10 greșeli pe care să nu le faci atunci când cumperi un laptop

Academia Barbatilor

Chiar dacă ai avut deja câteva laptopuri și știi care sunt caracteristicile generale ale unui asemenea device, asta nu te face imun la problemele comune pe care le întâmpină cumpărătorii de laptopuri. Cu toții putem fi „fraieriți” de un display mare și cu culori intense sau de alte caracteristici de top, de care, de fapt, nu avem deloc nevoie.

De aceea, mini-ghidul de mai jos te ajută să eviți cele mai comune greșeli care se fac în momentul în care cineva vrea să-și achiziționeze un laptop, în așa fel încât să te încadrezi în bugetul și nevoile tale.

laptopNu cumpăra cel mai ieftin laptop de pe piață

Desigur, întotdeauna vei găsi liste cu cele mai ieftine laptopuri, însă faptul că nu costă mult nu înseamnă că-și vor face și treburile la care le vor înhăma cumpărătorii.

Să presupunem că trebuie să te decizi între un procesor dual-core și unul quad-core. Vrei să rulezi mai multe aplicații în același timp, dar alegi laptopul cu procesor dual-core deoarece e mai ieftin. Acum vei avea un sistem care nu se ridică la nivelul cerințelor tale, iar această problemă te va bântui până în momentul în care vei decide să cumperi un alt laptop.

Decât să te arunci la cel mai mic preț, gândește-te să-ți iei un laptop care să facă față cerințelor și nevoilor personale. Abia apoi începe să cauți după preț.

Citește și: Cum să-ți protejezi laptopul și să-i prelungești viața

Nu plăti prea mult

În mod subliminal, cele mai bune laptopuri de pe piață sucesc mințile oricui, însă dacă ajungi să plătești pentru caracteristici de care nu ai nevoie, nu faci altceva decât să arunci cu banii.

Sunt mari șanse ca, dacă un laptop se încadrează în bugetul tău, să conțină elemente de care nu ai nevoie. Un MacBook Pro, cu caracteristici de top, care costă până la 6000 de euro este, desigur, o „sculă” excelentă. Dar foarte puține persoane au nevoie de spațiu de stocare de 4TB. Poți lua un laptop cu aceleași specificații tehnice, mai puțin spațiul de stocare, la jumătate de preț. Apoi poți avea cât spațiu dorești pe hard-uri externe.

Laptopurile de gaming pot fi și ele extrem de scumpe, însă dacă ai obiceiul să joci doar jocuri indie, care nu necesită resurse deosebite, n-are sens să plătești atât de mult pentru unul.

Nu cumpăra un laptop „pentru acum”

E un sfat vechi, dar mereu de actualitate. Câtă vreme nu ești un maniac al tehnologiei, care vrea să fie mereu în pas cu ultimele apariții, știi că un laptop ar trebui să aibă o durată de viață de cel puțin câțiva ani. În loc să cumperi un laptop care să-ți satisfacă nevoile de acum, orientează-te către unul care ți le va satisface și peste câțiva ani.

Probabil vei fi tentat să optezi pentru un model de bază, din pricina prețului redus, cu 4GB memorie RAM și un hard SSD de 128 GB. Acesta, însă, este extrem de limitat în performanțe, cel puțin, raportat la anii ce vin. Vei rămâne foarte repede fără spațiu pe hard și nu vei putea să deschizi mai multe aplicații în același timp. Orientează-te către un model cu un hard drive mai mare și cu o memorie RAM cel puțin dublă.

Nu ignora porturile și compatibilitățile

Nu toate laptopurile au porturile de care vei avea nevoie. Multe modele, precum Dell XPS 13, au numai porturi USB-C și Thunderbolt 3. Dacă, însă, ai nevoie de un port USB-A sau de un cititor de carduri SD, vei da din colț în colț, prin urmare asigură-te că laptopul dorit are o gamă de tipuri de conectivitate cât mai mare.

Nu opta pentru cea mai mare rezoluție a displayului

Un device capabil să redea formatul 4K este minunat, dar nu e întotdeauna alegerea potrivită, fiindcă ecranele mici nu-ți permit să te bucuri la maxim de cea mai înaltă rezoluție.

Ba mai mult: displayurile 4K pot avea un impact major asupra duratei de viață a bateriei. Multe laptopuri cu display 4K nu sunt fiabile din acest punct de vedere. La modul cel mai serios, nu ai nevoie de 4K pe laptop, fiindcă nu-i vei vedea beneficiile, câtă vreme nu cumperi unul cu un display uriaș. Rămâi în zona de full HD (1080p), economisind banii și bateria.

