10 aplicații pentru iubitorii de vin

Academia Barbatilor

Poate că pentru unii lumea vinului pare misterioasă și intimidantă. Nu oricine e „cunoscător”, deși tot mai mulți își arogă această etichetă, fără merit. Dar cu toții iubim vinul. Și tocmai de aceea, poate că ar trebui să cunoaștem mai multe lucruri despre el: care e cel mai bun, cum se produce, ce soiuri de struguri există, cum se împerechează vinul cu mâncarea etc. În acest sens, ne vin în ajutor aplicațiile de smartphone. Am selectat 7 aplicații pentru iubitorii de vin, perfecte pentru a le instala dacă ești prieten cu Bachus, mai amator sau mai… enofil.

1 Vivino (Android, iOS)

vivino aplicații pentru iubitorii de vinCu Vivino – probabil cea mai populară aplicație de vinuri pentru utilizatorii din România – e suficient să faci o fotografiei a etichetei pentru ca aplicația să recunoască vinul și să-ți aducă informații despre el, cu tot cu review-urile și rating-urile altor useri care l-au încercat înaintea ta. În cazul în care aplicația nu poate identifica o anumită etichetă, echipa de experți din spatele Vivino o vor face „manual” pentru tine, într-o oarecare perioadă de timp.

Pe lângă scanarea etichetei, userii pot accesa baza de date cu review-uri, își pot salva vinurile favorite, pot primi recomandări despre vinuri și chiar pot comanda vinuri (dacă au noroc să locuiască într-o țară din care se poate face acest lucru).

2 Hello Vino (Android, iOS)

hllo vino aplicații pentru iubitorii de vinHello Vino se auto-definește drept un asistent virtual pentru vin. Aplicația este un companion pentru cumpărătorul obișnuit, care dispune de un scanner de etichetă și care oferă un jurnal viticol personal dar și recomandări legate de cum să asociezi mâncarea cu diversele tipuri de vin.

Pur și simplu îi spui aplicației ce urmează să mănânci (sau îi spui câteva preferințe personale) iar Hello Vino îți va recomanda o gamă de vinuri car să se „asorteze” cu preparatele respective. Pe lângă scanarea etichetei și recomandările legate de mâncare, userii pot citi despre diversele varietăți de vin și despre combinațiile populare de mâncare. Userii premium pot suna și consulta o companie din California, pentru a primi recomandări de shopping de la profesioniști. Un punct slab este faptul că scanarea etichetelor nu e gratuită, așa cum o întâlnim la alte aplicații similare.

3 Delectable (Android, iOS)

delectable aplicații pentru iubitorii de vinDelectable are una dintre cele mai bune recunoașteri de etichete din magazinele de aplicații, permițând utilizatorilor să adauge cu ușurință rating-uri, review-uri și note legate de degustări.

Mai mult, userii pot ține propriul jurnal legat de vinurile favorite iar aplicația funcționează și ca o unealtă de informare și „descoperire”, pentru că poți urmări newsfeed-urile somelierilor de top, ale producătorilor de vin și ale profesioniștilor din acest domeniu.

4 Wine Searcher (Android, iOS)

wine searcher aplicații pentru iubitorii de vinDupă cum îi spune și numele, Wine Searcher se focusează pe căutarea de vinuri, scanarea etichetei scoțând la iveală informații despre vinul respectiv, despre varietatea de struguri dar și review-uri făcute de ei care l-au testat.

Principala funcție a aplicației este uriașa bază de date, în care utilizatorul poate găsi un anumit vin vechi sau de colecție, de care ar putea fi interesat. Ca funcții suplimentare, Wine Searcher include un jurnal personal, o hartă cu magazine (bazată pe GPS), prețuri și note de degustare despre diverse tipuri de alte băuturi – whiskey, bourbon, rom. Varianta gratuită îți aduce primele 50 de rezultate în căutări, în vreme ce varianta premium elimină această limită, adaugă filtre și alte funcțiuni.

5 Wine Picker (Android, iOS)

wine picker aplicații pentru iubitorii de vinDacă stai la masă în restaurantul tău preferat și te gândești ce fel de vin să comanzi ca să-l „asortezi” la mâncarea pe care urmează să o iei, e posibil ca Wine Picker să-ți sară rapid în ajutor.

Din aplicație, utilizatorii pot selecta un restaurant, își pot seta bugetul și pot alege preparate iar Wine Picker va face 5 recomandări de vinuri din meniurile restaurantelor respective. Pe lânga asta, poți căuta restaurante aflate în apropiere care să aibă în meniu un vin anume și, desigur, poți ține jurnalul propriilor review-uri și caracterizări legate de vinuri.

6 Wine Events (Android, iOS)

wine events aplicații pentru iubitorii de vinDacă ești în căutarea degustărilor de vin sau a altor evenimente care implică enofili, și dacă ești călător prin lumea largă, instalează-ți aplicația Wine Event, realizată de LocalWineEvents.com și The Juice. Sigur, aceștia nu-și bat capul cu evenimentele din România dar ai o opțiune de căutare pentru cele care urmează să se desfășoare în cel mai apropiat loc față de cel în care te afli.

De asemenea, găsești bilete cu discount, îți poți ține propriul calendar și poți partaja detalii pe diverse rețele de socializare.

7 Vinimondo (iOS)

vinimondo aplicații pentru iubitorii de vinVinimondo este prima aplicație românească dedicată vânzării de vinuri, parte a strategiei companiei cu același nume de a aduce mai rapid vinurile la clienți. Cu Vinimondo găsești și comanzi vinul preferat, primind totodată și informații complete despre acesta, de la asocierile cu mâncarea la promoții și chiar evenimente enologice din România sau din străinătate.

Vinurile sunt listate în ordine alfabetică, după preț, după țara din care provin și după culoare. Selecția se poate realiza și după ratingurile internaționale ale profesioniștilor sau ale consumatorilor dar și în funcție de asocierea cu diverse preparate gastronomice.

Citește și despre 5 aplicații de dating cu care să-ți găsești sufletul pereche