10 muzee pe care trebuie să le vizitezi în Amsterdam

Academia Barbatilor

Când e vorba de Amsterdam, sigur ai auzit deja de biciclete și brânză, însă noi îți spunem că e mult mai mult decât atât. Este un oraș care, datorită poziționării ideale pe glob, a centralizat și internalizat, totodată, numeroase culturi. Asta a dat naștere multor muzee și centre culturale la care trebuie să ajungi neapărat. Iată 10 muzee pe care trebuie să le vizitezi în Amsterdam.

Amsterdam

Sursă foto: Pixabay.com

Foam Fotografiemuseum Amsterdam

Foam este cu siguranță unul dintre preferatele noastre. Este principalul muzeu de fotografie al Amsterdamului. Este faimos datorită expozițiile sale temporare, care depășesc fără efort genuri și granițe. Expozițiile sunt, în general, documentare, dar și despre artă și fashion. În plus, datorită caracterului temporar al expozițiilor, ai garanția că vezi ceva nou, oricând ai merge.

The National Maritime Museum

Maritime Musem Amsterdam

Sursă foto: Pixabay.com

Este un muzeu care nu pare prea intrigant până nu intri în el. Iar odată ce ajungi acolo, vei fi fascinat. Este împărțit în trei corpuri, fiecare cu propriile secrete. Acestea reflectă istoria maritimă a Olandei sub toate modurile de reprezentare: picturi, instrumente maritime, atlase, decorațiuni și machete ale navelor, albume foto și câte și mai câte. Au chiar și o replică a unei bărci din perioada Secolului de Aur al Olandei. E clar, trebuie să mergi!

Van Gogh Museum

Van Gogh

Sursă foto: Pixabay.com

Este cel mai vizitat muzeu din Amsterdam și înțelegem și de ce. Toată lumea îl cunoaște și iubește pe Van Gogh. Este un muzeu dedicat pictorului, unde vei găsi cea mai mare colecție de tablouri și desene din lume.

Stedelijk Museum Amsterdam

Stedelijk este un muzeu de design și artă modernă și contemporană. Aici vei face cunoștință cu principalele mișcări din artă și design ale secolelor 20 și 21. Dintre acestea se disting De Stijl, Bauhaus, Pop Art etc. Și aici te vei bucura de numeroase expoziții temporare, însă nici cea permanentă nu este mai prejos.

Tropenmuseum

câmp de orez

Sursă foto: Pixabay.com

Deschis inițial pentru a prezenta coloniile olandeze de peste mări, Tropenmuseum s-a extins și este astăzi un muzeu etnografic în adevăratul sens al cuvântului. Accentul nu mai cade doar pe coloniile olandezilor, ci aduc în vizor numeroase colonii din întreaga lume: Africa, Asia și America de Sud. Aici vei găsi tot felul de obiecte specifice acestor diferite culturi: de la clasicele fotografii la arme de luptă, obiecte care marchează diferite etape ale vieții, bijuterii și multe altele.

Science Center Nemo

Nemo Science Museum Amsterdam

Sursă foto: Pixabay.com

Un muzeu interactiv, care ne-a plăcut la nebunie. Este locul ideal în care să-ți duci copilul. Ba mai mult, acesta dă, totodată, oricui posibilitatea de a se simți iar copil. Avantajul? Copiii sunt încurajați să pună mâna pe orice, mai precis să își dea seama singuri cum funcționează. Vor avea de-a face cu laboratoare de chimie, experimente de fizică, transformările corpului și creierului uman și multe altele.

Rijksmuseum

Dacă vrei să vezi cei mai mari pictori olandezi, acesta este locul în care trebuie să fii. Vei vedea picturi care definesc Olanda, mai precis de-ale lui Rembrandt, Johannes Vermeer și mulți, mulți alții. Picturile vin din anii 1200-2000, iar muzeul găzduiește cea mai mare colecție a Secolului de Aur. Vei găsi acest muzeu în Museumplein, în apropierea lui Van Gogh Museum și Stedelijk. Te avertizăm că este foarte mare, deci e puțin probabil că vei avea timp să îl parcurgi în totalitate într-o singură zi.

Anne Frank House

Probabil ai auzit de Jurnalul Annei Frank, nu? Este acea fetiță care, împreună cu familia ei și alți cunoscuți, a stat ascunsă 2 ani, atunci când Amsterdamul a fost ocupat de nemți în cel de-al Doilea Război Mondial. În aceeași perioadă a scris acest jurnal, cu speranța că, odată ce războiul se va termina, va putea alege cariera de jurnalistă.

În Amsterdam ai ocazia să vizitezi locul în care a stat ascunsă, acea anexă a sediului firmei tatălui ei. Astfel îți vei putea imagina ce a însemnat pentru ei să locuiască acolo. Recomandăm totodată să-ți iei bilet dinainte, căci sunt mulți oameni care vor același lucru și riști să nu intri dacă ajungi pur și simplu în ziua respectivă.

EYE Film Institute Netherlands

Eye museum Amsterdam

Sursă foto: Pixabay.com

Îți amintești că ți-am scris aici cum să iei feribotul ca să ajungi la EYE? Aici este arhivată istoria filmului olandez și străin prin sute de mii de filme, postere, fotografii și poze. Totodată, clădirea este demnă de admirat, așa că merită să mergi oricum. Tot aici poți lua și prânzul, cu vedere spre gara centrală a Amsterdamului și feribotul care tocmai te-a adus acolo.

Jewish Historical Museum

Ierusalim

Sursă foto: Pixabay.com

Muzeul este găzduit de o sinagogă veche, ăsta fiind din start un punct de interes. În același timp, este ocazia perfectă să înveți mai multe despre iudaism. Muzeul nu are în vizor doar Olanda, ci are un spectru destul de larg. Vei învăța lucruri atât despre istoria și modul de viață evreiesc, cât și despre religie și modul de viață pe care îl implică.