Samsung Galaxy S 4 – detalii complete, design și preț

academia barbatilor

Samsung Galaxy S 4 nu are un design mult schimbat faţă de S 3, preluând câteva elemente de design şi de la Note 2 (laterală cu lăţime constantă sau curbura mai discretă a capetelor superioare şi inferioare), în timp ce capacul spate are o altfel de textură.

Noul smartphone S 4 vine cu un display de 5inch Full HD Super AMOLED, la rezoluţie FullHD 1920×1080, cu o densitate a pixelilor mult mai mare decât la display-ul Iphone, Retina Display. Totodată, noul ecran/display al lui Samsung Galaxy S 4 poate fi folosit şi cu mănuşi pe mâini dar şi prin gesturi, funcţia denumindu-se Air View.

samsung-galaxy-s-4-romania-date-complete-pret-1
Galaxy S 4 va veni echipat cu 2 procesoare diferite în funcţie de ţară:  Exynos 5 Octa, chipset care foloseşte tehnologia big.LITTLE (4 nuclee ARM Cortex-A15 tactate la 1.6 GHz şi 4 nuclee ARM Cortex-A7 tactate la 1.2 GHz), respectiv Qualcomm Snapdragon 600 (care va fi tactată la o frecvenţă de 1.9 GHz).

samsung-galaxy-s-4-romania-date-complete-pret-2
S 4 vine echipat cu 2 camere foto, un senzor de 13MP cu autofocus şi blitz LED, respectiv un senzor cu rezoluţie de 2MP, oferind o serie de facilităţi noi, cum ar fi captura în rafală a 100 de cadre în numai 4 secunde, posibilitatea de utilizare concomitentă pentru captură video sau convorbiri video.

samsung-galaxy-s-4-romania-date-complete-pret-3
Samsung Galaxy S 4 vine şi cu facilităţi software: derularea paginilor (Smart Scroll), care însă nu necesită doar mişcarea ochilor ci şi înclinarea terminalului, controlul redării media cu ajutorul privirii (Smart Pause) sau controlul interfeţei prin gesturi (Air Gestures), care preia funcţiile oferite de Galaxy Note II, dar fără a mai depinde de un stylus.

samsung-galaxy-s-4-romania-date-complete-pret-4

Se mai adăugă un asisent S Voice mult îmbunătăţit dar şi S Voice Car, care simplifică utilizarea fără mâini în maşină. Ultima noutate software este S Health, un modul de asistenţă pentru amatorii de mişcare, care va monitoriza pulsul, temperatura şi alţi parametri importanţi pentru sănătate prin intermediul unui accesoriu S Band care se va vinde  separat.

samsung-galaxy-s-4-romania-date-complete-pret-5
Potrivit specialiştilor Primate Labs, Galaxy S 4 este un smartphone cu adevărat impresionant, obținând la teste 3.163 de puncte. Următorul clasat este, aşa cum ne aşteptam, HTC One, însă diferenţa este destul de mare: ONE-ul a obţinut un scor de 2687 puncte, destul de bun, dar incomparabil cu cel al device-ului sud-coreean. LG Nexus 4 a obţinut 2040 de puncte în aceleaşi teste, iar Galaxy S3 1717 puncte. iPhone 5 se afla abia pe locul 5, cu doar 1596 de puncte.

clasament-smartphone-mondial-samsung-s-2013

Preţul la care va fi comercializat în Europa este oarecum justificat dacă e să ne uităm la costul de producere al acestui smartphone.

samsung-galaxy-s-4-romania-date-complete-pret-6
Ecranul FullHD de 5 inch al lui Galaxy S 4 costă 75 de dolari, cu 10 dolari mai mult decât ecranul 720p al generaţiei precedente. Chipsetul Exynos Octa 5 are un preţ de 30 de dolari, cu 12.5 dolari mai mare decât chipsetul vechii generaţii. Cele 2 camere cu care vine S4 echipat sunt cu doar 1 dolar mai scumpe decât la S3, costând în total 20 de dolari. Memoria RAM şi memoria flash de 16GB costă 28 de dolari. Preţul componentelor de conectivitate (Wi-Fi, GPS, etc) este de 25 de dolari la care se mai adăugă 5.6 dolari pentru baterie şi 22 de dolari pentru restul componentelor de conectică. Adunate, acesta duc preţul pieselor la 236 de dolari la care se mai adăugă 8 dolari asamblarea.

[youtube id=”2LHv1FPd1Ec” width=”600″ height=”350″]

La cei 244 de dolari cât costă Galaxy S 4 se mai adăugă însă cercetarea-dezvoltarea, reclame, marketing, costuri de licenţiere pentru folosirea unor tehnologii aparţinând altor companii, dezvoltarea aplicaţiilor software livrate, taxe vamale şi TVA.

Dacă e să adunăm toate aceste costuri ajungem la concluzia că preţul de 650-700 de euro cât o să coste în România Samsung Galaxy S 4 este cât se poate de justificat pentru un smartphone de top, unul din cele mai bune ale momentului.

Sursa: samsung.com