Cum să spui „nu”

Probabil te-ai aflat de multe ori în situația în care cineva să-ți ceară ceva (indiferent ce) iar tu, dintr-un motiv sau altul, să nu vrei sau să nu poți să-i faci pe plac. Dar dintr-un bun simț nativ, din dorința de a ajuta oamenii dar și din incapacitatea de a spune lucrurilor pe nume, nu ai putut să spui „nu”, alegând să faci ceva contra voinței tale sau ceva ce nu-ți face plăcere. Te copleșește un oarecare sentiment de vinovăție atunci când refuzi pe cineva, indiferent că e vorba de o persoană cunoscută, un prieten sau, poate, chiar șeful tău.

Spune „da” doar dacă va fi da. Nu răspunde la manipulări

Ideea e că trebuie să răspunzi cu „da” la o cerere doar dacă simți că ești în stare să rezolvi ceea ce ți se cere. De asemenea, spune „da” doar dacă-ți face plăcere să faci un lucru. De pildă, dacă un amic te roagă să ieșiți în club într-o seară iar tu pur și simplu nu ai chef, nu trebuie să te duci doar pentru că dacă-l refuzi te vei simți vinovat. Experiența ulterioară a unui „da” fals se poate transforma într-una negativă atât pentru tine cât și pentru persoana care te-a abordat. Deci… cum faci să spui „nu”?

Există diverse tactici prin care oamenii încearcă să te manipuleze și să te facă să le accepți doleanțele. Fă un efort să le înțelegi, să le depistezi și să sortezi până unde merge sinceritatea și de unde încep celelalte. Complimentele (persoana începe prin a te complimenta, spunându-ți ce tip cool ești, după care îți va cere un favor), tânguirile (cât de greu îi este, ce viață mizerabilă are… nu vrei să-l ajuți?), vinovăția (va încerca să te facă să te simți cu adevărat vinovat dacă nu-i îndeplinești cererea) și, nu în cele din urmă, agresivitatea (amenințări și chiar violență fizică, dacă refuzi) sunt doar câteva dintre aceste forme prin care cineva încearcă să te forțeze să-i faci un favor sau un serviciu.

Un refuz nu înseamnă egoism

Unul dintre motivele pentru care oamenii nu pot refuza fără a se simți vinovați este acela că, făcând asta, au impresia că sunt egoiști și că îi vor dezamăgi profund pe cei care apelează la ei cu o rugăminte sau cu o propunere. Dar nu despre egoism e vorba aici. În cazul în care te simți vinovat gândindu-te că ești egoist, schimbă-ți pe loc punctul de vedere și înțelege că dacă cineva te împinge să faci un lucru care ție nu ți se pare rezonabil, atunci, probabil, nu ar trebui să te asociezi cu persoana respectivă. De câte ori nu ai spus „da” în trecut? Ai fost oare egoist în acele situații?

A spune „da” într-o situație în care ești presat, e o greșeală mare, de care trebuie să te ferești. E posibil ca, într-un anumit caz, o persoană străină să te roage ceva în public – la o întâlnire sau la o petrecere. Probabil că, înconjurat de multă lume, vei avea tendința să accepți în mod spontan, doar pentru a arăta tuturor cât de deschis ești. Greșit! Ai curajul să spui „nu”, privindu-l în ochi. Cu atât mai mult cu cât nu ți-e prieten și cu cât nu ai de ce să-i rănești sentimentele.

Mai mult, dacă persoana respectivă e foarte insistentă, cu atât mai categoric trebuie să fie răspunsul, fiindcă dacă de la bun început o scalzi, oferindu-i motive să creadă că vei accepta, mai târziu te vei trezi din ce în ce mai asaltat.

E în regulă să spui un simplu „mulțumesc, dar nu sunt interesat”, decât să te apuci să îți ceri scuze, lucru care s-ar putea transforma într-o problemă, fiindcă ar putea fi înțeleasă drept o atitudine condescendentă. Ba mai mult, scuzele pot ascunde o nesiguranță. Și, în definitiv, scuzele nu îl vor face pe celălalt să se simtă mai bine. Pur și simplu nu au acest dar.

Ignoră dacă insistă

Insistențele la infinit pot fi respinse și printr-o altă metodă simplă: ignorarea. Când cineva care a fost refuzat continuă să insiste, ignoră-l pur și simplu. Oamenii își pierd interesul după o vreme în care sunt nebăgați în seamă iar acest lucru va fi benefic pentru ambele părți. Poți face cel mai bine asta în situațiile unui dialog online, pe email sau într-un chat, când după refuzuri și explicații, nu ai altceva de făcut decât să încetezi să-i mai răspunzi.

E foarte important să înțelegi că e imposibil să mulțumești pe toată lumea în viață și că la un moment dat trebuie să tragi linie. Probabil vei simți că un refuz de-al tău dezamăgește și că persoana respectivă își pierde încrederea și respectul în tine dar vei fi surprins să descoperi că de multe ori e exact pe dos. Dacă cineva vede că spui „da” tot timpul, va încerca să profite de tine și să te roage continuu să-i faci favoruri.

În special dacă rugămintea vine de la un prieten, explică-i și fă-l să înțeleagă de ce îl refuzi. Nu trebuie să dai explicații pe larg – e suficientă o frază – și nici nu trebuie să minți sau să găsești scuze. Fii sincer și spune-i exact motivele pentru care nu vrei sau nu poți să-l ajuți. Acestea țin de cele mai multe ori de lipsa de timp, de timing sau pur și simplu de dispoziția pe care o ai.

În fine, dacă nu reușești să scapi de vinovăția refuzului oferit, poți încerca să oferi persoanei respetive soluții alternative. Dacă nu o poți ajuta cu ceea ce-ți cere, e posibil să intermediezi alte lucruri care să-i fie de folos. Sau poate știi pe cineva care ar face treaba mai bine.

Ultimele postari ale lui Academia Barbatilor (vezi toate)