10 moduri în care poți să înveți o limbă străină

Academia Barbatilor

Probabil ai avut (sau vei avea) dorința de a te apuca să înveți o nouă limbă străină. O limbă străină e ca o meserie: odată ce ai învățat-o, există o șansă destul de mare să reușești să trăiești de pe urma ei. Și cu cât limba învățată e mai rară, cu atât aceste șanse cresc. În ziua de azi, a ști cât mai multe limbi străine e unul dintre cele mai mare bonusuri pe care le poți aduce dezvoltării personale.

Așadar, dacă există dorință, rămâne s-o pui și în practică. Învățarea unei limbi străine nu e un lucru ușor, mai ales că unele limbi sunt mai dificile ca altele. Însă asta nu ar trebui să te descurajeze, mai ales că există mai multe moduri în care să acumulezi cunoștințele necesare, pe lângă clasicul curs pe care-l poți face undeva. Iată-le:

1 Concentrează-te pe fluență și vocabular

cum să înveți limbi străine
Foto: cybrain

Învățarea unei limbi străine e o sarcină dificilă iar mulți profesori se focusează pe învățarea gramaticii. Gramatica e foarte importantă, dar poate încetini considerabil progresul. Asimilarea  vocabularului și a jargonului e mai importantă la început, urmând ca mai târziu să ai în vedere și gramatica. Ascultă conversațiile pe care le au nativii limbii respective, aceștia vorbind adesea în dialectul local și în jargon, care pot fi foarte diferite de textele limbii „oficiale”.

2 Călătorește

Dacă nu aveai o scuză pentru a călători, atunci o poți invoca pe aceasta: faptul că vrei să înveți o limbă străină. Ce modalitate mai bună de a o face există decât să mergi într-o țară în care se vorbește limba respectivă și să o înveți de la localnici? Sigur, va trebui să bâjbâi la început, printre fraze și cuvinte, dar cu tenacitate vei deprinde relativ repede noțiunile de bază. De asemenea, cu cât vei petrece mai mult timp acolo, cu atât vei învăța mai mult. Dar chiar și o vizită scurtă te va ajuta enorm. Și poate reprezenta un foarte bun mod de a porni pe drumul… cunoașterii.

3 Folosește o aplicație

Foto: CarmenMurillo

Există multe aplicații – unele dintre ele foarte bune – cu ajutorul cărora poți învăța o limbă străină. Alege una care oferă exerciții practice, de pronunție, cu focus pe utilizarea limbii în diferite situații. Frumusețea folosirii unor astfel de aplicații este că, dacă te plictisești de ea, o poți șterge pentru a instala alta.

4 Ascultă podcasturi

Există tot felul de podcasturi, inclusiv aplicații de podcasturi care te învață aproape orice limbă străină ți-ai dori. Partea bună la podcasturi este că le poți asculta aproape oriunde, în casă sau când ești la volan.

5 Citește la infinit

Cititul e o modalitate excelentă de a învăța o nouă limbă străină iar partea cea mai bună este că poți alege un domeniu care te interesează și-ți face plăcere. Găsește o revistă online și alege un articol. Poți traduce părți din text pentru început. Odată ce te-ai obișnuit cu cititul articolelor, te poți muta la cărți. Și aproape fără să-ți dai seama, vei ajunge să citești și să înțelegi fără probleme.

6 Privește la TV, la filme și la clipuri video

Majoritatea oamenilor adoră să se uite la televizor iar cu progresele tehnologice din ultimii ani ai de ales dintr-un infinit de posturi TV străine, de filme în toate limbile pământului și de show-uri subtitrate în engleză (presupunând că știi engleză deja). Caută în mod special filme cu subtitrări în română și fii atent la cuvintele rostite de actori, făcând analogii lingvistice. Nu e departe de adevăr sintagma potrivit căreia o limbă străină se învață și din filme.

7 Găsește-ți un prieten străin

Acum două-trei decenii era chiar cool să ai un prieten peste hotare, cu care să corespondezi. Odată cu expansiunea internetului, și implicit a rețelelor de socializare, această sarcină a devenit foarte ușoară: îți poți face prieteni în aproape orice țară. După cum, există camere de chat în orice limbă, iar acestea te pot ajuta să exersezi cunoștințele dobândite deja și să capeți altele direct de la oamenii care vorbesc limba respectivă.

8 Ia-ți un meditator

Dacă dispui de bani, angajează-ți un profesor care să-ți dea meditații în particular. Acesta e bun în special dacă, să zicem, urmează să pleci din țară pentru o perioadă mai îndelungată (de pildă, la studii) și vrei să înveți o limbă străină mai repede. Nu căuta neapărat profesori în etate – cei mai apropiați de tine ca vârstă pot avea metode de predare mai moderne și mai eficiente.

9 Folosește o platformă online

cum să înveți limbi străine
Foto: fizkes

Dacă nu găsești un profesor în zona ta (probabil nu e doldora de oameni care știu olandeza și care sunt și dispuși să-i învețe pe alții) folosește o platformă online. Majoritatea profesorilor de pe aceste platforme sunt vorbitori nativi în limbile respective și e posibil să aibă și un background în educație. Marele avantaj al acestor platforme este că poți studia confortabil din fotoliul de la birou, prin intermediul unui video-chat, fiind, practic, față în față cu profesorul aflat la distanță.

10 Studiază o cultură străină

Învățarea limbilor străine poate să fie și distractivă, nu doar educativă, deoarece presupune mai mult decât cuvinte vorbite și scrise. Poți începe să studiezi gastronomia unei țări, artele, filmele, obiceiurile și, în general, cultura, alegându-te din toată documentarea făcută cu termeni și cuvinte învățate, care te vor ajuta foarte mult în procesul complet al deslușirii limbii respective.

Citește și: Cele mai bune aplicații pentru învățarea unei limbi străine