Cum să schiaţi – sfaturi simple pentru schiorii începători

academia barbatilor

, Sport

La început , în ceea ce priveşte schiatul, rudele, prietenii sau cunoştinţele “se erijează”  în primii noştri instructori, întucât mai rar apare dorinţa de a începe din curiozitate sau ambiţie, dar după ce învăţaţi va veni şi plăcerea sau “microbul” propriu-zis..

Când să începeţi?

Pentru copii mici, prima dată pe schiuri trebuie să aibă loc în momentul în care aceştia aleargă bine, îşi menţin echilibrul satisfăcător (cu atât mai mult cu cât copilul merge singur pe role sau pe bicicletă) şi gradul de coordonare este bun, adică in jurul vârstei de 5-6 ani.

În intervalul 7 şi 30 ani – orice moment este bun pentru a începe.

După 30 de ani riscurile cresc semnificativ, dar asta nu înseamnă că nu puteţi încerca 😉 !

Sunteţi la început.  Ce trebuie să ştiţi?

Primul si cel mai important lucru pe care trebuie sa îl învăţaţii este să cădeţi. Sună ciudat, însă, cele mai multe accidente au loc din cauza faptului că nu ştiţi să cădeţi. Un răspuns simplu la întrebarea “când să cad de pe schiuri” este “cât mai repede, atunci când simţiţi că vă pierdeţi echilibrul”, atunci vă lăsaţi pe o parte şi forţa de frecare va opri alunecarea.

Riscul de accidentare este mai redus la copii şi creşte odată cu trecerea în vârstă.
La copii şi tineri ca factori de protecţie pot fi amintiţi: greutatea mică a corpului, distanţa mică faţă de sol, elasticitatea bună a ţesuturilor şi a articulaţiilor, absenţa unor afecţiuni anterioare.

Schiul, deşi pare, nu este o joacă! 😉

Echipamentul de schi – primii paşi:

a. îmbrăcămintea de schi – de obicei, îmbracămintea specială pentru schi (indiferent de calitate) este suficientă pentru început, iar cu timpul veţi afla că această trebuie să permită corpului să respire, dar să ţină, în acelaşi timp şi de cald iarna.

b. clăparii – sunt elemente esenţiale

Pentru început există 2 variante: închirierea sau achiziţionarea “în orb” . Ambele variante au avantaje şi dezavantaje:

  • închirierea – vă permite să vă daţi seama ce vă trebuie, cu ce vă simţiţi bine, înainte de a cheltui.
  • achiziţionarea în “orb” – însă există riscul (financiar) să vă “treziţi” cu un echipament inutil/inutilizabil pentru dvs. Dacă vă hotărâţi pentru această ultimă variantă – elementele esenţiale sunt: lungimea, înclinaţia, modul de “prindere” (închidere) şi preţul;

  • lungimea – o puteţi determina singuri – piciorul trebuie să stea comod, nu aveţi nevoie de ciorapi foarte groşi, întrucât nu vă vor îngheţa picioarele; “strângerea” clapelor trebuie să imobilizeze piciorul fără a “jena” circulaţia sângelui, adică nu trebuie să apară senzaţia de “amorţeală sau furnicături”;
  • înclinaţia – greu să vă daţi seama de la început de necesităţi – dar puteţi face 2 lucruri: unul – să cumparati clăpari cu înclinaţie reglabilă sau doi – să probaţi clăparii (strânşi şi în poziţia lor) timp de 10-15 minute în magazin (să staţi efectiv cu ei în picioare şi să faceţi câţiva paşi). Dacă nu apar senzaţii neplăcute locale şi vă simţiţi comod – atunci puteţi risca.
  • modul de “prindere”(închidere) a clăparilor – există multiple sisteme de prindere şi aceasta determină durabilitatea, dar indiferent de sistemul de închidere toate modelele vor rezista minim 2 ani – adică până când veţi avea suficientă experienţă şi cunoştinţe pentru a face o alegere mult mai bună.
  • preţul – un preţ moderat este recomandat – pentru prima alegere.
  • ce nu trebuie facut – de cumpărat după culoare şi fără probă!

c. schiurile – singura variantă bună de început este închirierea.

