10 orașe și semnificația poreclelor lor

Academia Barbatilor

Fiecare oraș al lumii are propria lui personalitate. Precum oamenii, unele orașe au personalități mai puternice, motiv pentru care și-au căpătat diverse porecle de-a lungul timpului, lucru care le face cu atât mai speciale. Uneori, porecla unui oraș trimite către un eveniment istoric, alteori către o situație romantică sau, pur și simplu, originea supranumelui rămâne învăluită în mister. Iată 10 dintre cele mai cunoscute porecle ale marilor orașe și poveștile lor:

New York – The Big Apple

new york
Foto: kjubee

Marele măr. Prima utilizare a numelui „big apple” apare în cartea The Wayfarer in New York (1909), scrisă de Edward S. Martin, în care acesta face o paralelă între Kansas și New York. Dar porecla Big Apple își are originea în anii ’20, cu referire la premiile („big apples”) care se ofereau câștigătorilor curselor de cai de pe hipodroamele din jurul New Yorkului. Însă abia în 1971 a fost adoptată ca poreclă oficială a orașului, ca rezultat al unei campanii de promovare turistică.

Praga – Orașul celor o mie de turle

praga
Foto: Pixabay

O simplă privire panoramică asupra capitalei Cehiei oferă explicația pentru această poreclă. Un matematician din secolul 19, Bernard Bolzano, a numărat turlele orașului și l-a poreclit în consecință. Se estimează că numărul turlelor din Praga se apropie astăzi de 500. Dar Praga are și alte porecle: Orașul de Aur, Mama Orașelor și Inima Europei.

Paris – Orașul luminilor

paris
Foto: Pexels

Mulți vizitatori au impresia că supranumele Parisului vine de la faptul că orașul este foarte luminat noaptea, de la poduri la hoteluri și biserici. Eronat, deoarece explicația vine din istorie, mai precis din secolul 17. La acea vreme, Parisul era un loc periculos. Municipalitatea a trebuit să ia rapid o decizie și oamenii au venit cu două soluții: prima a fost aceea de a mări numărul de polițiști care să asigure ordinea. A doua a fost să ilumineze orașul cu felinare și torțe. Cetățenii erau încurajați să aprindă lumânări pe care să le țină la ferestre, acestea iluminând curțile și străzile și descurajând hoții să mai pătrundă prin efracție. Parisul a fost, de asemenea, unul dintre primele orașe europene care a fost iluminat cu felinare cu gaz.

București – Micul Paris

bucuresti
Foto: Mihail Surdu

Capitala României a început să fie cunoscută drept Micul Paris încă de la sfârșitul secolului 19, când orașul a cunoscut o dezvoltare continuă, clădirile ridicate în centru semănând în bună măsură, ca stil arhitectonic, cu cele pariziene, un aspect conferit de câțiva arhitecți francezi de valoare, ale căror nume nu pot fi omise: Albert Galleron, Cassian Bernard, Paul Gottereau sau Xavier Villacrosse. Dar nu doar arhitectura a condus la această comparație ci și o anumită boemie care s-a instalat în București la începutul secolului 20, remarcată de orice vizitator care ajungea pe malurile Dâmboviței.

Roma – Orașul etern

roma
Foto: Elijah Lovkoff

Originea poreclei Romei este încă dezbătută. Unii sunt de părere că supranumele a fost legat de mărimea Imperiului Roman, care părea fără de sfârșit. Dar cei mai multe păreri converg către opera unui poet latin, Albio Tibullo, care a scris: „Romulus a ridicat zidurile Cetății Eterne (Urbs Aeterna). Dacă Roma va cădea, atunci va cădea întreaga lume”. Aceasta a fost prima menționare a binecunoscutei porecle a capitalei Italiei.

Lima – Orașul regilor

lima
Foto: Nizam Ergil

Când a fost fondat, în 1535 (de către conchiztadorul spaniol Francisco Pizarro), a fost numit Ciudad de los Reyes – Orașul Regilor. Numele a fost ales pentru a reprezenta ziua în care s-au pus bazele viitoarei capitale a statului Peru, care s-a întâmplat să fie religioasa zi a epifaniei (6 ianuarie) – sărbătoarea catolică a celor trei regi. La scurt timp după aceea, numele orașului a fost schimbat în cel actual, Lima. Dar Lima are încă alte două porecle: i se mai spune Perla Pacificului și Orașul Gri.

Viena – Orașul viselor

viena
Foto: andreas-N

Supranumele Vienei provine de la unul dintre cei mai de marcă foști locuitori ai lui: legendarul psihoterapeut Sigmund Freud. Opera acestuia și-a pus amprenta asupra capitalei austriece, marcându-i pentru totdeauna existența și schimbându-i (în bine) filosofia. Nu e de mirare că astăzi Viena este desemnat an după an „cel mai locuibil oraș din lume”. Dar Vienei nu i se spune doar Orașul viselor, ci și Orașul muzicii sau Orașul imperial.

Atena – Orașul coroanei violete

atena
Foto: Dias12

Poetul Pindar e creditat cu această poreclă purtată de capitala Greciei. El s-a inspirat de la fantasticele apusuri de soare care aveau o culoare violetă și care învăluiau munții dimprejur cu o aură purpurie. Climatul regiunii Attica, în care se află Atena, se caracterizează prin umiditate scăzută și o mare cantitate de praf aflată în atmosferă, ceea ce faca ca razele de soare să formeze în atmosferă nuanțe violete. Atena nu este însă unicul oraș care poartă această poreclă. Celălalt este localitatea Austin, din Texas.

Singapore – Orașul leului

singapore
Foto: Monica Volpin

În afară de faptul că Singapore este supranumit în acest fel, e greu de crezut că leii au existat vreodată în frumosul oraș din Asia de sud-est. El s-a ales însă cu această poreclă când un prinț antic a văzut un leu în timp ce vâna căprioare. Singapura se traduce, de fapt, prin Orașul leului. În același timp, însă, Singapore a supranumit și Orașul grădinilor, datorită faptului că aproape peste tot vezi plante și copaci. Străzile și bulevardele sunt mărginite de pomi, iar plantele dau urbei un aer tropical pe întregul parcurs al anului.

Chicago – Orașul vânturilor

chicago
Foto: David Mark

Desigur, Chicago e cunoscut pentru vremea capricioasă, dar în spatele acestei porecle există o altă istorie, care provine de la sfârșitul secolului 19. Istoricii citează ziarele din acea epocă, în care orașele rivale din centrul Americii foloseau acest termen în titlurile lor ca o ironie la lăudăroșii cetățeni și politicieni din Chicago, pe care-i considerau „plini de aer cald”.

Citește și: 10 orașe mai puțin populare, de vizitat în Europa în 2020