10 moduri prin care să te auto-motivezi

Academia Barbatilor

Tot felul de liste cu lucruri de făcut, proiecte pe termen scurt sau lung, planuri și alte asemenea probleme care se cațără în capul tău zi de zi, copleșindu-ți existența. Ai o mulțime de lucruri de rezolvat dar nu poți găsi un mijloc prin care să oprești procrastinarea lor? Probabil că ar trebui să găsești cele mai bune mijloace prin care să te auto-motivezi. În cele ce urmează, noi îți sugerăm doar zece:

1 Hotărește-te să te auto-motivezi

auto-motivareAuto-motivarea nu va veni din neant, în timp ce tu, blocat în tot felul de job-uri, deschizi Netflixul pentru a urmări încă un episod din serialul preferat. Dacă vrei să faci cu adevărat treabă, atunci începe să lucrezi la ea. Setează-ți o rutină zilnică și ține-te de ea, chiar dacă nu-ți vine să faci asta uneori.

Dacă scopul tău este să scapi de cele 10 kilograme în plus, atunci du-te să alergi sau mergi la sală zilnic. Dacă vrei să iei prima promisă de șefi, concentrează-te pe proiectul avut în vedere și te vei simți ca și cum tocmai ai deschis o sticlă de bere. Muncind constant în fiecare zi și apropiindu-te din ce în ce mai mult de realizarea obiectivelor stabilite, vei deveni tot mai motivat odată cu implicarea din ce în ce mai mare în aceste procese.

2 Începe cu lucruri mici

Planurile mari te vor copleși. Iar copleșirea duce la procrastinare. Spargerea unui proiect mare în alte câteva mai mici, poate fi trucul prin care să-ți câștigi motivația și energia. Secretul e să eviți să te gândești la scopul final.

Continuând cu exemplele anterioare, în loc să te gândești să scapi de 10 kilograme în două luni, concentrează-te pe ideea de a da jos un kilogram în prima săptămână și două într-a doua. Îndeplinirea obiectivelor mici într-un timp mai scurt este mai confortabilă și mai motivantă decât să aștepți luni întregi pentru a termina proiectele mari.

3 Simte presiunea celor cu obiective similare

Studiile au arătat că puștii care simt presiunea din partea celor de aceeași vârstă cu ei, se motivează mai bine. Cum și tu ești un puști, măricel, ce-i drept, folosește aceeași metodă. Conectează-te cu persoane care au obiective similare, împrietenește-te cu ele și plonjează într-o competiție simbolică din care să ieși învingător.

4 Învață regula celor 5 secunde

auto-motivareDacă nu ai auzit niciodată de Mel Robbins, află că ea este inventatoarea regulii celor 5 secunde, una care s-ar putea să-ți schimbe pentru totdeauna percepția în legătură cu auto-motivarea.

Regula e simplă: de fiecare dată când ai o idee care crezi că e fantastică sau când ai impulsul de a face ceva, numără până la cinci. Fie că e vorba de lucruri simple, precum cumpăratul unei băuturi sau dorința de a intra în vorbă cu o tipă sexy dintr-un bar, numără mai întâi până la cinci și vei vedea cum, uneori, pespectiva se schimbă în mod neașteptat.

5 Pregătește eșecul

Indiferent de cât de minunate sunt gândurile tale și de cât de bine crezi că le vei pune în practică, trebuie să știi că eșecul e un lucru normal. Problema e că dacă nu te pregătești (și) pentru eșec, eventuala ratare a obiectivului îți poate ciobi motivația și te poate trage în zona procrastinării.

Ceea ce face diferența dintre un tip mediocru și unul performant este ideea că atâta vreme cât eșecul poate apărea pe o parte, de cealaltă parte așteaptă succesul. Când lucrurile merg prost, învață-ți lecția, apoi încearcă din nou.

6 Ia-ți un calendar

Noile generații adoră să-și facă orice planificare pe tot felul de aplicații de smartphone, care mai de care mai deștepte. Adevărul e că bătrânul calendar poate fi mai eficient în a te motiva. Aplicațiile îți pot distrage foarte tare atenția. Poți să-ți agăți calendarul într-un cui, pe peretele din fața ta și să notezi pe el etapele proiectului, având în permanență în fața ochilor deadline-urile.

7 Scapă de orice te distrage

Distragerile pur și simplu zdrobesc motivația în mai puțin de cinci secunde. O notificare primită pe telefon, o ofertă de neratat pe un site de gagdeturi, un chat pe messenger sau pur și simplu un coleg care se așează pe scaunul de lângă tine și te ține aiurea de vorbă – iată tot atâtea distrageri inutile.

Dacă vrei să-ți boostezi motivația și să rezolvi lucrurile, pune-ți telefonul pe modul silent, într-un sertar, închide ușa la birou sau găsește un mediu de lucru liniștit în care să nu te deranjeze nimeni.

8 Întoarce-te la întrebările de bază

Când ești în mijlocul unui proiect și totul pare că se năruie sau te simți extrem de copleșit, respiră adânc și întoarce-te la o întrebare de bază: de ce? Amintește-ți mai întâi de ce ai început proiectul și încearcă să recapeți imaginea de ansamblu.

Aceasta e o metodă infailibilă de a-ți recâștiga motivația, fiindcă vei putea să cuantifici rezultatele și vei realiza că eforturile tale te-au adus și te aduc mai aproape de scopul final.

9 Scapă de temeri

Printre lucrurile care te pot trage mult în jos se numără anxietatea și temerea. Poate că întreaga ta carieră depinde de proiectul la care lucrezi, iar acest gând te poate înspăimânta atât de tare încât teama de eșec devine prea mare. Poate că nerealizarea unui anumit obiectiv îți poate da peste cap viața personală. Poate.

Dar a gândi prea mult în acest sens e distructiv și te poate demotiva. Tocmai de aceea ai nevoie să împarți proiectul în bucățele mai mici și să-ți construiești drumul spre succes din pași mărunți.

10 Premiază-te

auto-motivareO modalitate simplă de a te auto-motiva este să te premiezi pe măsură ce atingi obiective intermediare. Iar acest gen de premiu poate fi reprezentat de orice. De pildă, îți poți oferi o noapte relaxantă într-un weekend sau îți poți cumpăra o cămașă elegantă.

Chiar și dacă pierzi un minut gândindu-te că ești foarte bun fiindcă ai atins ceea ce ți-ai propus, și acesta poate fi o modalitate de auto-motivare. În cele din urmă, poți mișca și munții dacă vei continua să rămâi motivat.

Citește și: Trăiește-ți visul – cum să fii propriul tău angajat