Cum să te desparți de prietena ta în condiții cât mai bune

În viața unui cuplu poate veni acel moment neplăcut în care descoperi că nu te mai simți bine și ai vrea să pleci, acest lucru urmând a fi o decizie bună atât pentru tine cât și pentru ea. Pe scurt, există momente în care vrei să te desparți de prietena ta și încerci să-i spui că ai luat această decizie. Dar la orizont apar imediat norii negri ai acestei decizii: cum va recepta ea vestea? Desigur, orice fel de explicație nu va fi acceptată ca și cum ar primi savarine într-o duminică însorită. Cu toate acestea, trebuie să fii bărbat, să-ți iei inima-n dinți și să urmezi sugestiile de mai jos:

Încearcă să minimizezi durerea

Știm foarte bine că acest moment e dureros pentru cealaltă persoană. E ca și cum tragi de un bandaj lipit pe rană. Dacă-l tragi cu putere, durerea e rapidă. Dacă ești prea lent, durerea se va întinde pe o perioadă mai mare de timp. Poți ajuta la minimizarea durerii în mai multe feluri:

  • Nu fii distant. Chiar dacă nu-ți arde să faci asta, îmbrățișeaz-o și arată-i semne de afecțiune în cazul în care deja fosta ta prietenă pare a avea nevoie de așa ceva. Nu fii egoist!
  • Găsește cel mai bun moment pentru a te despărți. Nu există niciodată un moment perfect dar nu o face înainte de o aniversare, de o vacanță sau de un eveniment neplăcut, precum decesul unei rude. Acordă-ți timp suficient și fă-o doar atunci când au trecut eventuale alte momente semnificative.
  • Rezistă tentației de a te certa. Când cineva se desparte de tine sunt mari șanse să se escaladeze o stare de maximă tensiune și nervozitate. Nu-i alimenta supărarea și nu o provoca, nu dezbate prea mult. Foștii îndrăgostiți au tendința de a spune lucruri jignitoare atunci când se ceartă.

Pregătește-te pentru o cavalcadă de emoții

Când decizi, într-un final, să te desparți, trebuie să fii pregătit pentru orice. Iar acest „orice” poate însemna tristețe, mânie sau… indiferență. E ok să simți toate aceste lucruri pe parcursul unei despărțiri și dacă simți că te copleșește emoția… nu-ți reprima sentimentele. La fel, dacă nu ai niciun fel de emoții, nu le forța și nu te blama pentru lipsa acestora.

Oferă-i o explicație sinceră

E ultimul lucru pe care i-l poți oferi și pe care îl merită. Dacă nu poți veni cu un motiv legitim în legătură cu gestul tău, încearcă să te gândești mai mult. Vorbește cu un prieten. Nu trebuie să fie un motiv perfect dar trebuie să fie real și legitim. Îi datorezi această explicație.

  • Nu fii combativ și agresiv. În momentul în care-i explici motivele deciziei nu compara relația voastră cu alte relații. Relația voastră e ceea ce ați construit voi înșivă și nu poate fi comparată cu alta. Arată-i că te-ai gândit mult până să iei această decizie și că ai motive solide.
  • Rămâi pe poziții oricât de mult ar dura explicațiile. Nu fugi la ușă deîndată ce i-ai dat vestea proastă. Stai cu ea până procesează informațiile și răspunde-i la orice întrebare. Dacă se întoarce la aceleași și aceleași întrebări, atrage-i atenția că a intrat într-o buclă.

Fii liniștitor

Dacă ți se pare că e cazul, spune-i de ce crezi tu că va fi o prietenă excelentă în altă relație. Vorbește-i despre laturile personalității ei care te-au atras la începutul relației și despre calitățile care i-au rămas intacte pe parcursul timpului petrecut împreună. Dacă faci asta, probabil nu se va simți la fel de prost iar vorbele tale e posibil să-i dea un pic de încredere. Care oricum e zguduită temeinic din cauza despărțirii.

Propune-i să vorbiți și ceva mai târziu, dacă dorește

În afara cazului în care hotărâți că nu veți mai vorbi deloc după despărțire, oferă-i opțiunea de a discuta lucrurile la rece, când acestea se vor liniști un pic. Acest lucru vă va da amândurora mai mult timp de gândire și o poate ajuta să se simtă mai bine, ca și cum și-ar mai fi luat din greutatea de pe suflet.

Ce să NU faci atunci când te desparți de prietena ta:

  • Nu te despărți prin email, sms, messenger etc. Fii bărbat și fă-o față în față.
  • Nu da vina exclusiv pe ea pentru decizia pe care ai luat-o. Lucrurile nu sunt atât de simple: ați fost doi în relația respectivă.
  • Nu închide ușile. Chiar dacă vă despărțiți, puteți rămâne într-o relație civilizată.
  • Nu o bârfi. Folosește discreția în legătură cu decizia luată, în fața prietenilor comuni dar și în cea alor tăi.
  • Nu fii mârlan. Nu o înșela înainte de a vă despărți. Nu o trata cu mitocănie, nu îi vorbi urât, nu o jigni.