Melodii de poveste: Hotel California – Eagles

Hotel California e o piesă celebră, pe care trupa Eagles o poate considera numărul 1 atunci când vine vorba despre hiturile ei de prim plan. De altfel, ea a atins locul 1 în Top USA (și locul 8 în Top UK). Scrisă de către Don Felder, Glenn Frey și Don Fenley, Hotel California este despre materialism și exces. În California, dar locul poate fi oriunde în această lume.

„Unele dintre interpretările nebune legate de acest cântec au fost fantastice”, a declarat Don Henley într-un interviu din Daily Mail, în noiembrie 2007. „Piesa a fost despre excesurile culturii americane și despre câteva fete pe care le cunoaștem. Totodată și despre balanța dezechilibrată dintre artă și comerț”. Câteva zile mai târziu, Henley apărea într-un show TV în cadrul căruia a fost întrebat: „Toată lumea vrea să știe ce semnificație are această piesă. Care e răspunsul final?”. Decența lui Henley a continuat: „Știu că poate părea plictisitor. E o piesă despre întunecimea ideii de vis american și despre excesele din această țară”.

Și totuși, în documentarul History of the Eagles, din 2013, el a oferit o altă interpretare: „E o piesă despre o călătorie, de la inocență la experiență”. California e văzută din perspectiva unui vizitator, a unui outsider. La acea vreme, un singur membru al trupei era născut în California (Bernie Leadon). „Când conduci noaptea spre Los Angeles, vezi luminile Hollywoodului de la o distanță de 100 de mile din deșert”, spunea Don Felder. „Și, dintr-o dată, încep să-ți curgă în minte imagini cu reclama și propaganda pe care le știi despre California. Mai exact, vedetele de cinema, stelele de pe Hollywood Boulevard, plajele, bikiniurile fetelor, palmierii. Asta e tot ceea ce cunoști despre California. Hotel California a fost interpretarea noastră despre viața din înalta societate din Los Angeles”.

În 1977, piesa a câștigat Premiul Grammy pentru Înregistrarea Anului dar trupa nu a apărut la ceremonie pentru a-l primi, deoarece Don Henley nu are încredere în concursuri și premii. Timothy B.Smith, care tocmai venise în trupă, a spus că au urmărit ceremonia la televizor, în timp ce repetau.

Demo la telefon

Cel care a venit cu ideea piesei a fost Don Henley. După cum a povestit în cartea lui, Heaven and Hell: My Life in The Eagles, ideea i-a apărut în timp ce cânta pe plajă. Tot el a scris și versurile. Înregistrarea s-a făcut la un an de la momentul în care au produs demo-ul iar în timpul acesteia, Felder a făcut o improvizație la chitară în partea de final, fiindcă nu mai reținea varianta inițială. Henley l-a oprit și l-a pus să cânte exact ca-n demo, dar pentru că nu-și amintea, Felder și-a sunat soția și a rugat-o să-i pună caseta cu demo-ul la telefon.

Hotelul de pe coperta albumului este Beverly Hills Hotel, cunoscut și sub numele de Pink Palace, un stabiliment des frecventat de vedete. Poza a fost făcută de către fotografii David Alexander și John Kosh, care s-au urcat într-o macara, la o înălțime de 20 m deasupra bulevardului Sunset, pentru a prinde poziția ideală, cu hotelul între palmieri, la apus de soare.

Deși se știe că „hotel California” e doar o metaforă, există unele legende urbane și teorii care vorbesc despre faptul că acesta ar fi existat în realitate și că, evident, nu era un hotel. Unele sugestii indică spre o veche biserică, preluată de partizani ai diavolului, altele către un spital de psihiatrie sau către un han administrat de canibali. S-a sugerat inclusiv faptul că Hotel California ar fi, de fapt, mansionul Playboy.