10 motive pentru care ai nevoie de un VPN

Academia Barbatilor

VPN sau Virtual Private Network. Sau rețeaua ta virtuală privată. De la cazul Cambridge Analytica, unul care a bulversat lumea virtuală și a redefinit conceptul de date personale, VPN-urile au intrat într-o epocă de aur. Un VPN adaugă un strat de securitate între activitatea ta online și companii precum Google și Facebook, care caută să exploateze orice breșă din viața ta personală pentru a face un profit mai mare.

Un VPN face acest lucru re-rutând traficul tău de internet printr-un server adiacent, care criptează informația și îi atribuie un ISP (Internet Service Provider) fals, astfel încât tu poți naviga anonim, la adăpost de orice pericol de intruziune.

Probabil că, aparent, nu consideri a avea vreun motiv pentru a folosi o rețea virtuală privată. Dar, după ce vei citi lista care urmează, s-ar putea să te răzgândești și să dorești să navighezi de-acum înainte sub adăpostul unui „scut” invizibil. De ce să folosești un VPN?

1 Pentru că Google și Facebook nu sunt ce par a fi

Majoritatea oamenilor știu și cred că giganții Google și Facebook se ocupă cu afișarea rezutatelor căutărilor pe net, respectiv cu stabilirea contactelor virtuale între prieteni. Dar acești oameni se înșeală. Google, Facebook și alte companii se ocupă, de fapt, cu colectarea, stocarea și vânzarea de informații. Informații legate de tine. Câtă vreme nu navighezi din spatele unui VPN, Google știe aproape fiecare site pe care l-ai vizitat, absolut tot ceea ce ai căutat pe net, fiecare film porno pe care l-ai vizionat online, când te culci, unde locuiești, ce tip de device-uri folosești și cu ce alte persoane în afară de prietena ta faci chat.

2 Pentru a nu fi spionat de guvern

vpn
Foto: Pixabay

Serviciile secrete îți pot spiona fără probleme activitatea pe internet, deoarece internetul încă e considerat o zonă „voluntară”, care nu intră, de pildă, în zona privată asigurată de Amendamentul 4 al Constituției Americane. Cât despre Constituția României, aceasta, la rândul ei, nu-ți oferă „protecție”.

Dacă intruziunea guvernamentală e „la liber” în Statele Unite, în China totul e controlabil. Dacă ai, însă, un VPN, odată ajuns în China poți naviga liber, fiindcă băieții cu ochi oblici nu te vor repera: IP-ul tău oficial e în afara granițelor „galbene”.

3 Pentru a naviga la job sau la școală

Multe companii și multe școli și-au pus restricții în propriile rețele de internet, care obturează accesul angajaților sau elevilor la diverse site-uri – YouTube, Facebook, etc. Câtă vreme folosești o rețea virtuală privată, vei „ocoli” cu ușurință aceste restricții și te vei putea bucura de internet la capacitate maximă.

4 Pentru a te proteja de rețelele wifi publice

Cu toții ne conectăm uneori la o rețea wifi dintr-un aeroport sau dintr-un hotel. Dar de fiecare dată când facem asta riscăm foarte mult, fiindcă acestea sunt cele mai nesigure rețele posibile, iar dacă un băiat priceput se află în spatele lor, laptopul sau telefonul tău devin pentru el adevărate cărți deschise, pline de parole ce pot fi furate instant. Navigarea prin VPN criptează informațiile, eliminând aceste posibile nedorite intruziuni.

7 Pentru a accesa site-urile de torente

BitTorrent sau utorrent – aplicații care asigură accesul la descărcarea fișierelor de tip torent, de pe site-urile respective, interzise în multe părți ale lumii, din cauza faptului că partajează ilegal materiale audio-video ce au drepturi de proprietate intelectuală. În America, de pildă, aceste site-uri sunt interzise, iar accesul la un site de torente te pune într-o situație cu adevărat periculoasă. Dacă nu ții cont de asta, și vrei să-ți ascunzi I.P.-ul, folosește un VPN.

8 Pentru a accesa Netflix

vpn

Și nu doar Netflix, dar în primul rând Netflix, pentru că, se știe, această rețea nu distribuie același conținut în toate țările. Iar dacă vrei să accesezi un număr uriaș de filme și seriale, trebuie să te „strecori” în varianta americană a Netflixului. O poți face, dacă beneficiezi de un I.P. american, iar asta se întâmplă dacă ai un VPN. Cu care să accesezi conținutul Netflix din orice țară dorești, nu doar din State.

9 Pentru a avea conversații securizate pe Skype

Unul dintre numeroasele lucruri bune legate de Internet este faptul că poți accesa o mulțime de servicii telefonice care nu costă. Unul dintre acestea, poate cel mai popular, este Skype. Dacă nu îl folosești, însă, prin intermediul unui VPN (care criptează informațiile), orice hacker mediocru te poate intercepta și asculta.

10 Pentru a-ți securiza informațiile

Oricine desfășoară o muncă de investigație, pentru a ajunge la rezultate performante trebuie să o facă departe de ochii publici. Acest lucru se referă la detectivi particulari, manageri de resurse umane, părinți care vor să-și știe copiii în siguranță etc. Acționând din spatele unei rețele VPN ești sigur că nu lași urme detectabile.

Citește și: 10 greșeli pe care să nu le faci atunci când cumperi un laptop