodoo a fost absolut incredibilă!“.

Când vei reuși să găsești ceva în prezentarea ta despre care să fii entuziast cu adevărat, subiectul va prinde viață. Este mult mai ușor să-ți amintești ceva pentru că începi să construiești în jurul subiectului, nu te mai îngrijorezi atât de mult și s-ar putea chiar să-ți placă întregul proces.