10 lucruri pe care nu le știai despre sauna finlandeză

Academia Barbatilor

Din Finlanda până în Statele Unite, din Rusia în Japonia și din Suedia în… România, sauna și-a câștigat de-a lungul secolelor o popularitate indubitabilă. O sesiune de saună, pe parcursul căreia să transpiri în valuri, reprezintă un excelent mod prin care să-ți cureți organismul și să intri într-o stare de relaxare și revigorare cu urmări benefice.

Am vorbit aici despre beneficiile pe care le aduce sauna sănătății. Dincolo de ele, însă, hai să află și câteva lucruri interesante despre sauna finlandeză, pe care, de ce nu?, să le discutăm chiar în acele minute de „abureală” împreună cu partenerii de cabină.

Îmbăierile încinse există în multe culturi și civilizații de pe întregul glob. Sauna este varianta finlandeză a acestei activități, ea înglobând ritualuri, tradiții și superstiții, într-un mod sănătos și eficient, preluat de multe alte popoare.

1 Sauna cu fum – mama saunelor

Foto: Pixabay

Originile saunei datează undeva în preistorie. Cea mai tradițională saună finlandeză este sauna cu fum. Aceasta presupune existența unei podele de pământ, a unei mici afumători și a 2-3 ferestre foarte înguste. Aceste saune sunt întunecoase la interior iar afumătoarea le umple cu o aromă unică și oarecum plăcută. Finlandezii glumesc adesea că există două tipuri de saune cu fum: cele care au ars și cele care nu au ars încă.

2 Saune publice și saune private

În urma perioadei de migrație a populației finlandeze de la sat la oraș, pe parcursul secolului 19, numărul saunelor publice din această țară a început să crească. Și asta deoarece saunele particulare din mediul urban aveau un risc crescut de incendiu. În anii ’50, însă, fenomenul s-a manifestat în celălalt sens, odată cu apariția saunelor electrice în clădirile de apartamente. Sauna a devenit din ce în ce mai accesibilă persoanelor obișnuite.

3 Finlandezii fac saună de două ori pe săptămână

În mod istoric și tradițional, finlandezii fac saună în fiecare zi. Și totuși, în secolul 20, numărul sesiunilor săptămânale de saună s-a redus, în medie, la două. Iar ele se desfășoară, de regulă, miercurea și sâmbăta. Într-o perioadă în care scriitorul și dramaturgul victorian Edward Bulwer-Lytton îi descria pe britanici drept „marii nespălați”, finlandezii dădeau dovadă de o igienă personală ireproșabilă: în epoca victoriană existau 5,5 milioane de finlandezi și 3,5 milioane de saune.

4 Sauna finlandeză, un loc versatil

sauna finlandeză
Foto: Pixabay

În Finlanda, sauna a fost folosită și ca un loc steril în care să te tratezi de diverse boli sau în care femeile să dea naștere. De asemenea, în mod tradițional, în saune se afumau diverse cărnuri și pești, se preparau malturi și se uscau haine. Cabina de saună era ținută separat de casa în sine, din motive de securitate, deoarece aceasta se afla mai mereu în pericol de a lua foc. Când se construia o casă nouă, sauna funcționa chiar ca reședință temporară. Sau, în unele cazuri, drept cameră de oaspeți.

5 În saună se desfășurau practici medicale

Sauna e asociată cu vindecarea, cu medicină tradițională, cu spa-ul. În zilele de azi în interiorul saunelor încă se practică masajul și echilibrarea corporală. Pe vremuri, însă, aici se întâmplau lucruri mai „dure”, precum „scurgerea de sânge”, și asta deoarece cabina plină de aburi era considerată un mediu steril. Oricum, practicarea saunei în mod regulat reprezintă un tratament foarte bun împotriva răcelilor și a problemelor cardiovasculare. Finalndezii obișnuiesc să spună că „dacă ceva nu poate fi tratat cu saună, vodcă sau gudron, atunci probabil e fatal”.

6 Goi în saună

Procedura unei băi de aburi în saună variază în funcție de țară, de comunitate, de familie și de preferințele personale. Britanicii consideră că în saună se poate sta gol fără probleme, indiferent de sex. Finlandezii separă, totuși, femeile de bărbați, fără a seta o vârstă minimă pentru cei care vor să facă saună. Costumele de baie nu sunt tocmai recomandate atunci când faci o baie de aburi, dar e de așteptat ca finlandezii să se acopere cu un prosop mic.

7 Tipuri de saună

sauna finlandeză
Foto: Pixabay

În mod normal, există cinci tipuri de saună distincte. Finlandezii pragmatici scot în prim plan nevoia de electricitate și de încălzitoare pe gaz, dar de regulă saunele se pot clasifica în:

– saună cu fum

– saună cu foc de lemne cu stocare de căldură

– saună cu foc de lemne permanent

– saună pe gaz/ulei

– saună electrică

8 Nu te pui cu elful de saună

Cultura tradițională finlandeză e plină de apariția în orice loc a tot felul de ființe mitice, iar sauna nu face excepție, din moment ce aici este casa elfului de saună (Saunatonttu) și a spiritului aburilor (löylyhenkki). Elful are rolul de a proteja sauna și pe cei care o practică. Dacă înjuri în saună s-ar putea să-l superi pe elf, care ar putea să-i dea afară din sanctuarul lui pe cei necuviincioși, care nu-i respectă regulile.

9 Cea mai mare saună

Cea mai mare saună care funcționează pe bază de lemne se află la Academia Navală Finlandeză Suomenlinna. A fost construită în anul 1904 pentru a asigura îmbăierile cu aburi a unui grup de 180 de cadeți navali. Are o suprafață de 65 metri pătrați și o înălțime de 5 metri.

10 Eticheta în sauna finlandeză

sauna finlandeză
Foto: 123rf.com

Regulile de purtare în sauna finlandeză sunt simple. Mai întâi te dezbraci de toate hainele, fără să fii pudic. E politicos să faci un duș înainte de a intra în saună. Înauntru stai cât de mult te simți confortabil și te poți reîntoarce ori de câte ori dorești. Când ies din saună, finlandezii obișnuiesc să sară într-un lac sau să se tăvălească prin zăpadă. Sau – în cazul vizitatorilor, în special – să facă un duș. Dacă alegi să te tăvălești în zăpadă, asigură-te însă că zăpada e proaspătă și pufoasă, fiindcă cea înghețată va avea efect de șmirghel.

Citeșe și: Înotul și beneficiile lui pentru sănătate