10 lucruri pe care să le ai întotdeauna în mașină

Academia Barbatilor

Șoferii trebuie să fie întotdeauna prevăzători. Și să aibă un plan pentru cele mai negre scenarii. Dacă ești șofer, nu trebuie să ignori clișeele, atunci când vine vorba despre a-ți pregăti mașina pentru drum, în special atunci când condițiile meteo nu sunt propice. Telefonul mobil nu e suficient și nu rare sunt situațiile în care el nu face doi bani, fiindcă nu ai pe cine să suni și, oricum, ești prea departe de un eventual ajutor care să-ți vină în cel mai scurt timp. De aceea, nu trebuie să fii nepregătit. Am selectat mai jos o listă cu 10 obiecte pe care trebuie să le ai întotdeauna în mașină, pentru situații de urgență.

1 Pompa de umflat cauciucuri

E foarte important să ai anvelopele umflate corespunzător. Doar așa, acestea vor rula și se vor uza în egală măsură, prelungindu-și viața și îmbunătățind consumul de combustibil al mașinii. Presiunea în pneuri trebuie să fie cea ideală și, în caz că nu știai, aceasta e menționată pe tocul portierei de la șofer. Ține în portbagaj o pompă cu manometru, pentru situațiile în care ți s-a dezumflat un cauciuc și nu ai o benzinărie sau o vulcanizare în apropiere.

2 Lichid de frână

Ți s-a întâmplat vreodată să conduci pe autostradă, să fii nevoit să încetinești, să calci frâna și să nu se întâmple nimic? Apeși, apeși dar mașina rulează cu aceeași viteză. E un sentiment înfricoșător. Iar cauza este probabil legată de faptul că ai avut o scurgere a lichidului de frână. Dacă ai lichid de rezervă, vei putea să ajungi în siguranță la un service auto unde să rezolvi problema. De asemenea, lichidul de frână servește, la nevoie, ca lubrifiant și anti-coroziv.

3 Ulei de motor

ulei motorVerifică nivelul uleiului iar dacă acesta este scăzut, adaugă atât cât este necesar să ajungă la nivelul acceptabil. Scopul principal al uleiului este să lubrefieze motorul. În același timp, uleiul menține motorul rece și oprește coroziunea. Este recomandabil să schimbi uleiul la fiecare 10.000 km sau o dată pe an. Dar mulți uită să facă acest lucru și astfel motorul se uzează, ducând la probleme majore.

4 Încărcător de telefon mobil

E foarte util să ai în torpedoul mașinii un încărcător de telefon. Mai ales pe timp de iarnă, telefoanele au tendința de a se descărca mai repede, așa că e posibil să te trezești fără mobil la drum lung. Și nu se știe niciodată când ai nevoie să faci un apel. Cumpără un încărcător de mașină universal, eventual cu mufe diferite (pentru iPhone și telefoanele cu Andoid), și ține-l la-ndemână.

5 Soluție anti-pană

Multe dintre modelele noi de automobile nu mai includ un cauciuc de rezervă, scopul fiind de a micșora costurile. Dar nu poți pleca la drum cu un cauciuc dezumflat, nu-i așa? Și nu vrei nici să faci cu mâna la sute de mașini care trec pe lângă tine cu viteza vântului, în speranța că cineva se va opri și te va ajuta într-un fel sau altul. Caută prin magazine și cumpără o soluție anti-pană care e compatibilă cu tipul de cauciucuri pe care le ai pe mașină.

6 Cabluri de pornire

cabluriDe câte ori ți s-a întâmplat să uiți farurile aprinse în parcare, să pleci în casă și, peste noapte, să te trezești cu bateria descărcată? Sigur, lucrul acesta nu se mai întâmplă la mașinile noi, ale căror faruri se sting automat chiar dacă ești uituc, dar chiar și-așa, e musai să ai în portbagaj niște cabluri de pornire pentru situațiile în care ai nevoie de curent pe care să-l iei de la un alt autoturism. Pentru că bateria te poate lăsa și din alte motive. De pildă, pentru că prea veche și ai uitat s-o schimbi.

7 Trusa de prim ajutor

trusa prim ajutorÎn primul rând, trebuie să o ai cu tine, fiindcă altfel vei fi amendat, trusa de prim ajutor fiind obligatorie. Dar cele mai multe persoane nu-și bat capul cu ea și nu schimbă kitul din interior. Care chiar poate fi de ajutor în unele situații în care îți trebuie bandaje și alte lucruri. De fapt, știi ce conține o trusă standard de prim ajutor? Probabil că nu. Îți spunem noi: o mulțime de obiecte, printre care materiale sanitare (bucăți de pansament rapid, rolă de leucoplast, fașă de tifon, bandaje, mânuși de unică folosință, comprese de tifon sterile, fașă elastică, pansament steril absorbant) dar și alte materiale (o foarfecă cu vârfuri boante, un dispozitiv de respirație gură la gură, minim 6 ace de siguranță, o folie de supraviețuire izotermă, o broșură cu instrucțiuni de prim ajutor și… lista cu conținutul trusei).

8 Extinctor

Mașinile pot lua, Doamne ferește!, foc. Iar combustibilul din ele abia așteaptă. Conform legii, e obligatoriu să ai în mașină un stingător auto, omologat RAR, aflat în garanție și care să aibă inscripționat termenul de valabilitate.

9 Triunghi reflectorizant

Pe lângă trusa medicală și extinctorul, acesta este al treilea obiect obligatoriu pentru orice șofer, fără de care, dacă ești depistat de un control al Poliției, vei fi amendat. Conform Codului Rutier, ești obligat să ai două triunghiuri reflectorizante atunci când circuli pe drumurile publice, care să fie omologate internațional (recunoscute după marca de omologare, reprezentată de litera E și codul țării care a acordat omologarea încadrate într-un cerc, plus o serie de identificare). Desigur, triunghiurile reflectorizante le vei pune în spatele și în fața mașinii, la o distanță de cel puțin 30 m de aceasta, în cazul în care staționezi pe marginea carosabilului, din pricina unei probleme tehnice.

10 O trusă de scule

trusa sculeNu (prea) mai avem Daciile de pe vremuri, la motoarele cărora puteam umbla cu lejeritate dacă se întâmpla ceva. Prin urmare, o trusă de scule poate părea inutilă în ziua de azi. Cu toate acestea, nu strică s-o ai în portbagaj, fiindcă nu știi când ai nevoie de o cheie, de o cheie franceză sau de un ciocan. În plus, pune acolo și o bandă adezivă, care poate face minuni de multe ori, în cele mai diverse situații.

Bonus – alte obiecte: o hartă (în ciuda GPS-urilor de azi, dacă ești pe porțiuni în care nu ai semnal sau nu-ți poți folosi telefonul, harta e sfântă), o pătură (nu se știe când ești nevoit să o folosești iarna, dacă rămâi înzăpezit pe un drum, noaptea), bani (când nu avem nevoie de ei?), apă și mâncare (e important ca la drum lung să te hidratezi. Iar benzinăriile nu sunt chiar pe toate drumurile).