10 lucruri nebunești pe care să le faci înainte să mori

Academia Barbatilor

Auzim tot timpul în jurul nostru fraza „o viață ai…” (nu spunem și continuarea). E un clișeu vechi, dar extrem de adevărat în înțelesul lui minimal filosofic. Avem o singură viață și mulți nu știu s-o trăiască la maxim, pentru a „înghesui” în ea și acea doză de distracție și aventură pe care ar putea-o avea fără un efort prea mare.

Citește și: Hygge, Lagom și Sisu – trei filosofii nordice și învățămintele pe care le putem trage din ele

Desigur, în această categorie călătoriile ar ocupa un loc important. Dar, nu-i așa că uneori îți dorești ceva mai mult și mai intens? Ba chiar mai nebun? Știm răspunsul. Și în caz că nu ai idei, îți oferim noi câteva. După ce le încerci, în mod sigur te vei simți mai împlinit și mai fericit. Iată 10 lucruri (aparent) nebunești, pe care să le faci înainte să mori:

1 Fă skydiving

lucruri nebunești

Foto: Pixabay

Să sari din avion e cu adevărat un lucru nebunesc. Probabil asta e cea mai nebună dintre idei, fiindcă numai la gândul că te duci acolo, sus, urmând a plonja spre pământ rugându-te să nu te lase baltă parașuta, e suficient cât să-ți stimuleze nevoia de adrenalină, în egală măsură cu teama.

Citește și: 7 sporturi de iarnă extreme, pentru amatorii de adrenalină

Dar deîndată ce teama inițială trece, rămâne ideea că plutirea liberă poate fi o experiență pe care să n-o uiți toată viața. Vei vedea peisajul înconjurător așa cum puțini au ocazia să o facă, vei face cunoștință cu păsările pe drumul de întoarcere și vei simți din nou pământul sub picioare, ca un învingător care tocmai a cucerit cea mai înaltă redută. Caută cluburile de skydiving – în România, unul dintre ele este Skydiving Center.

2 Zboară cu balonul cu aer cald

lucruri nebunești

Foto: Pixabay

Dacă totuși ți-e prea frică să zbori liber prin aer, fă-o cu balonul cu aer cald. Este una dintre cele mai frumoase senzații pe care ți-o poate oferi o călătorie pe calea aerului. Alege-ți locul și cumpără un zbor cu balonul, pentru a te bucura nu doar de peisajele fantastice, ci și de atmosfera ușor bizară, dar absolut fabuloasă.

Cea mai bună perioadă pentru un zbor cu balonul cu aer cald este la primele ore ale dimineții. Mergi în Cappadocia, în Africa de Sud, pe Valea Loirei, etc. În România, o poți face la Wonderland Cluj sau, în zona București, la Smart Experience.

3 Condu un Ferrari

lucruri nebuneștiFerrari – un automobil de vis, care costă mai mult decât unii oameni câștigă în… dar să nu ne gândim la bani, ci la bucuria de a te afla măcar în preajma acestui brand și de a-i face fotografii. Dar nu-i așa că experiența ar trebui dusă la un alt nivel și că ai da orice să-l poți conduce, fie și măcar pentru câteva minute?

Probabil că dacă te duci la un dealer Ferrari și rogi conducerea să-ți dea o mașină în teste, te vei lovi de un refuz categoric. Pentru că un Ferrari nu se conduce chiar ca orice mașină obișnuită, iar riscurile sunt mari. Dar există și alte mijloace: înscrie-te într-un club auto sau găsește pe cineva care-și vinde Ferrari-ul și roagă-l să dai o tură cu el, pretinzând că ești un posibil cumpărător. Pe de altă parte, există locuri în care poți închiria un Ferrari. Doar că… alimentează cum se cuvine un card.

Dacă ajungi, însă, la Maranello, poți face un drive test cu Ferrari. Aici, de pildă, pentru 10 minute de drive test pe o distanță de 10 km plătești de la 140 euro (în funcție de model).

4 Fă o plimbare cu sania trasă de câini în Alaska

lucruri nebunești

Foto: alaska.org

În Alaska întâlnești unele dintre cele mai frumoase peisaje din lume. Sălbăticia de acolo este imperială și-ți taie răsuflarea, lăsându-te fără cuvinte. Imaginează-ți cum ar fi să străbați teritoriul Alaskăi, în plină iarnă, într-o sanie trasă de câini. Acesta ar fi un test de anduranță în mijlocul unui climat extrem de rece.

Câinii pot atinge viteze incredibile, dar cu toate precauțiile și mijloacele de protecție împotriva frigului, tot va trebui să-l înfrunți. Este una dintre cele mai bune experiențe pe care le poți avea în Alaska, iar cele mai bune tururi de acest gen le găsești aici.

