10 beneficii pentru sănătate aduse de… barbă

Academia Barbatilor

Tocmai când credeai că ai bifat toate avantajele purtatului unei bărbi – de la aspectul masculin și până la creșterea încrederii în sine, pe care o simți acum, alăturându-te frăției bărboșilor – venim acum să îți mai povestim despre alte câteva.

Cu alte cuvinte, dacă ți-a trecut prin gând să îți razi minunăția aia de barbă, oricare ar fi motivul, iată câteva beneficii pentru sănătate pe care le vei pierde dacă o vei face.

1 Bărbile ajută la prevenirea cancerului de piele

beneficii barbă

Foto: Pixabay

Razele solare UV pot provoca leziuni grave pe pielea expusă. De aceea, folosim loțiune de protecție solară, purtăm pălării și suntem precauți (sau ar trebui să fim) în legătură cu expunerea la soare timp îndelungat. Chiar și ochii pot avea de suferit – prin urmare, e foarte important să porți ochelari de soare – aici incluzând arsurile solare la nivelul globului ocular.

Citește și: Cum să folosești balsamul și uleiul de barbă

Dar, dincolo de arsurile solare și de pielea rozaliu-lucioasă, care te mănâncă și se cojește, amenințarea mult mai demnă de luat în seamă este cea a cancerului de piele. Mai mult decât atât, deteriorarea cronică provocată de razele solare duce la pete, piele flască și riduri. Deci, barba ta servește drept protecție naturală pentru fața ta. Un studiu făcut în 2012 în Australia – unde soarele arde puternic – arăta că o barbă sănătoasă blochează razele soarelui în proporție de până la 95%.

Asta înseamnă că, dacă locuiești într-o regiune în care soarele este foarte puternic, ar trebui să îți lași barbă pentru a ține melanomul și alte forme de cancer de piele, la distanță. Dar indiferent de ceea ce faci, nu te bărbieri dacă observi că deții un bronz frumos pe alte părți ale corpului. Suprafața mare și alburie care va rămâne în locul bărbii poate fi de-a dreptul jenantă.

2 Barba menține hidratarea tenului

Chiar dacă fața ta se mai deshidratează din când în când, ea are la discreție propriile mecanisme de hidratare, datorită glandelor sebacee care secretă grăsime. Însă, din cauza soarelui și a vântului,  tenul se poate usca, iar aici, barba va intra în acțiune. Într-adevăr, părul facial protejează sebumul, ajutând la menținerea umezelii, prevenind în același timp dezvoltarea afecțiunilor pielii cauzate de deshidratare.

Șmecheria este să nu utilizezi săpunuri dure pe barbă, care să o curețe de grăsimile sale naturale, determinând uscarea pielii de dedesubt. În schimb, folosește șampoane mai blânde, precum și balsam pentru barbă și ulei de barbă, pentru a menține pielea hidratată și a scăpa de mâncărime.

Citește și: De ce să folosești uleiul de argan pentru barbă

3 Ai scăpat de bărbierit, ai scăpat și de problemele cauzate de bărbierit

Nu există nici o îndoială că bărbieritul poate deveni o rutină de-a dreptul sâcâitoare, atât pentru tine, cît și pentru fața ta. Există întotdeauna riscul să te tai, iar abraziunile care rămân pe pielea proaspăt bărbierită, pot provoca o afecțiune a pielii foarte neplăcută, denumită foliculită. Ca să nu mai vorbim despre firele crescute sub piele și posibilele infecții. Ce să-i faci?, atunci când treci de nenumărate ori o lamă de ras peste foliculii neprotejați, rezultatul poate fi, uneori, oricum altfel decât ideal.

4 Barba previne alergiile

beneficii barbă

Foto: Pixabay

Deși acest beneficiu provoacă numeroase dezbateri aprinse, pare să existe o legătură între a purta barbă și un risc mai scăzut de a dezvolta alergii. Barba ta acționează ca un filtru pentru polen și alți alergeni prin colectarea lor înainte să ajungă în ochii, nasul și gâtul tău.

