Cum să vă comportaţi la restaurant

academia barbatilor

Un bărbat cu maniere este unul care cunoaşte regulile de comportare în societate, de aceea atunci când se află la un restaurant, împreună cu iubita (şi nu numai) trebuie să cunoască mai multe detalii care vor face din el un adevărat gentleman, un exemplu de urmat.

Dar să vedem despre ce detalii care caracterizează un comportament adecvat la restaurant vorbim:

1. La masă nu se stă cu pălărie sau orice alt accesoriu de genul acesta pe cap.

2. Șervetul acela mare de pe scaun (s-ar putea să îl găsiţi și pe masă sau chiar în paharul de vin) se așează în poală.

Mulţi habar nu are ce să facă cu acel șervet, de aceea îl împăturesc și îl pun într-un colț îndepărtat pe masă, sau şi mai grav unii îl folosesc să se șteargă la gură.

Însă şervetul cu pricina are rolul de a aduna firimiturile ce pot scăpa în timp ce măncăm și acela de a evita eventuale ”accidente”. Se pune în poală și rămâne acolo pe toată durata mesei. Nu trebuie să vă ștergeţi cu el la gură și nici să îl puneţi în gulerul cămășii pentru a vă acoperi pieptul.

Dacă vă ridicaţi de la masă împăturaţi-l o singură dată și puneţi-l fie pe masă, fie pe spătarul scaunului, însă niciodată nu-l aşezaţi pe şezutul scaunului.

Când terminaţi de mâncat, puneţi șervetul fie pe masă în partea ta stângă, fie în mijloc dacă farfuriile au fost luate.

În cazul în care aţi observat că v-a căzut şervetul din poală, rugaţi ospătarul să vă aducă altul.

3. Postura corpului: Spatele drept, fără a întinde picioarele în spațiul personal al celorlalți de la masă. Coatele nu se ţin pe masă, iar mâinile pot sta doar cu jumătate de antebraț pe masă.

4. Nu aşezaţi obiecte personale pe masă, gen telefon mobil sau portofel, deoarece buzunarele și gențile pentru bărbați sunt făcute exact cu acest scop.

5. Așteaptaţi ca toată lumea de la masă să fie servită înainte să începeţi să măncaţi.

6. Folosiţi furculița și cuțitul în același timp. Furculița cu mâna stângă, cuțitul în mâna dreapta.

7. Nu muşcaţi niciodată din pâine, ci rupeţi-o cu mâinile în bucățele.

8. Nu vorbiţi niciodată cu gura plină şi nu muşcaţi mai mult decât puteţi mesteca.

9. Dacă una dintre persoanele cu care iei masa vă cere fie sarea, fie piperul, trebuie să le daţi pe ambele.

10. La servirea supei, dacă nu poate fi consumată întrucât este fierbinte, NU se suflă în ea, ci se lasă în bol/farfurie până când se mai răceşte. De asemenea, când este consumată, nu se soarbe.

11. În timp ce măncaţi vă puteţi așeza furculița și cuțitul pe marginea farfuriei.

12. Când aţi terminat de mâncat, furculița și cuțitul vin așezate pe aceeași parte a farfuriei paralel, pentru a semnala chelnerului că e ok să ia farfuria.

13. Când vă ridicaţi de la masă, FĂRĂ excepţii, vă scuzaţi, însă nu spuneţi şi motivul.

14. Puteţi lăsa mâncare în farfurie, contrar a ceea ce v-a învățat mama acasa ;). Nu este însă ok să lăsaţi farfuria prea curată, de parcă n-aţi mai fi mâncat de zile întregi.

15. Când terminaţi de servit, nu vă jucaţi cu mâncarea prin farfurie şi nu fărâmiţaţi pâinea cu degetele.


Noi cam atât ne-am amintit deocamdată. Dacă mai cunoaşteţi şi voi alte reguli de comportare în restaurant, aşteptăm comentariile şi părerile voastre!