10 dezastre petrecute pe platourile de filmare ale unor producții celebre

Academia Barbatilor

Filmele reprezintă una dintre cele mai populare forme de divertisment. Studiourile de film cu bugete mari angajează frecvent sute de oameni pentru a face munci variate, de la producători la actori, la designeri de decor și makeup artiști. Există, de asemenea și multe meserii periculoase pe platou, în special cele care implică realizarea de cascadorii și efecte speciale. Majoritatea filmelor sunt făcute fără a avea parte de incidente dar unele producții celebre n-au fost atât de norocoase. În cele ce urmează, vom trece în revistă o serie de dezastre petrecute pe platourile de filmare, unele care au cauzat răni minore, altele care au dus la distrugeri serioase, soldându-se chiar cu decese.

Fălci (1975)

falciFălci, filmul lui Steven Spielberg a fost o adevărată capodoperă. Totuși, producția acestei opere de artă horror a fost presărată cu multe probleme, unele atât de rele încât filmul a fost la un pas de a fi stopat. Bruce, rechinul mecanic, a fost ulterior denumit „marele rahat alb” din cauza problemelor de funcționare. Mereu există probleme cu recuzita, dar atunci când aceasta este elementul principal al filmului, lucrurile se complică. Asta a făcut ca producția să depășească bugetul inițial și să întârzie lansarea. Ca să nu mai vorbim de faptul că nici măcar nu exista un scenariu terminat atunci când au început filmările.

Au existat, de asemenea, mari probleme între actorii ce făceau parte din distribuție. Robert Shaw, care îl juca pe Quint, era, se pare, cel mai dificil. Iar actorii nu erau singurii nefericiți. După ce programul de filmat s-a dublat, apoi s-a triplat ca durată, echipa s-a întors împotriva lui Spielberg, provocându-i insomnii și teama că nu va mai termina vreodată filmul. Totuși, cumva, toate aceste dezastre au avut ca rezultat un film uimitor, care va rămâne în istorie drept unul dintre cele mai bune horror-uri făcute vreodată.

Misiune imposibilă – Fallout (2018)

tom cruiseTom Cruise este unul dintre cele mai mari staruri de cinema din lume. Și-a câștigat reputația și prin faptul că își face singur aproape toate cascadoriile, ceea ce este incredibil de neobișnuit pentru un actor în rol principal. Deși asta a dus la realizarea unor cadre spectaculoase, el a suferit o accidentare pe platourile de filmare ale celui mai recent film din seria Misiune imposibilă. Trebuia să sară peste două clădiri dar a apreciat greșit distanța și și-a izbit piciorul de un perete, fracturându-și glezna, motiv pentru care producția a fost sistată pentru câteva luni.

Star Wars – Trezirea Forței (2015)

harrison fordHarrison Ford a ezitat când a venit vorba de a intra din nou în pielea personajului Han Solo din noua trilogie Star Wars și poate a avut dreptate. În timpul scenei de pe faimosul Millenium Falcon, o ușă hidraulică, un monstru care cântărea aproape la fel de mult ca un autoturism, nu a funcționat corect și l-a strivit. A avut noroc să scape doar cu o serie de răni minore și un picior rupt dar repercursiunile ar fi putut să fie fatale.

Maze Runner – Tratament letal (2018)

maze runnerÎntr-unul dintre cele mai recente dezastre de pe platourile de filmare, Dylan O’Brien, actorul principal al filmului Labirintul – Tratament letal aproape a murit din cauza unei cascadorii care nu a mers cum trebuia. Accidentul s-a soldat cu o contuzie, fracturi faciale și traumă cerebrală, plus alte răni mai superficiale. Drumul spre recuperare a fost lung și actorul chiar și-a pus problema  dacă va mai apărea vreodată în fața camerelor.

Cavalerul întunecat (2008)

Filmele cu super eroi sunt pline de secvențe elaborate care necesită multe pregătiri și execuții în spatele camerelor. The Dark Knight, considerat de toată lumea drept cel mai bun film făcut după o serie de benzi desenate, a prezentat o cascadorie care nu a funcționat cum trebuia și care a implicat un accident de mașină ce a dus la moartea unui tehnician de efecte speciale, care încerca să filmeze scena.

Titanic (1997)

Titanic a câștigat numeroase premii Oscar și încă este unul dintre cele mai bune filme din istorie. Cascadoriile îndrăznețe care au adus tragedia din viața reală pe marile ecrane nu au fost ușor de realizat. Dar, pe lângă multe accidente și evenimente neplăcute, care au inclus-o și pe actrița Kate Winslet (pricopsită cu o pneumonie), o farsă nebună a fost motivul unui dezastru memorabil. 50 de membri ai echipei au mâncat stridii care fuseseră în mod misterios presărate cu PCP , numit și „praful îngerilor“, un drog psihedelic.

Lumea apelor (1995)

Lumea apelor a fost încă un film cu temă acvatică, plin de probleme pe platouri. Actorul Kevin Costner si regizorul Kevin Reynolds nu se înțelegeau. Ba mai mult, se pare că mister Costner nu se prea înțelegea cu nimeni. Problemele s-au agravat atunci cand filmul a depășit bugetul, filmările fiind îngreunate de vremea nefavorabilă și de problemele cu… meduzele. Colac peste pupăză, la un moment dat unul dintre cascadori s-a pierdut pe mare pentru câteva ore.

Troia (2004)

Actorii nu sunt nici ei imuni la dezastrele de pe platourile de filmare. În timpul filmărilor la producția epică Troia, Brad Pitt, care îl juca pe Ahile, chiar și-a rupt tendonul, acesta devenind unul dintre cele mai memorabile (și ironice) accidente petrecute pe platourile de filmare. Pe lângă asta, producția filmului a fost presărată cu probleme din cauza a două uragane și a unui accident de cascadorie care a dus în final la moartea cascadorului.

Jaful perfect (2013)

now you see meOrice film care include magie este de așteptat să prezinte unele provocări pe platourile de filmare. În timpul producției Now you see me 1, un cadru necesita ca Isla Fisher, actrița din rolul principal, să fie scufundată într-un rezervor de apă. Totul trebuia să pară ca și cum s -ar îneca dar când decorul s-a stricat, Isla chiar a rămas captivă sub apă. Iar echipa a crezut că gesturile ei înspăimântate fac parte din rol.

Top Gun (1986)

Un alt film celebru al anilor ’80 este Top Gun. Deși Tom Cruise nu a fost rănit de această dată pe platourile de filmare, Art Scholl, pilotul acrobat de renume mondial, a fost angajat să facă scenele de zbor. După o scenă periculoasă, care includea un „flat spin“, au apărut probleme cu avionul, care s-a prăbușit în ocean. Din păcate, cadavrul lui Scholl nu a fost niciodată recuperat.