10 moduri prin care să-i prelungești viața câinelui tău

Academia Barbatilor

Ți-ai dori ca prietenul tău blănos să rămână alături de tine cât mai mult timp. Și să nu ajungi niciodată în situația de a-l vedea bătrân și bolnav. Din momentul în care ți-ai luat un câine, știi că el va face parte din familie și că va fi tratat ca oricare alt membru.

Din păcate, însă, nici câinii nu trăiesc veșnic. Dar, cu toate acestea, puțini stăpâni de câini sunt conștienți că pot face unele lucruri care să le prelungească viața patrupedelor atât de dragi. Urmează ponturile de mai jos și mai târziu vei realiza că i-ai făcut un mare bine câinelui tău.

10 Îngrijește-i dinții cu mare atenție

Problemele dentare sunt comune la câini. Dar sunt mai periculoase decât îți poți imagina. Dinții cariați nu cauzează doar probleme stomatologice, ci pot duce la infecții răspândite în organismul câinelui, care se pot localiza în special la rinichi și la inimă.

În mod natural, câinii nu au o respirație proaspătă și nici nu au cum să aibă dinții curați ca ai oamenilor, dar în mod cert, atât dinții cât și gingiile lor trebuie îngrijiți la un nivel decent. Cumpără-i o periuță de dinți cu peri moi și o pastă de dinți pentru câini. De preferat este să optezi pentru o periuță cu dublu cap, care permite folosirea la un unghi de 45 de grade, astfel încât să-i cureți și linia gingiilor.

 9 Du-l la veterinar pentru verificare

cum să-i prelungești viața câinelui

Foto: Pixabay

Chiar dacă prietenul tău arată perfect sănătos, ar trebui să-l duci la un veterinar pentru un control, cel puțin o dată pe an. Ba chiar, la o vârstă înaintată, de două ori pe an. Aceste verificări sunt necesare pentru a-l menține într-o stare de sănătate optimă și pentru a avea un istoric medical al patrupedului. Veterinarul poate identifica eventualele probleme încă din stadii incipiente, urmând a le trata în consecință.

8 Ajută-l să se încadreze într-o greutate optimă

Nu doar oamenii pot fi obezi, ci și animalele suferă de această problemă. Dacă oferi câinelui prea multe produse alimentare cu grăsimi, acesta va deveni rapid supraponderal. Lucrurile se pot agrava, în special dacă patrupedul nu face mișcare suficient de multă. Prin urmare, un alt mod de a-ți ajuta câinele să fie sănătos este să ai grijă să nu se îngrașe și să rămână într-o limită acceptabilă a kilogramelor. Drămuiește-i mâncarea și ai grijă la dietă!

7 Trebuie să aibă și o minte sănătoasă

Ca la oameni, stimularea mentală a câinilor îi ajută să fie fericiți. Dacă un câine e plictisit, poate trece rapid în zona de anxietate și depresie, ba chiar se poate îmbolnăvi. Pentru a prelungi viața câinelui, trebuie să-l ții ocupat. Pe măsură ce îmbătrânește, un mijloc de a-i ține mintea activă este să-l duci să socializeze cu alți câini, să alerge, să vorbești cu el și, în general, să-i găsești și alte activități interesante.

6 Mișcarea e foarte importantă

cum să-i prelungești viața câinelui

Foto: Pixabay

Nu doar dieta contribuie la prelungirea duratei de viață a câinelui, ci și menținerea unei forme bune. Mișcarea e foarte importantă în acest sens, fiindcă scade nivelul de stres, echilibrează emoțiile și starea și crește endorfinele. Mai mult, va ține în formă sistemul cardiovascular al câinelui și îl va face fericit. Ieși la plimbare cu el în mod regulat, iar dacă are un prieten canin, eliberează-l din lesă și lasă-l să se joace împreună cu el.

5 Permite-i să se relaxeze

Toată lumea are nevoie de perioade de relaxare, chiar și câinele tău. Stresul are un impact negativ major, mai ales dacă patrupedul rămâne într-o continuă stare de anxietate. Trebuie să-l echilibrezi, lucru pe care-l faci ieșind afară și alergându-l. Dar, în același timp, trebuie să-i oferi și perioade de relaxare. Asta înseamnă că trebuie să stea măcar o oră pe zi departe de orice fel de activitate și să doarmă de capul lui. De asemenea, nu-l forța să se implice în activități dacă-l vezi că nu are chef.

4 Acordă-i afecțiune

cum să-i prelungești viața câinelui

Foto: Pixabay

Cine nu are nevoie de iubire? Iar câinii simt foarte mult nevoia de a avea interacțiuni pozitive pentru a duce o viață frumoasă și echilibrată. Nu-ți lua niciodată un câine dacă nu-i poți oferi suficient timp, afecțiune, atenție și dragoste. Chiar și câinii utilitari înfloresc atunci când primesc iubire și atenție – două lucruri care fac minuni în privința prietenilor noștri cu blană.

3 Păstrează-ți locuința curată

Dacă locuința ta (și, automat, a câinelui tău) nu e îmbâcsită cu tot felul de chimicale și toxine, șansele ca animalul să se îmbolnăvească sau să capete tot felul de alergii sunt mai mici. Iar dacă el e sănătos, probabil va trăi mai mult.

2 Castrează-l

Poate că sună dur, dar castrarea câinelui îi mărește durata de viață cu 1-3 ani. Masculii castrați nu se îmbolnăvesc de cancer la testicule și sunt șanse mici să sufere de probleme la prostată. Cancerul mamar nu va afecta femelele castrate, iar acestea nu se vor pricopsi cu infecții letale în uter.

1 Ai mare grijă de încheieturile lor

Ca la oameni, încheieturile câinilor se degradează pe măsură ce aceștia îmbătrânesc. Artrita și displazia sunt printre cele mai comune probleme de care suferă câinii. De aceea, trebuie să te asiguri că încheieturile câinelui tău sunt sănătoase.

Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să le oferi o dietă simplă și sănătoasă și să-i hrănești cu mâncare bogată în fosfor. Apoi, e important să întrebi veterinarul despre vitamine și suplimente care să-i afecteze în mod pozitiv încheieturile. Un câine cu încheieturi sănătoase are șanse să-și prelungească durata de viață cu până la 2 ani.

Citește și: Situații în care îți pui câinele în pericol fără să-ți dai seama