De asemenea, se pare că barba colectează o cantitate mică de material alergen, care ajută la modularea unui răspuns imunitar mai bun față de febra fânului și alte alergii. Însă, e important să îți amintești să te speli în mod regulat pe mâini și să îți speli și barba, pentru a nu permite acestor alergeni să ajungă în ochi sau prin alte părți. În caz contrar, barba ta poate deveni, pur și simplu, un depozit de alergeni, mai degrabă decât un filtru.

5 Barba calmează crizele de astm

Suferinzi de astm, empatizăm cu voi! Lupta ta nu este deloc ușoară, dar o barbă poate acționa ca o barieră între corpul tău și substanțele care îți fac rău. Pe scurt, este un filtru suplimentar care nu lasă materiile toxice să-ți intre în plămâni și astfel, ajută la reducerea simptomelor astmului.

6 Bărbile previn îmbolnăvirile

Barba oferă căldură facială, care este binevenită dacă trăiești într-un climat mai rece și petreci mult timp în aer liber. Dar mai sunt și altele. Această căldură suplimentară te poate ajuta să scapi de îmbolnăvirile specifice sezonului rece, precum răceala și gripa, acționând, în același timp, și ca un scut suplimentar în fața factorilor care sabotează sau slăbesc sistemul imunitar.

În plus, nu are nici un sens să tremuri și să te simți mizerabil în nopțile de iarnă, dacă… nu trebuie. Ai nevoie de un medicament universal? Este foarte simplu – lasă-ți barbă!

7 Să nu uităm factorul de încredere în sine

Până acum am vorbit doar despre beneficiile purtatului de barbă pentru sănătatea ta fizică, dar, în nici un caz, nu putem ignora beneficiile mentale. Compania germană de bunuri de larg consum, Braun, a realizat un sondaj pe 1000 de bărbați din New York, 67% dintre cei intervievați spunând că poartă barbă. Și mai bine de jumătate dintre acești bărbați au susținut că se simt mai atrăgători cu barbă, precum și că au primit complimente legate de barbă. Aproape jumătate au remarcat și că barba i-a făcut să se simtă mai încrezători în sine, ceea ce am menționat și mai devreme.

Citește și: Ce mesaje subliminale transmiți dacă porți barbă

8 Să nu uităm de viața sexuală

beneficii barbă

Foto: Unsplash

Există suficiente date pentru a lua în considerare ipoteza că barba are potențialul de a îmbunătăți viața sexuală (si, da, aceasta este un beneficiu pentru sănătate în multe, multe feluri). De multă vreme se vorbea despre faptul că viața sexuală a unui bărbat s-ar putea îmbunătăți și deveni mai activă odată ce acesta își lasă barbă.

Un studiu realizat de Universitatea britanică Northumbria în 2008 a arătat că femeile au găsit bărbații cu păr facial ca fiind cei mai romantici parteneri – fie că este vorba despre o relație de lungă durată, sau de o singură noapte. Aceleași femei au declarat și că au găsit bărboșii ca fiind mai maturi, mai duri, masculini și incisivi, printre alte trăsături.

Citește și: Cum să treci peste anxietatea sexuală și să nu te panichezi în pat

9 Bărbile reduc riscul de infecție bacteriană

Bacteriile există în mod natural pe piele și nu e ca și cum am avea de ales. Bărbieritul, pe de altă parte, poate cauza tăieturi și alte leziuni ale pielii, în care se pot aduna bacteriile. La rândul său, acest lucru crește riscul de a dezvolta infecții și fire de păr crescute sub piele. Bărbieritul poate fi, de asemenea, problematic, dacă suferi de acnee, nu doar înrăutățind-o, ci și crescând riscul de a dezvolta infecții secundare legate de aceasta.

10 Adio leziuni

Fața ta arată mult mai bine cu o barbă decât dacă e brăzdată de fire crescute sub piele, tăieturi cauzate de aparatul de ras și o grămadă de alte probleme dermatologice. Am atins deja acest subiect în paragraful despre avantajele renunțării la bărbierit, dar merită subliniat încă o dată. Așa că, lasă-ți barbă și păstrează-ți  pielea perfectă sub ea.

Citește și: Ce fel de beneficii au dușurile reci asupra sănătății