Maioul, o piesă vestimentară controversată

Academia Barbatilor

Unii bărbați îl poartă în fiecare zi. Ajută la absorbția transpirației, adaugă un strat în plus în lunile friguroase și se simte relativ bine pe piele. Maioul. Cenușăreasa vestimentară ce poate fi purtată pe sub tricouri, cămăși de costum, pulovere și așa mai departe. Și totuși, cât de populară este această banală piesă de îmbrăcăminte? Dacă ne gândim la tații noștri, aceștia nu concepeau să plece de acasă fără maiou. Dacă însă venim în vremurile moderne…

Hai să vedem care sunt argumentele pro și contra purtării maioului și care ar fi regulile de bază în cazul în care te tentează să porți unul.

Pro:

1 Dacă transpiri abundent iar acest lucru se vede imediat prin sacou, maioul te va ajuta să maschezi.

2 Dacă porți o cămașă rigidă, la un costum elegant, de seară, maioul poate ajuta să eviți eventualele iritații ale pielii.

3 Dacă ești friguros și simți nevoia să ai încă un strat pe dedesubt, pentru a-ți ține de cald.

4 Dacă ai un piept foarte păros, maioul îți va ascunde pilozitatea, în așa fel încât aceasta să nu iasă în mod dizgrațios printre nasturii cămășii.

5 Fără un maiou, cămașa de la costum se va păta de la deodorant.

6 Maiourile cu o tăietură bună nu sunt vizibile în zona gulerului chiar dacă alegi să porți cămașa descheiată la doi nasturi.

maiouContra:

1 Din punct de vedere istoric, bărbații eleganți nu poartă nimic pe sub cămașă.

2 Din punctul de vedere al confortului, renunțarea la maiou reduce senzația de constrângere vestimentară care apare atunci când sunt purtate mai multe straturi.

3 Pe timp de vară, un strat în plus devine extrem de inconfortabil.

4 Ți-e frig iarna? O cămașă dintr-un material mai gros rezolvă această problemă, transformându-se într-o foarte bună alternativă pentru un maiou.

5 Adepții maiourilor susțin că e mai igienic să porți unul dar dacă faci dușuri în mod regulat și îți speli cămașa după ce o porți, nu ar trebui să ai nicio problemă din acest punct de vedere.

6 Nu există nicio dovadă că, așa cum spun unii, maiourile ar prelungi viața cămășilor.

Ce să faci și ce să nu faci cu un maiou

În ziua de azi găsești tot felul de modele de maiouri, de la cele clasice, fără mâneci, până la „maiourile performante”, care sunt promovate în ideea că asigură un confort maxim. Două aspecte importante ale maiourilor sunt culoarea și felul în care-ți vin.

Poartă un maiou, nu un tricou

E foarte important de menționat faptul că un maiou nu e același lucru cu un tricou. Maioul e făcut pentru a adăuga un strat direct pe piele, prin urmare e mai subțire și mai ușor ca un tricou. Maiourile clasice sunt striate deoarece în așa fel se pot întinde mai mult, devenind mai confortabile. Așa că dacă vrei să porți ceva pe dedesubt, nu purta un tricou, fiindcă acestea sunt prea largi și prea groase, nefiind deloc potrivite pe sub o cămașă de costum.

Nu purta maiouri albe sau negre

maiou culoriUită de alb. Într-o lume ideală, maioul ar trebui să aibă culoarea pielii tale sau măcar să fie ceva mai închis. De pildă, un gri-buruiană, în așa fel încât să nu se vadă linia maioului în partea de sus a cămășii. Poate că pare ciudat dar chiar și sub o cămașă albă, un maiou de culoarea pielii va fi mai puțin vizibil ca un maiou alb, în special în zona din jurul bicepșilor și gulerului. Din păcate, nuanțele pielii variază foarte mult așa că nu e ușor să achiziționezi maiouri de culori apropiate. Dar poți găsi maiouri gri-buruiană, care sunt mai bune decât cele albe.

Poartă maiouri strâmte

Dacă alegi să porți un maiou, asigură-te că e suficient de strâmt pe piele și că găurile prin care intră brațele sunt mici. Altfel îl vei simți inconfortabil și bizar. De asemenea, ai grijă să fie suficient de lung cât să-l bagi în pantaloni, fiindcă în mod cert nu ți-ai dori să stai cu el pe-afară.

Nu purta tricouri de pus pe dedesubt fără mâneci

maiouSe găsesc tricouri de piele, fără mâneci, sunt ieftine, sunt din bumbac 100% și mulți bărbați le cumpără și le poartă – unii dintre ei la sală, fiindcă le asigură o lejeritate în mișcări. Dar purtarea acestor tricouri e inestetică: liniile lor se vor vedea chiar și dacă porți sacou. Plus că dacă porți acest gen de tricou pentru a-ți absorbi transpirația, nu faci nicio afacere: nu au mâneci și acest lucru va avea consecințe în zona subrațului.

Nu-ți arăta maioul

Una dintre cele mai urâte greșeli stilistice pe care le poți face este să ți se vadă maioul atunci când te deschizi la un nasture (sau doi) de la cămașă. Dacă porți cămăși de vară, subțiri, e aproape imposibil să nu se întâmple acest lucru.

Poți purta maiouri cu anchior

maiou anchiorO variantă foarte bună pentru maiouri este dată de cele care au un anchior adânc, cu tivuri netede, care nu se vor vedea atât de evident când sunt purtate pe sub cămăși, cu atât mai mult cu cât ai și un sacou deasupra acestora.