Testează-l înainte să-l cumperi

laptop

Foto: Pixabay

Dacă ai cum, încearcă să testezi laptopul înainte de a-l cumpăra. Unii comercianți au modele de test, dar, în general, cel mai bun lucru pe care-l poți face este să mergi într-un magazin în care modelul dorit e expus și să te joci un pic cu el. Astfel vei lua contact cu tastatura și touchpad-ul, vei vedea cât e de greu în realitate și alte caracteristici legate de design. Sunt câteva elemente care te pot face să-ți schimbi opțiunea – de pildă vizibilitatea displayului glossy în bătaia soarelui sau a luminii puternice.

Dacă nu găsești modelul expus pe nicăieri, și totuși vrei să-l cumperi, fă-o de la un retailer care are o foarte bună politică de returnare.

Nu te gândi că mărimea nu contează

Mărimea contează, în special când e vorba de un laptop. Dacă un display mai mare îți oferă o experiență vizuală mai bună, acesta afectează mult factorul portabilitate. Dimensiunea laptopului determină dimensiunea tastaturii și a trackpad-ului, ceea ce înseamnă că dacă alegi un model cu diagonala sub 13 inci va trebui să te… înghesui un pic.

Cel mai bun mod pentru a vedea ce nevoi ai este să te gândești în ce fel ai folosit laptopurile vechi. Un ultrabook de dimensiuni reduse e cea mai bună variantă pentru cineva care călătorește mult, însă cei care vor un laptop standard vor alege probabil un model de 13,3 sau 14 inci. Dacă pleci rar de acasă cu laptopul, atunci ia în considerare unul de 15,6 inci sau chiar de 17.

Nu fii obsedat de o singură caracteristică

Ochelarii de cal nu sunt o variantă bună pentru momentul în care cumperi un laptop. E interesant să faci comparații între caracteristici, dar nu-ți seta o listă rigidă, fără a te abate câtuși de puțin de la ea. Sigur că vei avea în minte câteva lucruri clare pe care trebuie să le conțină laptopul, dar nu face o obsesie dintr-o singură caracteristică.

De exemplu, e ok să plătești un pic mai mult pentru a dubla memoria RAM, însă majoritatea oamenilor nu au nevoie de mai mult de 8 GB, în afară de cazurile în care trebuie să lucreze cu aplicații ce înghit resurse serioase de memorie.

De asemenea, nu fii obsedat de baterie, de rezoluție, de viteza procesorului. Dacă trebuie să te încadrezi într-un buget – și majoritatea o facem – trebuie să găsești echilibrul într-o mare de oferte. Asigură-te că laptopul pe care-l dorești are caracteristicile de care vei avea nevoie iar orice altceva intră în buget e un bonus.

Nu cumpăra un laptop care nu e suficient de puternic

Ultrabook-urile au devenit cele mai populare variante de laptopuri și e foarte tentant să îți asumi faptul că reprezintă cea mai bună alegere pentru tine. Cântăresc puțin, sunt suficient de mici ca să intre într-un rucsac sau într-o geantă iar prețurile sunt din ce în ce mai mici. Cum să nu le iubești?

Majoritatea oamenilor sunt de părere că performanțele lor sunt suficiente, dar profesioniștii și graficienii au nevoie de stații de lucru puternice, care să se poată descurca cu softurile avide de memorie cu care lucrează. De aceea, aceștia pot avea nevoie, de exemplu, de o placă video extrem de puternică, pe care majoritatea ultrabook-urilor de 13 inci nu o au integrată.

Nu considera că un „2 în 1” e la fel ca un laptop

laptop

Foto: Pixabay

Tabletele, device-urile 2 în 1 și laptopurile sunt categorii distincte. Nu se pot amesteca. Pe o tabletă nu poți face multe lucruri pe care le poți face cu ajutorul tastaturii unui laptop, aceasta fiind mai restrictivă când vine vorba de multitasking, browsing rapid, aplicații complexe etc.

Doar pentru că un device are un display și o tastatură, nu înseamnă că el poate face tot ceea ce face un laptop. Aceasta este o greșeală opusă celei care se concentrează prea mult pe o singură caracteristică. Pentru că, dacă ignori caracteristicile generale, intri pe un teritoriu periculos pentru viitorul tău în fața laptopului.

Citește și care sunt cele mai bune laptopuri business pentru călătorie