10 lucruri istorice legate de barbă, pe care probabil nu le știai

Academia Barbatilor

Ți-ai lăsat barba să crească și ai ajuns să posezi o frumusețe de care ești foarte mândru. Bărboșii sunt la „putere” în această perioadă iar „menhood”-ul acesta îți dă încredere și îți creează o stare de împlinire. Te-ai gândit însă vreodată că barba a generat de-a lungul timpului o mulțime de discuții, de întâmplări, de momente vesele sau triste, chiar de conflicte? Iată câteva lucruri despre barbă, pe care probabil nu le știai:

În Egiptul Antic trebuia să ai barbă aurită

tutankhamonDacă voiai să fii luat în serios în Egiptul Antic, îți vopseai barba în auriu. O barbă aurie era simbolul unei persoane sus-puse, care deținea o poziție autoritară și care avea un statut aparte. Lucrurile mergeau atât de departe încât în timpul ceremoniilor până și vacile împărătești purtau bărbi artificiale aurii.

Petru cel Mare ura bărbile

Țarul rus Petru cel Mare nu era deloc un fan al bărbilor, ba dimpotrivă. El prefera ca supușii lui să fie bărbieriți și a instituit o taxă de o mie de ruble pentru oricine avea păr facial. Dacă aveai barbă și plăteai taxa, primeai un medalion care servea drept „licență” de barbă. Dar chiar și așa, nu te puteai bucura cu totul de propria-ți barbă, fiindcă pe acel medalion scria: „barba e o povară fără sens”.

Barba lui Lincoln – generată de o școlăriță

abraham lincolnNiciun alt președinte american nu a purtat o barbă mai onorabil și mai elegant ca Abraham Lincoln. Iar cel care l-a ajutat să o facă a fost o puștoaică de 11 ani, care i-a dat un sfat la momentul potrivit. În 1860, când Lincoln se afla în campanie electorală, a primit o scrisoare de la Grace Bedell, o școlăriță care îi ordona de-a binelea să-și lase barba să crească. Lincoln era un adevărat magnet pentru partea feminină, iar Bedell era o mare fană de-a lui. Atât de mare încât i-a spus că dacă-și lasă barbă, îi va convinge pe cei patru frați mai mari ai ei să-l voteze. După alegeri, Lincoln s-a întâlnit cu fata și i-a spus că scrisoarea ei l-a convins să-și lase barbă.

Castro era să fie deposedat de barbă

fidel castroSe știe că dictatorul cubanez Fidel Castro a supraviețuit unor peste 600 de tentative de asasinat din partea CIA. Una dintre acestea avea la bază un plan prin care hainele lui Castro urmau să fie contaminate cu săruri de thaliu, care i-ar fi provocat acestuia nici mai mult nici mai puțin decât căderea bărbii.

Thomas More și-a cruțat barba

Pe 26 iulie 1535, cu scurt timp înainte de a fi executat, Sir Thomas More a declarat că barba lui nu a comis nicio trădare și de aceea nu trebuie să sufere aceeași soartă crudă pe care urmează să o aibă posesorul ei. Așa că More s-a bărbierit chiar înainte ca nemilosul călău să-i zboare căpățâna de pe umeri.

Alexandru cel Mare și-a bărbierit ostașii

Bărbile au fost uneori considerate periculoase în combatul corp la corp, deoarece erau un „obiect” de care adversarii puteau trage. Din această cauză, Alexandru cel Mare îi punea pe ostașii lui să se bărbierească înainte de marile bătălii. După ce lupta se termina, aceștia puteau să-și lase liniștiți bărbile să crească la loc.

Bărboșii de la Z.Z. Top au refuzat 1 milion de dolari

zz topProbabil cei mai celebri bărboși ai rock-ului sunt cei doi din trupa ZZ Top. Povestea lor e una simpatică: la sfârșitul anilor 70, trupa a luat o pauză iar chitaristul Billy Gibbons și basistul Dusty Hill, fără să se vorbească și fără să știe ce urmează să facă celelalt, au decis să-și lase barbă. Când s-au reunit, Gibbons și Hill au rămas surprinși văzându-și look-urile și au convenit că nu-și vor mai da jos podoaba facială. La un moment dat, Gillette le-a oferit un milion de dolari ca să scape de bărbi dar cei doi au refuzat. Așa cum știm, din trupă face parte încă un membru. Care nu are barbă dar pe care-l cheamă… Frank Beard (barbă în limba engleză).

Cea mai bărboasă femeie

Vivian Wheeler

Vivian Wheeler

Americana Vivian Wheeler deține recordul pentru cea mai lungă barbă purtată de o femeie. Barba crescută de Wheeler după moartea mamei ei, în anul 1990, a măsurat 28 cm. Celebră în istorie a rămas însă o altă femeie din America, Annie Jones Elliott, născută în Virginia, care făcea senzație cu barba imensă la sfârșitul secolului 19 și începutul secolului 20.

Bărbații Amish au bărbi, nu și mustăți

amishComunitatea Amish, din America, e cunoscută pentru faptul că bărbații își lasă să crească bărbi stufoase. Motivul e simplu: după ce se căsătoresc, bărbații Amish încetează să se mai bărbierească, considerând că barba e un simbol al masculinității proaspăt dobândite prin actul comuniunii. Și totuși, există și o explicație religioasă, și anume aceea că în Biblie toți bărbații sunt bărboși. Însă bizar este faptul că nu vei vedea niciodată un bărbat Amish care poartă mustață. De ce? Cei din comunitatea Amish se consideră un grup pacifist iar mustățile erau simbolul bărbaților care pe vremuri mergeau la război.

Un filosof cu barba până la moarte

Filosoful grec Epictetus, adept al curentului stoic, considera că toate evenimentele exterioare ființei umane nu pot fi controlate, în vreme ce indivizii trebuie să fie responsabili de propriile lor acțiuni. În mod particular, el se simțea responsabil de propria barbă, despre care spunea că face parte din identitatea lui, susținând că mai bine moare decât să și-o dea jos.