Melodii de poveste: Boulevard of Broken Dreams – Green Day

Academia Barbatilor

Boulevard of Broken Dreams e una dintre cele mai cunoscute piese ale trupei americane de rock alternativ Green Day. E un cântec despre înstrăinare și despre admiterea faptului că visul american nu e ceea ce se spunea că e. Speranțele se năruie și dintr-o dată descoperi că ești singur.

Piesa urmează traseul personajului principal din cântecul Jesus Of Suburbia, al trupei Green Day. Acesta părăsește orașul, petrece o noapte nebună iar a doua zi se trezește mahmur, după care umblă pe străzi gândindu-se dacă a luat sau nu cea mai bună decizie să rupă rădăcinile și să plece din locul în care s-a născut.

Boulevard of Broken Dreams este o pictură celebră aparținând lui Gottfried Helnwein, în care apar Marilyn Monroe, Humphrey Bogard, James Dean și Elvis Presley, distrându-se într-un bar. Opera lui Helnwein este, de fapt, o parodie după pictura lui Edward Hopper intitulată Nightwalks. Într-un interviu dat pentru postul VH1, solistul Billie Joe Armstrong a explicat că, de fapt, el a văzut titlul unei alte picturi aparținând lui Helnwein, din 1948, în care apărea James Dean. „Era o fotografie veche de-a lui James Dean, în care el se plimbă prin New York iar dedesubt e scris Boulevard of Broken Dreams. O fotografie superbă de-a lui care mi-a inspirat titlul piesei”.

Interesant este că există și un alt cântec intitulat Boulevard of Broken Dreams, cunoscut și sub numele Gigolo and Gigolette, scrisă în 1934 de către Al Dubin pentru filmul Moulin Rouge și interpretată de Tony Bennett și Nat King Cole.

green dayVideoclipul

În clipul video al piesei se pot auzi ultimele ritmuri ale unei alte piese de pe album, Holiday, cea care urmează, de fapt în playlist. Mașina care apare în clip este, de altfel, aceeași care apare și în clipul piesei Holiday iar pentru asta există o explicație.

Samuel Bayer, care a dat lovitura cu videoclipul Nirvana Smells Like Teen Spirit, a lucrat ambele clipuri Green Day, Boulevard… și Holiday. El a declarat celor de la MTV: „Cu Boulevard… am încercat să realizez ceva care să inspire dezolarea și introspectiva. Dacă te gândești la țara noastră și la problemele pe care le avem în legătură cu războiul, atunci Boulevard of Broken Dreams este simbolul uniunii iar Holiday este cel al călătoriei nebune care ne-a adus aici. E ca și cum ți-ai trăi viața și ai petrece de parcă ziua de mâine n-ar mai exista. Doar că Boulevard… este ziua de mâine. Iar aceasta e întunecată, plasată într-un peisaj dezolant. E un cimitir. Nu există o poveste liniară între cele două clipuri dar Holiday e colorată vesel – conduci cu 160 pe oră și nu-ți pasă de ceea ce se va întâmpla. Numai că  mașina se strică. Apoi vine Boulevard… și o iei la pas, pentru că nu mai ai mașină. Iar povestea asta durează la nesfârșit”.

Videoclipul piesei a câștigat premiul pentru Cel mai bun Video al anului 2005 la MTV Video Music Awards, primind și premiile pentru Best Group Video, Best Rock Video, cea mai bună regie și Best Cinematography. Și pentru că tot am amintit de premii, piesa a fost votată de către cititorii revistei Rolling Stone drept cel mai bun single al anilor 2000 iar Green Day a demonstrat că este trupa preferată a cititorilor americani după ce albumul American Idiot a fost votat drept albumul numărul 1 al acelei decade.