Uneori există varianta “schiurilor vechi” – primite sau împrumutate – varianta este bună atunci când schiurile sunt bune, au legaturi dublu securit – funcţionale.

Dacă vă hotărâţi să achiziţionaţi şi schiuri – pe scurt câteva elemente de ajutor:

  • structura – schiurile ca structură, au evoluat foarte mult, iar materialele noi compozite, armate cu fibră de sticlă sau cu fibră de carbon au înlocuit definitiv structura de lemn;
  • forma – de la cea clasică s-a trecut la actuala formă “carved” care se poate traduce prin “curbură” sau “scobitură” şi se referă la faptul că vârful şi coada schiului sunt mai late decât zona centrală (unde sunt legăturile);

Această “curbură” (raza de curbura este notată R), face ca slalomul să poată fi efectuat mai uşor.

– dimensiunea schiurilor – lungimea – se alege cu aproximativ 10-15 cm sub înalţimea schiorului;

d. legăturile – sunt montate pe schiuri şi prin “închidere” – “leagă” clăparul de schi, ambele dispozitive (faţă şi spate) fiind “securizate” în sensul că, în caz de accident, ele trebuie să se “deschidă” înainte ca picioarele să fie lezate.

NU se testează legăturile cu piciorul introdus în bocanc, adică prin forţarea piciorului!  Legăturile se testează cu clăparul, neîncălţat, fixat pe schi, schiul imobilizat, şi aplicând presiune manuală, folosind greutatea corpului; începeţi de la numerele mici de reglaj (0-1) şi creşteţi progresiv, până când reuşiţi, doar cu mare efort, să faceţi să “sară “ legătura.

e. beţele de schi – sunt utile întrucât ajută la menţinerea echilibrului; pentru alegere este importantă:
1. lungimea – în poziţie verticală braţul şi antebraţul fac un unghi de 90 grade (drept), şi
2.“priza” pumnului pe mâner – care trebuie să fie comodă şi să creeze siguranţă.

f. ochelarii de schi – trebuie folosiţi ca ochelari de soare; sunt de preferat ochelarii cu “deschideri” largi pe lateral care să împiedice aburirea având, totodată, rol de protecţie.

g. echipamentul de protecţie

Casca de schi  reprezintă un element esential şi în acelaşi timp extrem de puţin folosit, însă asta nu e bine (a se vedea accidente grave).

Ochelarii de schi – descrişi în paragrafele anterioare.

Primii paşi – familiarizarea cu echipamentul

Ati ajuns la munte! Aveţi tot ce vă trebuie, vreme bună, zăpada, echipament, prieteni…

Primul lucru – prima zi:  alegeţi o zonă liniştită, departe de pârtie (aglomeraţie), pe teren plan – vă echipaţi complet şi începeţi să vă acomodaţi – mergeţi, înainte şi înapoi, vă întoarceţi, alunecaţi înainte, vă luaţi avânt cu beţele etc. adică faceţi tot ce va trece prin cap sub supravegherea prietenilor (care au practicat schiul macar un sezon) până când ajungeţi să “simţiţi” schiurile.

Reguli de bază
Pentru propria siguranţă şi a celorlalţi de pe pârtie trebuie să respectati anumite reguli:
– pe pârtie întotdeauna trebuie să fiţi atenţi la cel din faţa voastră!
– nu va opriti pe mijlocul pârtiei să vă aranjaţi hainele, ci întotdeauna pe margine;
– la intersecţia dintre pârtii, reduceţi treptat viteaza şi fiţi atenţi la ceilalţi schiori;
– dacă gasiti pe pârtie mănuşi, căciuli, beţe sau alte obiecte, puneţi-le pe marginea pârtiei sau duceţi-le la baza pârtiei la responsabilul cu instalaţiile;

-nu aruncaţi nimic de pe telescaun;
– nu vă înghesuiţi la instalaţiile din staţiunea de schi;
– nu faceţi “piruete” cu schiurile în spate.

Pentru toţi începătorii în lumea schiului şi a sporturilor de iarnă, în general, vă dorim mult succes!