Povestea unui cocktail: Manhattan

Academia Barbatilor

Oricine ar fi fost cel care a creat cocktailul Manhattan, un “clasic” care integra whiskey-ul american cu vermutul dulce și bitterul aromatic, un lucru e cert: a făcut o treabă excelentă, inventând o băutură deja istorică. Problema e că… nu știm cu exactitate cine a făcut-o.

Știm că Manhattan a apărut undeva pe la 1880 și că a fost unul dintre primele cocktailuri care au folosit vermutul drept ingredient care modifică gustul, devenind apoi regele băuturilor pe bază de vermut. Există o oarecare șansă ca Manhattan să fi fost inventat în clubul cu același nume, din New York. Mai ales că istoria oficială a acestui club, îl menționează și și-l asumă.

Legenda spune că băutura a fost servită prima oară la o petrecere din 1874, dată de Jennie Jerome (cunoscută și sub numele de Lady Randolph Churchill), mama lui Winston Churchill. Și totuși, deși această informație apare în multe locuri, se pare că ea rămâne la stadiul de legendă. În cartea Imbibe!, a specialistului David Wondrich, acesta arată că în ziua în care se presupune că ar fi dat o petrecere în New York, Lady Randolph era în Anglia, unde îl năștea pe micuțul Winnie, viitorul mare om politic.

Cea mai apropiată de adevăr poveste legată de acest cocktail este una scrisă de William F. Mulhall, un barman care a lucrat mai bine de 30 de ani în celebrul Hoffman House din New York, începând cu anii 1880. Mullhall relatează: ”Cocktailul Manhattan a fost inventat de un bărbat pe nume Black, care locuia mai jos de Houston Street, pe Broadway. A fost probabil cea mai celebră băutură a vremurilor ei”. În definitiv, Mullhall era un barman. Și dacă nici în barmani să nu avem încredere când vine vorba de băuturi… atunci în cine să avem?

Prepară un Manhattan!

Ingrediente:

100 ml bourbon

50 ml vermut dulce

6 stropi de bitter

O cireașă glasată, pentru decor

Adaugă toate ingredientele într-un pahar mare, clasic, umple cu gheață și amestecă. Ornează cu cireașa.