Strategie antreprenorială: cum ajungi de la o idee la afacere

Ioana Arsenie

, Carieră

Întâlnesc tot mai mulți „angajați” sau tineri la început de drum care vor să înceapă o afacere pe cont propriu. Au o idee și foarte multe ezitări, date de insecuritatea în care se vor transpune.

Cum să pregătești lansarea unei afaceri?

 • Definește produsul / serviciul tău ca „propunere unică de valoare”: stabilește clar ce oferi clienților și testează / obține feedback.

Raspunde la următoarele intrebari:

 • care este diferențiatorul meu?
 • pentru ce va plăti clientul?
 • este valoarea percepută de client aceea pe care o planific eu?
 • Stabilește profilul de client-țintă. Aceasta înseamnă să știi cui te adresezi și cui nu te adresezi. Decizia de a te adresa unei piețe prea mari te costă foarte mult, prin efortul necalibrat de marketing și vânzare.

Segmentează clienții și stabilește canale de vânzare și politica comerciala.

 • Analizează piața, produsele similare și concurența.
 • Crează procese simple și eficiente. Este bine să ai încă de la început o viziune asupra structurii organizaționale pe care o vei dezvolta. Logistică, marketing, vânzări, client service, financiar-administrativ, HR, PR. Toate zonele de business sunt importante și fiecare contribuie la rezultat.
 • Lucrează la strategia financiară a afacerii tale. Aceasta este o componentă decisivă și funcționează ca un barometru pentru antreprenor. Strategia financiară are un impact consistent în creșterea cifrei de afaceri și controlul sustenabil al cheltuielilor unei companii.

Iată ce ar trebui să includă strategia ta financiară:

 • Calculul de preț și politica comercială
 • Bugetul de venituri și cheltuieli cu targetul de profitabilitate
 • Cash-flow- ul (trezoreria).

Alege un profesionist care să fie partener de business pentru tine: de la setarea contractelor, a proceselor, la organizarea contabilității și optimizarea taxelor și până la managementul financiar.

Voi reveni cu un articol detaliat despre strategia financiara.

În concluzie, realizarea unui Plan de business complet este obligatorie pentru a crea premisele succesului. Atenția pentru cifre este un element esențial, în viziunea noastră.

Ioana Arsenie

Ioana Arsenie

Trusted Advisor la Ioana Arsenie
Ioana Arsenie este expert în strategii de business, cu expertiză în consultanță financiară, fiscală și de management, care oferă prin compania sa servicii integrate de strategie financiară si contabilitate pentru antreprenorii români. Ioana are o experiență de peste 17 ani în management strategic și financiar și a ocupat într-o companie de top din agribusiness poziții de la CFO la Financial Business Partner la nivel național dar și la nivel de grup în țări precum Turcia, Grecia, Ucraina, Republica Moldova pentru implementarea și actualizarea proceselor financiare, ca parte din direcțiile strategice.
Ioana Arsenie