10 moduri inteligente prin care să te protejezi online

Academia Barbatilor

Computerul care stă pe birou, laptopul, smartphone-ul din buzunar, televizorul inteligent, routerul wireless. Adevărate portaluri prin care cineva cu intenții criminale poate intra în casa ta, în viața ta. Furtul de identitate este unul dintre cele mai mari riscuri care apare atunci când nu-ți protejezi computerul și device-urile de creaturile sălbatice care „circulă” pe calea biților. Așa ajungi ca necunoscuții să-ți monitorizeze casa și să-ți umble în computer, speculând breșele de securitate, verificându-ți fiecare mișcare, online și offline, și ajungând, la final, să-ți pună viața în pericol, într-un fel sau altul.

Și asta pentru că viețile noastre s-au mutat în bună măsură în mediul online, ajungând să fie expuse oricărui bandit digital care are câteva cunoștințe peste medie. Nu-i ia mult unei astfel de persoane să ajungă să aibă acces la contul tău bancar, la adresa locuinței, la emailul personal, la numărul de telefon și la alte lucruri de care nu ar trebui să aibe habar. Pe de altă parte, giganți de genul Google, Facebook sau Amazon știu cam tot ce vor despre tine: ce pasiuni ai, ce cumperi, ce vinzi. Legal sau nu, ești urmărit online fără să vrei și să știi. De aceea, am selectat mai jos 10 moduri inteligente prin care să-ți protejezi existența virtuală.

privacyDe ce ai nevoie de ele? Pentru că dacă citești acest articol înseamnă că ești prezent în online și că ești urmărit. Nici măcar nu mai contează de către cine: algoritmii Google, cookies-urile din browser, providerul de internet sau cine știe ce tâlhar care stă în umbră. Nu sunt ponturi pentru cazuri speciale ci pentru fiecare dintre noi.

Fă rost de un VPN bun

Acesta e primul pas, fiindcă un VPN face treaba cea mai grea. Aceste Virtual Private Networks (rețele private) sunt indispensabile pentru intimitatea online. VPN-urile îți permit să te conectezi la net printr-o altă companie decât providerul tău, trecându-ți conexiunea existentă printr-o rută privată, care conferă protecția și securizarea datelor tale.

Ce trebuie să avem în minte atunci când accesăm un VPN este calitatea. Un VPN bun nu ține istoricul înregistrărilor tale online, așa că nu vei putea fi niciodată urmărit. Un VPN bun nu are ce date să ofere. Un VPN prost va ține istoricul acestor înregistrări și poate fi spart. Încă există asemenea exemple, fii atent să nu dai peste unul dintre ele.

Nu mai folosi Google

duck gogo75% din primul milion de site-uri ale lumii sunt monitorizate de Google tracking data. Google îți monitorizează căutările, monitorizează unde te duci, cât de mult stai și ce faci cât timp ești acolo. Deși poate nu-ți pasă de aceste lucruri, informațiile nu se pierd ci sunt stocate și pot fi ulterior folosite. Google poate oferi date legate de căutările tale, lucruri care pot fi făcute public la procese – divorțuri, custodii de copii, competențe etc.

Primul pas după ce renunți la Google este să folosești un motor de căutare care nu-ți monitorizează activitatea. Vei descoperi astfel că ești pun în fața unor informații mai diverse, în privința căutărilor, fiindcă nu mai ai de-a face cu Google, care încearcă să-ți capteze atenția și… banii. DuckDuckGo e cea mai bună alegere pentru motoarele de căutare care nu monitorizează, dar mai sunt și altele.

Bifează opțiunea „Do not track” (Nu urmări)

Majoritatea browserelor de Internet au o opțiune Do Not Track care are darul de a bloca site-urile ce încearcă să te urmărească. Și Chrome, de la Google, are această opțiune, care s-a dovedit a nu avea niciun efect. Indiferent de browserul pe care-l folosești, și care-ți place, învață să oprești tracking data, pentru a nu mai permite site-urilor prea curioase să culeagă informații despre tine, atunci când le vizitezi.

Folosește un browser securizat

Cea mai bună opțiune, după cea a bifării opțiunii Do Not Track – mai mult mai mai puțin eficientă, este să folosești un browser care a fost special creat pentru a te trimite în lumea virtuală din postura de anonim. Tor este acest browser. Vine sub mai multe nume (unul este Onion Browser) dar toate fac același lucru: construiesc în jurul conexiunii tale o serie de protecții care fac urmărirea și monitorizarea imposibilă. Astfel, site-urile nu mai știu cine ești și de unde vii, fiindcă vei acționa din spatele unui browser securizat.

Instalează extensii de securitate

Există numeroase extensii care pot fi adăugate browserului pe care-l folosești, și care fac diverse treburi legate de securitate. Unul dintre acestea e Ghostery, care promite să te protejeze și să blocheze absolut orice are tendința de a te urmări, făcând apel la o bază de date în permanență împrospătată. Alte extensii sunt mai mult sau mai puțin eficiente, dar le poți testa până ajungi să le folosești pe cele mai bune. Atenție, însă, să nu dai peste una care chiar să se îndrepte împotriva ta și să te monitorizeze ea însăși!

Securizează-ți sistemul de operare

Fiecare sistem de operare are câteva mijloace prin care te poate securiza și îți poate spori nivelul de intimitate. Unele au această opțiune bifată din start (precum Linux). În altele, există opțiuni care trebuie bifate.

Instalează update-uri

De fiecare dată când un browser, o extensie, un program, o aplicație, un device, îți cere să-l updatezi, nu ezita s-o faci. Pentru că în cele mai multe rânduri, odată cu un nou update, el devine mai securizat și mai stabil. Dacă ignori update-urile, pe laptop, desktop sau telefon, e imposibil să rămâi în siguranță, fiindcă mereu există breșe de securitate pe versiunile mai vechi. De asemenea, protecția anti-virus e indispensabilă, aceste softuri luptând cu cele mai nemiloase infecții și programe de urmărire. Dar și ele devin inutile dacă nu sunt updatate constant.

Activează-ți firewall-ul

firewallOrice sistem de operare are un firewall. Majoritatea sunt activate apriori dar dacă vrei să fii sigur, verifică. Firewall-ul ar trebui să stea pe ON în toate cazurile, mai puțin în cele în care ești administrator de sisteme și știi exact care să fie excepțiile.

Nu descărca software dubios

Urmând buna cale a update-urilor, încearcă să nu-ți descarci tot felul de software-uri dubioase și fără licențe, luate de pe site-uri nesecurizate, de pe urma cărora te poți trezi cu o mulțime de viruși și malware care-ți pot distruge complet sistemul. Cumpără software cu licență, updatează-l la timp și nu vei avea probleme. Pentru a automatiza procesul update-ului poți folosi un program gratuit, pe nume BleachBit.

Șterge istoricul căutărilor

În mod ideal ar trebui să ai un browser care să facă acest lucru automat dar indiferent de motorul de căutare pe care l-ai folosit, și indiferent de browserul pe care-l folosești, șterge-ți istoricul! Fă-o chiar acum: pârjolește viile și lasă-i pe urmăritori cu gura căscată.

Citește și cum să alegi cel mai bun hosting pentru site-ul tău