10 beneficii ale probioticelor pentru bărbați

Academia Barbatilor

Vorbim din ce în ce mai mult despre îmbunătățirea sănătății masculine. Vorbim despre cum să ne antrenăm mai bine, despre cum să explorăm diete și alimentații cât mai bune, despre cum să ne obișnuim cu rutine care să ne facă să ne simțim din ce în ce mai bine într-o lume din ce în ce mai nebună.

O alimentație sănătoasă înseamnă, însă, mai mult decât a număra proteinele și nutrienții. Uneori, trebuie să ne gândim și la beneficiile oferite de… bacterii. Poate sună bizar, dar există unele bacterii care sunt ideale pentru a avea o viață sănătoasă. Acestea sunt probioticele. Să aflăm mai multe despre ele și despre beneficiile acestora:

Ce sunt probioticele și unde le găsim

beneficii ale probioticelor
Foto: Nina Firsova

Probioticele sunt microorganisme vii care au un efect benefic asupra organismului dacă sunt administrate în dozele corecte, urmând a „câștiga” bătălia cu microorganismele exogene și potențial patogene.

Nu trebuie să pornești într-o călătorie lungă și periculoasă pentru a colecta probiotice, pentru că acestea se regăsesc în câteva alimente aflate la-ndemână: iaurtul, kefirul, varza murată, kimchi (varza coreeană), miso, kombucha, murăturile, zerul, brânzeturile – mozzarella, gouda, cheddar și cottage.

De ce sunt bune, așadar, aceste probiotice pentru sănătatea noastră:

1 O mai bună sănătate a inimii

Bărbatul modern nu se luptă cu atât de multe probleme cardiace precum se întâmpla în trecut (iar asta se întâmplă mulțumită faptului că nu mai fumează și nu mai bea ca pe vremuri), dar, chiar și-așa, e important să încerce să-și mențină inima sănătoasă. Probioticele reprezintă un mod excelent de a pune în practică acest lucru, fiindcă acestea ajută la păstrarea unui anumit nivel al colesterolului, dar și al tensiunii arteriale. Un aspect important, în special dacă ai o carieră stresantă.

2 O mai bună sănătate a plămânilor

De regulă, medicii prescriu antibiotice pentru a depăși problemele de sănătate legate de plămâni, însă acestea nu reprezintă soluțiile perfecte, ele atacând sistemul imunitar și făcând mai degrabă loc pentru atacul bacteriilor nocive. Probioticele conferă sănătate mucoaselor – din urechi, nas și gât, toate interconectate cu sistemul respirator.

3 Un control mai bun al nivelului de zahăr din sânge

Un nivel ridicat de zahăr din sânge e întâlnit mai degrabă la bărbați decât la femei, așa că aceștia trebuie să profite de beneficiile probioticelor, găsind opțiuni care conțin lactobacili și bifidobacterii ce mențin nivelul de zahăr din artere la cote sănătoase, permițând totodată reglarea insulinei, crucială dacă suferi de probleme diabetice.

4 Echilibrează nivelul hormonal

beneficii ale probioticelor

Deși mulți dintre noi nu știm acest lucru, stomacul joacă un rol major în buna funcționare a sistemului endocrin, ajutând la echilibrarea hormonală, în special în privința hormonului numit oxitocină, unul dintre cei mai importanți pentru bărbați. Cunoscut popular drept „hormonul iubirii”, oxitocina crește producția de testosteron și asigură un libidou normal, ajutând totodată la dezvoltarea caracteristicilor tipic masculine.

5 Îmbunătățesc funcționarea sistemului urinar

Problemele de tract urinar sunt asociate mai degrabă cu femeile, dar ele pot afecta foarte bine și bărbații, în special dacă aceștia nu prezintă un echilibru bacteriologic. Probioticele asigură acest lucru, îmbunătățind funcționarea sistemului urinar și micșorând riscul șanselor ca nociva bacterie E.coli să ajungă în stomac.

6 Echilibrează nivelul fermenților

În aceeași linie, nivelul fermenților din organism va fi mai echilibrat câtă vreme introduci în alimentație mai multe probiotice. Acestea încurajează creșterea numărului de bacterii pozitive, care produc fermenții digestivi și care, la rândul lor, contribuie la echilibrarea florei intestinale.

7 Oase mai puternice

beneficii ale probioticelor
Foto: joannawnuk

Ca bărbat tânăr, în mod cert oasele nu reprezintă o problemă, dar pe măsură ce îmbătrânești, densitatea osoasă se schimbă, fapt ce te cam îndepărtează de Superman-ul de odinioară, aducându-te în postura de a fi din ce în ce mai firav. Nimeni nu-și dorește acest lucru, așa că ar fi bine să o iei din pripă și să-ți asiguri cantitatea necesară de probiotice pentru a preveni inflamațiile intestinale și a-ți păstra oasele puternice și în „formă”.

8 O mai bună sănătate mintală

Sănătatea mintală începe să devină o problemă din ce în ce mai mare, afectând atât bărbații cât și femeile și luând formele anxietății sau depresiei (ca să le numim pe cele mai comune). Suplimentarea alimentației cu probiotice e o decizie bună pentru îmbunătățirea stării de zi cu zi, acestea producând bacterii bune care susțin serotonina și cortizolul, hormonii ce asigură „fericirea”.

9 O digestie mai bună

O digestie bună este garanția oricărui stomac sănătos. Cu cât digeri mai bine alimentele consumate, cu atât stomacul se simte mai bine. Probioticele previn apariția problemelor ce țin de constipație, ajutându-te să te simți în formă, oriunde și oricând.

10 Un sistem imunitar îmbunătățit

Sistemul imunitar acționează ca un scut împotriva milioanelor de bacterii care caută să te distrugă în fiecare zi, iar probioticele sunt o excelentă modalitate de a îmbunătăți acest sistem. Ele luptă împotriva infecțiilor și reacțiilor alergice și ne țin departe de un număr mare de boli autoimune, care apar atunci când sistemul imunitar afectat atacă țesuturile organismului.

Citește și: 7 alimente care te fac puternic și sănătos