10 accesorii care nu trebuie să îți lipsească atunci când alergi

Academia Barbatilor

Ai decis să adopți un stil de viață mai sănătos, iar o parte din rutina ta o reprezintă jogging-ul. Partea frumoasă a acestei activități este că nu ai nevoie de niciun fel de echipamente speciale și de cele mai multe ori nici nu trebuie să faci ceva special. Tot ce trebuie să faci, de fapt, este să ieși din casă și să o iei la sănătoasa.

Pentru a profita la maximum de alergare, este important să te simți confortabil, iar asta înseamnă să alegi o încălțăminte adecvată, îmbrăcăminte și alte câteva accesorii suplimentare, astfel încât să te poți concentra asupra activității fără să te strângă hainele sau să te incomodeze pantofii. De aceea, îți sugerăm o listă cu 10 accesorii de care ai nevoie pentru a te bucura cu adevărat de alergare.

1 Încălțăminte specială pentru alergare

accesorii pentru alergare

Foto: Pixabay

În mod evident, cel mai important lucru de care ai nevoie atunci când alergi este o pereche bună și confortabilă de pantofi de alergare. Picioarele fac cea mai mare parte a efortului, astfel încât e de dorit să ai grijă de ele în mod corespunzător.

Alege o pereche de pantofi de alergare care ți se potrivesc perfect, fără să te strângă, iar dacă alergi pe suprafețe dure precum betonul ori asfaltul, asigură-te că talpa lor este suficient de groasă și de rezistentă pentru a absorbi impactul cu aceste suprafețe.

Citește și: 7 greșeli de evitat atunci când cumperi pantofi de alergare

2 Șosete de alergare

Un lucru pe care nu trebuie să-l faci niciodată este să alergi fără șosete. Să porți pantofi de alergare fără șosete poate fi foarte incomod, iar picioarele se vor încălzi și vor transpira cât ai zice „pește”. Cele mai multe șosete de alergare sunt prevăzute cu amortizare suplimentară, suportă și absorb umiditatea, pentru ca picioarele tale să rămână uscate, indiferent cât de încălzit ai fi.

3 Șort sau pantaloni sport

accesorii pentru alergare

Foto: Pixabay

În funcție de vreme, poți opta pentru șort sau pantaloni lungi, de sport. De obicei, pantalonii  sunt fabricați din materiale sintetice care înlătură umezeala de la nivelul pielii, sunt confortabili și permit circulația aerului. În cazul în care ai nevoie de mobilitate, materialul se întinde și oferă suport gambelor. Dacă preferi pantalonii scurți, ai chiar și mai multe opțiuni și cât timp cât sunt confortabili, poți purta un șort special conceput pentru jogging sau, poți alege, pur și simplu, perechea ta preferată, veche și confortabilă.

Citește și: 10 ponturi pentru cei care aleargă noaptea

4 Tricou sau pulover

Oricare ar fi varianta pe care o preferi, e foarte important să alegi una confortabilă. Poți opta pentru un tricou special conceput sau pentru un tricou obișnuit și lejer. Dacă afară e mai frig, e bine să ai în vedere și un hanorac. Nu uita, totuși, că atunci când alergi, te încălzești, deci nu pune pe tine prea multe straturi de haine.

5 Geacă de iarnă

Un pic de zăpadă și o pală de vânt de iarnă nu ar trebui să te împiedice să ieși la alergat, așa că gândește-te să investești și în echipament de alergare pentru iarnă. Pantalonii și partea de sus pot fi mai lungi, dar asta nu înseamnă neapărat că trebuie să fie și super groși.

Îmbrăcămintea sport a evoluat mult în ultimii ani, iar hainele sportive ultra-ușoare cu tehnologie termică fac ca alegerea hainelor de alergare potrivite pentru orice fel de vreme să fie o misiune mult mai ușoară.

Citește și: Ce trebuie să știm despre alergarea pe timp de iarnă

De asemenea, ar trebui să ai în vedere o geacă adecvată pentru alergare, care să te ajute atunci când mercurul termometrului scade sub zero. Gecile au avantajul suplimentar de a avea buzunare pentru chei și telefon, așa că, în mod clar, îți va fi foarte utilă atunci când ieși să alergi.

