Romul – o scurtă incursiune culturală, în funcție de țara în care se produce

Romul e o băutură care de la o vreme a spart orice barieră și a ajuns foarte la modă. Auzi din ce în ce mai mulți bărbați în jurul tău că au devenit, dintr-o dată, experți în rom. Dacă acum cinci ani cereai un pahar de rom, erai privit ca un marinar dubios sosit într-un port obscur. Lucrurile s-au schimbat însă iar brandurile de rom încep să fie din ce în ce mai cunoscute și mai… cumpărate. Pentru că, adevărul e simplu: romul e o băutură interesantă. Și, ca s-o înțelegi, trebuie să-i cunoști un pic cultura și originile.

Romul e o spirtoasă sălbatică și misterioasă, având o mulțime de arome și tipuri. Poate fi dulce, condimentat, cu diverse arome și distilat în diverse moduri, în funcție de țara în care e produs.

Istoria modernă a romului a început cu o criză a zahărului, care s-a declanșat în Europa în secolul 17. Producția de zahăr a lăsat coloniile din Caraibe cu tone de melasă, acel reziduu provenit în urma extragerii zahărului din trestia de zahăr. Substanța aceasta groasă, lipicioasă și dulce nu era de folos nimănui, fiind de regulă aruncată – până când oamenii au descoperit că poate fi fermentată și distilată.

Așa se face că în diverse insule din Caraibe, au apărut distilerii care au început să dezvolte propriile stiluri de producere a romului. Personalitatea fiecărei insule și-a pus amprenta pe tipul de rom – plantele folosite, intervenția oamenilor, tipul de sol, apa, tradițiile și, nu în ultimul rând, legislația cu privire la băuturile alcoolice. Nu se produce același tip de rom în două locuri diferite.

De exemplu, Jamaica respectă cel mai strict set de reguli pe care-l întâlnești în Caraibe în legătură cu producția de rom. În vreme ce toate romurile încep de la trestia de zahăr, procesul tradițional de producere a romului jamaican pune în prim plan aroma delicioasă și specială. E o aromă unică, pe care barmanii adoră să o folosească în cocktailuri.

În afară de Jamaica, majoritatea tipurilor de rom nu sunt standardizate, precum alte băuturi spirtoase. Și atunci se pune întrebarea ce bei? O metodă rapidă de a identifica tipul de rom este să te uiți la originile lui coloniale și la locul în care a fost produs. Poți spune multe despre romul respectiv dacă îi cunoști originea.

Romul și coloniile

Cel mai comun stil pentru o anumită parte a băutorilor de rom este cel produs în insulele vorbitoare de spaniolă, în special Puerto Rico. Te aștepți ca aceste romuri să fie făcute din melasă și să fie adesea distilate în distilatoare verticale. Romurile albe au de regulă o aromă curată și clară, în vreme ce băuturile maturate au o aromă mai plină, cu note dulci de strugure și culoare aurie.

Fostele colonii franceze nu produc romul din melasă ci direct din sucul trestiei de zahăr. Romul din Haiti și Guadelupa are un gust ierbos și proaspăt atunci când nu este maturat și rotund și blând după ce petrece mai mult timp în butoaie.

Țările cu influențe britanice au o tradiție în distilarea în oală, care pune melasa în prim-plan, înnobilând-o cu arome diverse. Romul rezultat este corpolent, cu caracter și profunzime iar cele mai bune exemple din această categorie sunt romurile din Barbados și Trinidad Tobago. Cu toate că în Jamaica se vorbește engleza, aceasta este excepția de la regulă. Romul jamaican e asemănător cu romurile „britanice” dar prezintă o „semnătură” aparte care-i conferă o aromă ce nu poate fi categorisită. Acesta este motivul pentru care mulți barmani preferă în cocktailuri romurile jamaicane.

Romul e o băutură specială, despre care vom mai vorbi în Academie. Dar pentru a o cunoaște mai bine, recomandarea noastră este să încerci diverse tipuri și branduri, urmând a vedea care ți se potrivește mai bine. Iar după ce ajungi la o concluzie, comentează și spune-ne care sunt preferințele tale.