10 lucruri de care orice bărbat modern are nevoie în bucătărie

Academia Barbatilor

În momentul în care ești pus pe „bucătărit” și vrei să pornești de la zero cu o bucătărie super-utilată, există tendința de a cumpăra prea multe lucruri. De care, poate, nu vei avea niciodată nevoie. Tot felul de dulăpioare, pe care să le umpli cu tot felul de obiecte. Orice, de la linguri care măsoară cantități la castroane de șapte mărimi, în care se fac amestecuri. Crede-ne, nu ai nevoie de atât de multe lucruri în bucătărie!

Data viitoare când ajungi în bucătăria unui prieten, aruncă o privire și convinge-te: nu trebuie să-ți umpli spațiul de gătit cu obiecte inutile. De aceea, am făcut lista de mai jos ca o sugestie pentru cele 10 lucruri de bază de care are nevoie bărbatul modern în bucătărie:

Vase și tigăi

tigaie

Numărul de vase pe care le ai în dulapurile din bucătărie nu e în directă legătură cu măiestria ta de bucătar. Investește într-o oală mare, de ciorbă, o tigaie pentru prăjit, de calitate, și o cratiță bună. Adaugă și una sau două plite și cam asta e tot ceea ce-ți trebuie.

Tigăile trebuie să aibă funduri grele, iar cratița să fie non-aderentă. Curăță-le bine imediat după ce le folosești și nu face rabat la calitate – ai diverse branduri din care să alegi, de la Tefal la Le Creuset și Greenpan.

Cuțite

chef knife

Un set de zece cuțite? Uită de idee – e o cheltuială în zadar. Cu acei bani cumpără un cuțit solid, de bucătărie, un cuțit zimțat și un cuțit mai mic, folositor pentru decojiri și lucruri asemenea. Când vine vorba de brand, fă cum făcea Anthony Bourdain și ia-ți un cuțit de chef de la Global G-2. Merită fiecare bănuț și-ți ușurează mult munca în bucătărie.

După ce-ți cumperi cuțitele, pentru a te asigura că ele rămân în „formă” pe o durată lungă, învață câte ceva despre cum să le ascuți așa cum se cuvine.

Feliator (răzătoare de fructe și legume)

feliator

Fără a ne abate de la latura profesională a activității în bucătărie, dar cu gândul la a tăia mai repede legumele și fructele și, în același timp, a le face să arate mai uniforme, îți sugerăm să investești într-o răzătoare. Fie că vei tăia morcovi, cartofi sau sfeclă un feliator se va dovedi ajutorul de nădejde atunci când vei dori să termini treaba repede și bine.

Strecurătoare

strecuratoare

Pășește cu atenție în această zonă. Când vine vorba de strecurători, oamenii par să nu bage prea mult în seamă acest obiect umil. Vei fi surprins să afli că există o mare varietate de strecurători – unele se agață de oală, altele au piciorușe de plastic, unele se pot scufunda în chiuvetă etc. Treci peste amănunte nesemnificative și cumpără-ți o strecurătoare solidă, din oțel inoxidabil.

Tacâmuri

tacamuri

Ai nevoie de un set de tacâmuri solide, din oțel inoxidabil, fără brizbrizuri inutile și fără mânere de plastic. De fapt, o regulă de bază în bucătărie spune să nu cumperi niciun obiect care are mâner de plastic, deoarece, mai devreme sau mai târziu, acesta va cădea. Studiază piața pentru un set de tacâmuri de calitate, iar dacă nu vrei să-ți bați capul prea tare, mergi la IKEA, unde vei găsi multe variante.

Răzătoare

razatoare

Ai nevoie de o răzătoare bună, pentru momentele în care vrei să „transformi” un cașcaval. Evident, ai nevoie de o răzătoare solidă, din oțel și nu din metale ușoare, pentru a nu se îndoi în cele mai nepotrivite momente. Există nenumărate modele de răzătoare, au apărut și cele orizontale, cu cutie dedesubt, dar noi îți recomandăm una clasică, pe care s-o folosești cu încredere ani buni.

Vas cu capac

vas de fonta

Un vas solid de yena cu capac e folositor oricând și în orice perioadă, dar în special în lunile de iarnă. E bun pentru orice, de la fripturile pregătite în stil slow-cooking la carnea de vânat, plăcinte ciobănești și musakale grecești. Dacă-ți permite bugetul, alege un vas din fontă, cu un capac etanș și mânere prietenoase.

Șorț de bucătărie

sort de bucatarie

Mirosul din bucătărie e inevitabil. Micile pete de sos de roșii ce poposesc pe tricou sau pe pantaloni nu sunt deloc estetice. Trebuie să investești într-un șorț de bucătărie. Caută o versiune premium, dacă vrei să pari un chef gata să meargă la emisiuni televizate sau, în caz contrar, ia-ți un șorț fără pretenții pe care, evident, să-l și speli din când în când.

Tocător

tocator

Lemn sau plastic – nu contează. Dacă vrei un set din acela de plastic, în culori, pentru a evita „contaminările” între diversele tipuri de alimente, e-n regulă, însă nu te gândi că ai rezolvat lucrurile în mod igienic. Parcă mai degrabă am opta pentru un tocător zdravăn, din lemn de stejar: arată mai bine și durează mai mult.

Veselă

vesela

Evident, trebuie să mănânci în ceva. Vesela vine la set de câte 6 farfurii de trei tipuri (ciorbă, felul doi și desert), la care se pot adăuga și câteva platouri. Culorile țin de gustul fiecăruia, însă un bărbat adevărat nu mănâncă în farfurii cu pitici de grădină.

Citește și: Top 7 cei mai premiați bucătari din lume