Superalimentul momentului: Varza KALE

  • 200% din necesarul de vitamina A;
  • 140% din vitamina C;
  • 10% din necesarul zilnic de calciu;
  • 680% din necesarul de vitamina K

Sunt 4 dintre miracolele pe care le găsești într-o porție de varză Kale.

Varza Kale, cunoscută și sub denumirea de borecole sau varza țăranului, a fost cultivată de mai bine de 2000 de ani. Deși în România este un aliment relativ nou, Kale a fost consumată la scară largă, în special în Europa, datorită rezistenței sale la înghț și faptului că aceste culturi pot fi recoltate târziu, la final de an. Precum brocoli, conopida sau salata verde, varza Kale este descendenta verzei sălbatice.

Numele său provine din cuvântul „kāle” de origine daneză, suedeză și norvegiană, din cuvântul de origine germană „Khal” și din cuvantul de origine scoțiană-galeză „càl” sau „kall”.

Fie că folosești acest superaliment în salate, supe sau în meniuri mai sofisticate, te vei bucura de aroma dulce, ușor înțepătoare, cu o savoare astringentă datorită continutului mare de fier.

Diferitele tipuri de varză Kale au și gusturi diverse: Kale roșie este indicată pentru salate, pentru un gust fin, Kale creață are un gust înțepător, pe când Kale palmier are un gust dulceag.

 

Cum se alege

Varza Kale proaspătă este fermă, tare, colorată într-un verde intens, fără semne de îngălbenire. Frunzele mai mici sunt mai fine și au un gust dulceag.

 

Cum se depozitează

Durata de depozitare este de 5 zile, în frigider. Cu cât este ținută mai mult în frigider, cu atât devine mai înțepătoare la gust. Nu se spală înainte de depozitare pentru că se deteriorează mai repede.

 

Cum se prepară

Este important ca varza Kale să fie scufundată în apă rece pentru a înlătura toate impuritățile. Se taie frunzele și tulpinile în bucăți mici pentru o preparare rapidă.

 

Rețetă: PIZZA VEGETARIANĂ CU VARZĂ KALE ȘI QUINOA 

reteta pizza varza kale