10 invenții de dinaintea roții

Academia Barbatilor

Roata este clasicul exemplu al primelor invenții ale omenirii – o inovație esențială care a făcut deosebirea dintre Homo Sapiens și celelalte animale și care a dus la un progres enorm în toate zonele sociale și economice. Dar, privind lucrurile din punct de vedere istoric și cronologic, roata este, de fapt, o invenție destul de… recentă.

Anticii locuitori ai Mesopotamiei (actualul Irak) au devenit primii oameni care au folosit roata acum 5500 de ani, dar alte culturi mai tinere, din alte părți ale lumii, au făcut progrese impresionante și fără a avea roata. De pildă, locuitorii din Insula Paștelui transportau și ridicau statuile moai cu mai puțin de 1000 de ani în urmă, fără a dispune de roți. De la băutură până la arc și săgeată, iată 10 invenții care au precedat roata.

1 Băutura – 9000 î.Hr.

Berea Jiahu, un tribut adus celei mai vechi băuturi din lume

Unii arheologi sunt de părere că primii fermieri au cultivat grâne pentru a face bere, și nu pâine. În timp ce gradul de influență a alcoolului asupra civilizației umane este încă dezbătut, vechimea acestuia nu suportă discuții. Cea mai veche dovadă a băuturii provine din urmele chimice vechi de 9000 de ani, rămase într-un cocktail fermentat găsit într-un vas de băut în Jiahu, China.

2 Hainele – 150 000 î.Hr.

Cu toții ne naștem goi, dar apoi suntem nevoiți să purtăm haine. Cum materialele textile, pielea și blănurile au tendința de a se dezintegra în timp, oamenii de știință au fost nevoiți să fie cât mai creativi în încercarea  de a stabili cât de veche este originea hainelor. O rochie  descoperită în Egipt are cel puțin 5100 de ani vechime, dar asta o face destul de recentă.

Hainele datează, de fapt, din vremuri mult mai străvechi: o unealtă de piatră din Germania are urme de piele de animale care sugerează că oamenii din Neandertal purtau veșminte acum 100 000 de ani iar un studiu din 2011 propune ipoteza că originea hainelor poate fi trasată până hăt, în urmă cu 170 000 de ani.

3 Bijuteriile – 110 000 î.Hr.

Veșmintele au ajutat cu siguranță oamenii să compenseze pierderea părului de pe corp și să se mute în climate mai reci, dar e posibil ca hainele să fi fost și o invenție culturală. Așa cum dovezile arheologice pot atesta, oamenii și-au împodobit dintotdeauna corpul în scopuri decorative.

Printre cele mai vechi piese de bijuterie care au rezistat până în prezent, se numără o pereche de scoici vopsite cu un pigment roșu, vechi de 82 000 de ani, descoperite într-o peșteră din Maroc, precum și un colier în formă de gheară de vultur vechi de 130 000 de ani, găsit într-o peșteră neandertaliană din Croația. O piesă funerară, descoperită într-un sit din Rusia, numit Sunghir, este ceva mai recentă: bărbatul a fost înmormântat acum mai mult de 30 000 de ani cu un aranjament elaborat din mărgele din fildeș de mamut și brățări, o bandană din colți găuriți de vulpe și un pandantiv.

4 Bărcile – 43 000–8 000 î.Hr.

barca

Oamenii și-au construit dintotdeauna bărci cu care să exploreze

Înainte ca atelajele trase de animale să devină modul de transport preferat, au existat plute și bărci.  Canoea Pesse, veche de 10 000 de ani, descoperită în Olanda, este considerată cea mai veche barcă din lume. Dar este clar că oamenii au găsit mijloace de a călători pe ape cu scopul de a pescui și explora cu mult timp în urmă. La urma urmei, oamenii au găsit o cale să traverseze mările pentru a popula Australia, Indonezia și insulele din Pacific acum cel puțin 45 000 de ani.

5 Calendarul – 8000 î.Hr.

scotia calendar

Cel mai vechi calendar cunoscut

Cu mult timp înainte ca mecanismele ceasurilor să fie inventate,  oamenii au folosit metode sofisticate pentru a măsura trecerea timpului. Un grup de arheologi a pretins că cel mai vechi calendar cunoscut din lume ar putea fi o serie de 12 gropi vechi de 10 000 de ani, descoperite în Scoția, care par să reflecte ciclul lunar.

6 Hărțile geografice – 12 000 î.Hr.

Hărțile din peștera Abauntz

La fel de bine cum au inventat modalități de a ține socoteala timpului, oamenii au găsit și mijloace de a reprezenta spațiul geografic, astfel încât să poată naviga. Cele mai vechi exemple de posibile hărți preistorice vin din Peștera Abauntz, în Spania. Se presupune că tablițele din piatră descoperite aici, vechi de 14 000 de ani, descriu munți, râuri și lacuri, intersectate cu rute și planuri de vânătoare.

7 Gătitul – 1 800 000 – 500 000 î.Hr.

La ceva timp după ce oamenii au învățat să controleze focul, a apărut și gătitul. Când începi să ții bucăți de carne și legume peste o flacără, automat nu va mai trebui să consumi energie mestecând și apoi digerând alimentele respective. O estimare pentru răspândirea gătitului ar fi undeva acum 500 000 de ani și, conform unui articol recent din Scientific American, anumiți cercetători consideră că prepararea alimentelor a fost „inventată” acum 1 800 000 ani, de către Homo erectus, un descendent direct al lui Homo sapiens. Ei presupun că această descoperire în evoluția omului a permis creierului nostru să-și mărească volumul.

8 Instrumentele muzicale – 41 000 î.Hr.

Cel mai vechi fluier din lume

Pasajele întunecate din interiorul peșterii Hohle Fels din Germania pot deveni și mai tenebroase dacă îți imaginezi că auzi sunete de fluier prin tuneluri. Acesta este situl arheologic unde au fost găsite cele mai vechi instrumente muzicale din lume: un fluier din os vechi de 43 000 de ani, făcut dintr-o aripă de vultur și un colț de mamut. Vrei să auzi cum suna? Un cercetător a creat o replică a acestui fluier – sunetul se poate asculta aici.

9 Lipiciul – 200 000 î.Hr.

Acel superglue din cutia ta de unelte are un pedigree lung. Acum 200 000 de ani, neandertalienii care cutreierau Europa foloseau o substanță adezivă din scoarță de mesteacăn pentru a fixa vârful din piatră al suliței de mânerul acesteia. Experimente recente sugerează că acest tip de adeziv era complex și greu de realizat.

10 Ceramica – 18 000 î.Hr.

Cele mai vechi piese de ceramică găsite

Cu sute de ani înainte de invenția roții, oamenii produceau veselă pentru băut, mâncat și depozitare prin ciupirea, rularea și răsucirea lutului în diferite forme, pe care apoi le ardeau până ce acestea se întăreau. Cele mai vechi vase din ceramică provin din China și datează de acum 20 000 de ani. Invenția roții a permis producerea ceramicii cu ajutorul acesteia. Unii cercetătorii consideră că roata olarului a fost probabil primul tip de roată creată vreodată.