5 tratamente recomandate de medici împotriva cicatricilor postacneice

academia barbatilor

Deşi acneea apare în general în perioada adolescenţei, cicatricile erupţiilor repetate pot rămâne pe faţă toată viaţa şi de cele mai multe ori creează complexe.

Există mituri despre creme şi medicamente care pot ameliora cicatricile, însă majoritatea semnelor vor dispărea printr-un tratament de remodelare cutanată, uneori combinat cu cel chirurgical. De aceea, este bine să apelezi la un medic atunci când decizi să scapi de cicatrici pentru că sfaturile citite pe internet, cosmeticiana sau tratamentele naturiste nu te vor ajuta prea mult.

Doctorul Andrei Martin, medic specialist în chirurgie plastică, reparatorie şi microchirurgie reconstructivă, ne spune care sunt principalele tratamente de luat în seamă dacă te hotărăşti să tratezi cicatricile post acneice. Vei afla care sunt cele mai rapide, dar şi cele mai sigure.

Peeling-ul chimic

Acest procedeu are drept scop îndepărtarea straturilor superficiale de piele plin aplicarea de către medicul dermatolog a unui acid.  În funcţie de acidul aplicat, peeling-urile pot fi chiar foarte puternice.
După procedură, pielea va fi rosie, va începe să se exfolieze şi va apărea o piele nouă, în 1-14 zile.  Ţi se va recomanda îngrijire specifică post procedura şi lipsa expunerii la soare.

Tratamentul laser

Cele mai eficiente tipuri de laser pentru cicatricile posta cnee sunt cele  fracţionale cu CO2 . Cu o precizie foarte mare, acest laser va distruge fragmente de piele în profunzime, lăsând neafectat tegumentul din jur. Ţesutul distrus este înlocuit cu unul sănătos, iar rezultatele sunt foarte bune.
Este o procedura nechirurgicală, cu un timp de recuperare scurt (4-6 zile) şi cu un disconfort minim (cu aplicarea unei creme anestezice).

Fillerii dermici

Cel mai frecvent se foloseşte acid hialuronic, prin injectare în zona afectată de cicatrici. Straturile superficial ale pielii se ridică, efectul este imediat şi rezultatele spectaculoase. Dezavantaj:  efectul nu e permanent, fiind necesară reinjectarea la interval de câteva luni.

Microdermoabraziunea

Este recomandată în cazul cicatricilor uşoare, îmbunătăţind aspectul pielii.  Procedura constă în îndepărtarea unui strat de la suprafaţa pielii. După o serie de şedinte, pielea se reînnoieşte iar cicatricile superficiale se ameliorează. Avantajele: nu necesită timp de recuperare, este o procedură nedureroasă.

Tratamentul chirurgical

  • Punch excizii– metoda se foloseşte pentru cicatricile adânci (“icepick”), acestea fiind excizate cu ajutorul unui bisturiu circular cu diametrul intre 1,5 si 3,5mm. Marginile leziunii sunt suturate, iar cicatricile dispar complet după vindecare.
  • Punch excizii cu grefă de piele – Cicatricile este excizate ca în metoda anterioară. În loc să se sutureze marginile plăgii, defectul se acoperă cu o grefă de piele prelevată de obicei tot cu punch-ul (bistruriul circular) din zona din spatele urechilor.

Tratamentele de mai sus sunt practicate la cele mai înalte standarde în clinicile MEDISPA din Bucureşti, Cluj-Napoca şi Baia Mare, sub îndrumarea domnului doctor Andrei Martin.