5 Înoată cu rechinii

Foto: Thrillist

Înotul alături de rechini poate părea ceva absurd: cine ar vrea să facă așa ceva, din moment ce orice dințos te-ar face franjuri instant? Dar lucrurile pot sta un pic diferit, în așa fel încât să trăiești o experiență de neuitat. Mai precis, poți înota alături de delfini, în interiorul unei cuști.

Desigur, chiar și-așa s-ar putea să ți se pară înfricoșător auzind cum dinții rechinilor lovesc barele de oțel, dar, în același timp, riscurile de a fi sfârtecat sunt aproape zero. Această activitate e pretabilă pentru pasionații de scufundări și poate fi realizată în multe locuri din lume, din Bahamas în Fiji, din Mexic în Maldive, din Costa Rica în Africa de Sud.

6 Pleacă în spațiu

lucruri nebunești

Foto: Videoblocks

Ușor de zis, mai greu de făcut. Dar câtă vreme îți setezi un buget de călătorii de-a dreptul uriaș, poate că această activitate nu va rămâne doar la stadiul de vis. Așadar, presupunând că ți-ai văzut deja țara și că ai scotocit prin toate colțurile lumii, ce-ți rămâne de făcut dacă nu să rezervi o călătorie în spațiu? Space Adventures e un site care te poate ajuta să ajungi acolo unde străbunicii noștri nu credeau să se ajungă vreodată.

7 Vizitează cele 7 minuni ale lumii moderne

lucruri nebunești machu picchu

Foto: Pixabay

Cele 7 minuni ale lumii antice nu se mai pot vizita, întrucât multe dintre ele au dispărut de mult. Dar oamenii au făcut o listă cu 7 minuni ale lumii moderne, iar ele pot fi bifate fără nicio problemă, aceasta fiind una dintre cele mai facile provocări din această listă. Câtă vreme ai bani.

Așadar, fă-ți singur traseul, fără a uita să incluzi următoarele locuri: Marele Zid Chinezesc, statuia lui Isus Mântuitorul, din Rio de Janeiro, Machu Picchu (Peru), Chichen Itza (Mexic), Colosseumul din Roma, Petra (Iordania) și Taj Mahal (Agra, India).

Citește și: Descoperă Rio de Janeiro așa cum nu ți-l prezintă niciun ghid turistic (2)

8 Mănâncă ceva bizar

lucruri nebunești

Foto: The Daily Beast

Unul dintre avantajele călătoriilor îl reprezintă faptul că poți încerca diverse mâncăruri exotice. Deși majoritatea arată îmbietor și sunt delicioase, unele sunt de-a dreptul scârboase. În funcție de țara în care te afli, poți încerca insecte, viermi, șerpi sau alte animale pe care nu le-ai include niciodată în meniul tău de zi cu zi. Fă o nebunie și încearcă să mănânci ceva bizar, poate chiar care încă… mișcă. Păstrează-ți calmul și imortalizează momentul.

Citește și: Călătorești cu rucsacul în spate? Iată ce trebuie să știi

9 Cheltuiește-ți banii în Vegas

lucruri nebunești

Foto: Pixabay

Las Vegas e kitschul complet, kitschul genial, locul în care orice petrecere e pe „steroizi”. Cazinouri, baruri, restaurante, hoteluri și tot felul de alte locuri în care te poți distra la maxim și, în același timp, poți intra în bucluc. Am auzit cu toții zicala „ce se întâmplă în Vegas, rămâne în Vegas”. Nu a fost inventată degeaba.

Nu poți ajunge în Las Vegas și să nu intri într-un cazinou pentru a juca. Cum ar fi să-ți pui toți banii la un joc de Blackjack sau pe un număr de ruletă? Poate că nu e chiar cea mai bună idee, dar la urma-urmei îți poți seta un buget pentru jocurile de noroc și ți-l poți risca. Dacă pierzi, nu dispera. Ăsta e Vegasul: poți trece la următoarea distracție. Dar dacă vei câștiga… îți poți prelungi vacanța cu câteva zile.

10 Scrie o carte

lucruri nebunești

Foto: Pixabay

În cazul în care reușești să treci măcar prin trei sferturi dintre experiențele de mai sus, gândește-te să povestești despre ele într-o carte, care să rămână nepoților și posterității. Romanele de ficțiune sunt bune, dar adevăratele experiențe de viață transpuse într-o carte sunt mult mai interesante. Și da, poți include fotografii, ba chiar e recomandabil.

Dacă nu ai chef să o publici imediat, așterne-ți gândurile pe măsură ce-ți trăiești experiențele. Cândva, la o vârstă mai înaintată, vei avea destul material ca să-l pui într-o carte. Iar dacă nu ai talent la scris, sună un prieten care are. Pentru asta sunt prietenii și… scriitorii-fantomă.

Citește și: 15 lucruri care te vor face un bărbat mai interesant