În plus, trebuie să te gândești și la extremitățile corpului, deoarece degetele și mâinile suferă cel mult pe vreme foarte rece. O pereche de mănuși potrivite pentru alergare îți va menține mâinile calde, existând chiar și modele ce au niște pernuțe speciale în vârful degetelor, pentru a-ți putea folosi smartphone-ul fără să trebuiască să îți scoți mănușile.

6 Smartwatch sau smartphone

accesorii pentru alergare

Foto: Pixabay

Dacă ești precum mulți alți joggeri care aleargă cu entuziasm, atunci probabil că îți va plăcea să alergi pe melodiile tale preferate. Asta presupune să îți iei smartphone-ul cu tine. Iar dacă vei dori să blochezi toate celelalte zgomote din jurul tău în timp ce alergi, pune-ți pe lista de viitoare achiziții și o pereche de căști speciale pentru alergare.

Spre deosebire de căștile obișnuite, acestea se fixează ceva mai bine, astfel încât să nu cadă în timp ce alergi. Un alt avantaj pentru care ar fi util să îți iei telefonul mobil atunci când ieși să alergi este că, dacă îți vei instala o aplicație dedicată, îți vei putea monitoriza progresul. Iar dacă nu vrei să îți folosești smartphone-ul în acest sens, atunci un smartwatch este o alternativă foarte bună.

Citește și: Un smartwatch ca un depozit la purtător: Garmin 645

7 Șapcă sau fes

Ar trebui să porți mereu ceva pe cap atunci când alergi. În timpul iernii vei avea nevoie de un fes mai călduros, iar vara o șapcă îți va fi de foarte mare folos pentru a te proteja de soare. Majoritatea oamenilor au în garderobă câteva căciuli, șepci, fesuri, pălării, așa că nu-ți rămâne decât să o alegi pe cea mai potrivită, care să te apere de soare sau de intemperii. Nu uita să ții cont și de factorul confort!

8 Protecție solară

Atunci când vremea începe să se încălzească, cel mai probabil, o să începi să elimini straturile de haine de pe tine în timpul alergării, asta însemnând că pielea îți va fi expusă. Ultimul lucru pe care ți l-ai dori după o alergare plăcută, pe vreme frumoasă, ar fi să te alegi cu arsuri solare.

Așa că, ar fi de dorit ca, înainte să ieși la alergat, să aplici un strat de protecție solară pe orice zonă de piele expusă și în mod special pe față. Nu-ți ia decât câteva momente să îți aplici loțiunea care te vă proteja de nocivele raze UV și care te va scuti de zilele de suferință cauzată de arsuri.

9 Ochelari de soare

accesorii pentru alergare

Foto: Pixabay

Un alt aliat împotriva radiațiilor solare este perechea de ochelari de soare. Când alergi, este foarte important să fii atent și concentrat, iar asta nu e deloc ușor atunci când îți intră soarele în ochi.

Pe piață sunt ochelari de soare de foarte bună calitate, concepuți special pentru sportivi. În general, sunt ceva mai flexibili, pentru a se potrivi mai bine și a fi confortabili pe orice fel de fizionomie – majoritatea modelelor se mulează în jurul zonei ochilor, astfel încât să nu riști să îi pierzi în timp ce alergi.

10 Protecție împotriva ploii

Dacă alergarea face parte din rutina ta zilnică, înseamnă că vei ieși indiferent de vreme. Și chiar  în mijlocul verii există riscul să te trezești că alergi prin ploaie.Jachetele de ploaie de bună calitate au un strat exterior impermeabil, care te va menține uscat, fără să transpiri excesiv în interior.

Materialele folosite pentru jachetele de ploaie destinate sportivilor sunt mai ușoare ca greutate, iar apa mu rămâne pe suprafața lor, scurgându-se foarte repede, în așa fel încât să nu pierzi deloc vremea: când nu mai ai nevoie de ea, ai împachetat-o și îți vezi de drum! Cele mai multe sunt prevăzute și cu glugă, pentru ca stropii de ploaie să nu-ți intre în ochi.

Citește și: 7 greșeli de evitat atunci când cumperi pantofi de alergare